11 Μαρτίου Σαν σήμερα απελευθερώνεται από αντάρτες η Καρδίτσα

11 Μαρτίου Σαν σήμερα απελευθερώνεται από αντάρτες η Καρδίτσα

11 Μαρτίου 1943 – Σαν σήμερα στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, απελευθερώνεται από αντάρτες η πρώτη πόλη στην Ελλάδα,  η Καρδίτσα και γίνεται «πρωτεύουσα» της ελεύθερης Ελλάδας.

Το ίδιο βράδυ, το BBC απο το Λονδίνο μεταδίδει σ’ όλες τις γλώσσες:

«Η Καρδίτσα, μια απ’ τις τέσσερις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις, είναι ελεύθερη. Είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώνεται, κάτω από την πίεση των δυνάμεων της Αντίστασης».

Την επόμενη ημέρα, στις 12 Μαρτίου 1943 γίνεται παλλαϊκή συγκέντρωση και οι αντάρτες συντεταγμένοι μπαίνουν στην Καρδίτσα.

Επικεφαλής τους είναι ο Μπουκουβάλας, ο Νικηταράς, ο Ζαχαριάς, ο Ίταμος, ο Κόζιακας, ο Αγραφιώτης, ο Γερούκης. Ο ενθουσιασμός δεν αφήνει να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί ένα αεροπλάνο να θερίσει κεφάλια.

Στην πλατεία το πλήθος είναι πυκνό. Μιλάει πρώτος ο καπετάν Ζαχαριάς. Κατόπιν οΝικηταράς και ο Μπουκουβάλας.

Ο Μπουκουβάλας αναφέρεται στον ηρωισμό των αξιωματικών και οπλιτών στον πόλεμο της Αλβανίας. Καλεί τους πατριώτες αξιωματικούς να πάρουν μέρος στον αγώνα, να πλαισιώσουν τον ΕΛΑΣ, να συνεχίσουν το έπος της Αλβανίας.

Λίγο αργότερα θα τον πλησιάσει κάποιος και θα του συστηθεί: Καταφυγιώτης,συνταγματάρχης.

Του παραδίδει κατάλογο 180 αξιωματικών και υπαξιωματικών και του λέει ότι ανήκουν όλοι στη «Διοίκηση Αξιωματικών».

Έχουν συγκροτηθεί κατά τόπους. Απ’ αυτούς θα προσχωρήσουν αργότερα στον ΕΛΑΣ αρκετοί, σαν άτομα. Η Καρδίτσα θα παραμείνει ελεύθερη όλο σχεδόν το 1943.

Καθώς προχωρούμε προς το καλοκαίρι του 1943, η Καρδίτσα ολοένα και περισσότερο γίνεται η διοικητική και οικονομική πρωτεύουσα της ελεύθερης ζώνης, δηλαδή της ελεύθερης Ελλάδας.

11 Μαρτίου 1708: Η βασίλισσα Άννα της Μεγάλης Βρετανίας αρνείται να δώσει τη βασιλική συγκατάθεση σε νομοσχέδιο της Σκωτσέζικης Πολιτοφυλακής. Είναι η τελευταία φορά που ένας Βρετανός μονάρχης ασκεί βέτο σε νομοθεσία.

11 Μαρτίου 1818: Εκδίδεται το μυθιστόρημα Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας της Μαίρης Σέλλεϋ.

Η νουβέλα λέει την ιστορία του νεαρού φοιτητής ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό στο να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης.

11 Μαρτίου 1822: Σαν σήμερα κηρύσσεται στη Χίο η επανάσταση. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά.

Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.

11 Μαρτίου 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το Νόμο Εκμισθώσεως και Δανεισμού, επιτρέποντας το αμερικανικής κατασκευής πολεμικό υλικό να αποστέλλεται στις συμμαχικές δυνάμεις με τη μορφή δανείου.

11 Μαρτίου 1946: Συλλαμβάνεται από τα βρετανικά στρατεύματα ο Ρούντολφ Ες, ο πρώτος διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς

Προτάσεις