Συνταγματική αναθεώρηση: Ένας ελεύθερος επαγγελματίας σχολιάζει

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πέρασε η τροπολογία με τις ψήφους ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Ποιους εργαζόμενους αφορά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Παράταση κοινωφελούς τροπολογία Στρατιωτικός συνδικαλισμός: Γιατί αντιδρά η ΠΟΜΕΝΣ στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και προτείνεται από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να γίνει δεκτή ΑΣΕΠ 1κ 2019: ΠΡΟΣΟΧΗ Προθεσμία υποβολής για μόνιμους στη Βουλή Ειδικοί Φρουροί: Ανήκουν στη Βουλή, εκπαιδεύτηκαν από την ΕΛΑΣ Συνταγματική αναθεώρηση Σήμερα αποφασίζεται η τύχη των ΑΝΕΛ - Συζήτηση για το άρθρο 15

Συνταγματική αναθεώρηση: Ένας ελεύθερος επαγγελματίας σχολιάζει μια -όπως την αποκαλεί-  «συμπαθή κοινωνική και φιλική ομάδα εργαζομένων»

Ο κ. Μιλτιάδης Βουλινός, ο οποίος δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων θέλησε να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή.

Επειδή αναφέρεται σε θέματα αποστράτων, τον ρωτήσαμε εάν έχει κάποια σχέση και η απάντησή του ήταν ότι το θέμα που θίγει δεν είναι κλαδικό αλλά κοινωνικό θέμα «μιας συμπαθούς κοινωνικής και φιλικής ομάδος εργαζομένων».

Όπως ο ίδιος μας εξήγησε:

1. Στην συζήτηση που γίνεται στη βουλή, το άρθρο 14 του συντάγματος δεν προτείνεται προς αναθεώρηση.
2. Στην ωδή “Εις Σάμον” ο Ανρέας Κάβος γράφει : ” Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”.
3. Δεν θίγω κλαδικό αλλά κοινωνικό θέμα (δικαιώματα του ανθρώπου) μιας συμπαθούς κοινωνικής και φιλικής ομάδος εργαζομένων.

Το κείμενο της άποψής του είναι το ακόλουθο:

Ο κ. ΥΕΘΑ χθες υπερασπίστηκε τις κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας λέγοντας ότι έγιναν σύμφωνα με το πνεύμα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (Ν.2292/1995, Ν.2439/1996, Ν.3883/2010).

Ένα συναφές θέμα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι αυτό των επανακρίσεων των αξιωματικών.

Θα περίμενε κανείς ο κ. Αποστολάκης να αντιμετωπίζει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω της προσωπικής του εμπειρίας.

Τον Μάρτιο του 2009 στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου αποστρατεύτηκε ως «ευδοκίμως τερματίσαντας» και με χρήση του Ν.2439/1996 περί επανακρίσεων επανήλθε στην ενεργή υπηρεσία μετά από μερικούς μήνες. Η συνέχεια είναι γνωστή αφού έγινε υποναύαρχος, αρχηγός ναυτικού και αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν πολύ φειδωλός μέχρι και αρνητικός στη διενέγεια των επανακρίσεων, διότι επικράτησε η άποψη ότι αφού κρίθηκε κάποιος «ευδοκίμως τερματίσαντας» θεωρείται πετυχημένος και έχει κλείσει ο κύκλος του.

Ο ίδιος βέβαια είχε φροντίσει κάνοντας χρήση του νόμου και ……να μην κλείσει ο κύκλος του.

Αποτέλεσμα της πρακτικής του κ. Αποστολάκη ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, είναι οι εα αξιωματικοί να αναμένουν πάνω από τρία χρόνια να επανακριθούν για να προσφύγουν μετά στα διοικητικά εφετεία και ξανά επανάκριση μέχρι να πάρουν τον επόμενο βαθμό και τα ψίχουλα της προαγωγής.

Η «παρανομία» της πρακτικής κρίνεται σωρηδόν στα διοικητικά δικαστήρια, όπου δικαιώνονται οι απόστρατοι αξιωματικοί, αφού ξοδέψουν σημαντικά ποσά σε δικηγόρους, παράβολα κ.ο.κ.

Ο κ. Αποστολάκης στερεί άδικα τον δεύτερο βαθμό κρίσεως, αφού απόλαυσε ο ίδιος την πρόβλεψη του νόμου. Ακόμα και για βαριά ποινικά αδικήματα ισχύει η δίκη σε δεύτερο βαθμό, εκτός από τους άπαξ καταδικασμένους εα αξιωματικούς.

Αυτοί εσχάτως πιθανόν θεωρούνται η πλέμπα των ενόπλων δυνάμεων και επαίτες βετεράνοι.

Κατά τα άλλα συζητούνται στη συνταγματική αναθεώρηση τα δικαιώματα των πολιτών και η αναβάθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης !!

Προτάσεις