25η Μαρτίου: Η ξεχωριστή παρέλαση στα Δίκαια Έβρου-VIDEO

25η Μαρτίου: Η ξεχωριστή παρέλαση στα Δίκαια Έβρου, στην «πινέζα» του Έβρου, που είναι η οριογραμμή της Ελλάδας – Δείτε το βίντεο και αν μπορείτε συγκρατείστε τα δάκρυά σας

«Η παρέλαση στα Δίκαια συγκινεί προκαλεί συναισθήματα μόνο χαρας. Οι κάτοικοι του Τριγώνου μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε στην Ελλάδα που ψυχορραγεί», γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα «Νέα της Θράκης» από τον ακριτικό Έβρο.

 

Τα Δίκαια Έβρου

Τα Δίκαια είναι οικισμός του Νομού Έβρου και ανήκει στον Δήμο Ορεστιάδας. Μέχρι την διοικητική μεταρρύθμιση του 2011, ήταν έδρα του δήμου Τριγώνου με πληθυσμό 1.058 κατοίκους.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια της Ορεστιάδας δίπλα στον ποταμό Έβρο.

Ο οικισμός έχει πληθυσμό 797 κατοίκους, ενώ η δημοτική κοινότητα Δικαίων, που περιλαμβάνει άλλους τρεις οικισμούς, έχει 1177 κατοίκους. (Απογραφή 2001).

Η σύσταση της κοινότητας Δικαίων γίνεται πρώτη φορά το 1929 με απόσπαση του οικισμού από την κοινότητα Ορμενίου.

Σε αυτήν προσαρτάται ο οικισμός Δίλοφον, που αποσπάται από την κοινότητα Σπηλαίου, και ο οικισμός Πάλλη, που αποσπάται από την κοινότητα Ορμενίου.

Το 1954, ο οικισμός Κριός αποσπάται από την κοινότητα Σπηλαίου και προσαρτάται στην κοινότητα.

Με την διοικητική μεταρρύθμιση του 1997 του σχεδίου Καποδίστρια, τα Δίκαια ορίζονται έδρα του Δήμου Τριγώνου, στον οποίο εντάσσονται οι οικισμοί του

καθώς και οι κοινότητες Άρζου, Ελαίας, Θεραπειού, Κομάρων, Μαρασίων, Μηλεών, Ορμενίου, Πενταλόφου, Πετρωτών, Πλάτης, Πτελέας, Σπηλαίου και οι οικισμοί αυτών.

Με την διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου Καλλικράτη το 2011, ο Δήμος Τριγώνου προσαρτάται στον Δήμο Ορεστιάδας και ορίζεται έδρα της δημοτικής ενότητας Τριγώνου.

Στα Δίκαια εγκαταστάθηκαν Καβακλιώτες, Δημητρικιώτες, Αρβανίτες αλλά και μια οικογένεια Σαρακατσάνων.

Οι περισσότεροι ήρθαν από το Καβακλί, το σημερινό Τοπόλοβγκραντ της Βουλγαρίας. Οι Δημητρικιώτες ήρθαν από το Δημητρίκιοϊ ακριβώς απέναντι από τον Έβρο.

Οι Αρβανιτόφωνοι προήλθαν από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης σημερινή Ευρωπαϊκή Τουρκία.

Αλλάζει η διάθεση του επισκέπτη τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες. Την 1η του μηνός Φεβρουαρίου αναβιώνει το έθιμο του “Τρύφωνα”, προστάτη των αμπελουργών.

Στις 26 Οκτωβρίου εορτή του Αγίου Δημητρίου οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Διασκέδαση, κέφι και γλέντι χαρίζεται σ’ αυτούς που συμμετέχουν στα πανηγύρια των Δικαίων.

Κάθε καλοκαίρι τον Δεκαπενταύγουστο ο Δήμος Τριγώνου διοργανώνει Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών “Ευρώπη και Παράδοση Συνάντηση στον Έβρο” στο υπαίθριο θέατρο Δικαίων.

 

Προτάσεις