Η μάχη των οχυρών, οι Πομάκοι και ο ανιστόρητος κ. Καμμένος

Η μάχη των οχυρών, οι Πομάκοι και ο ανιστόρητος κ. Καμμένος

Η μάχη των οχυρών, οι Πομάκοι και ο ανιστόρητος κ. Καμμένος που υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν μουσουλμάνοι που υπερασπίστηκαν την Ελλάδα

Κατά τον σύντομο Ελληνογερμανικό Πόλεμο, τον Απρίλιο του 1941, τμήμα της λεγόμενης μάχης των Οχυρών αποτελεί η μάχη του Οχυρού Εχίνος,

την οποία διεξήγαγε από ελληνικής πλευράς η Ταξιαρχία Νέστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ανοίκεια επίθεση Καμμένου στον Αρχηγό ΓΕΣ – Ποια είναι η αιτία

Η στρατιωτική αυτή μονάδα συγκροτήθηκε από επίστρατους Θράκες πολίτες, οι οποίοι κυριολεκτικά υπεράσπισαν τις εστίες τους.

Για πρώτη φορά κατά τη σύγχρονη ιστορία οι Θράκες πολέμησαν για τον τόπο τους.

Στις τάξεις των πολεμιστών, μάλιστα, συντάχθηκαν και οι πρόσφυγες του 1922, οι προερχόμενοι από τις πάλαι ποτέ ελληνικές εστίες της Ανατολικής Θράκης,

της Μικράς Ασίας και του Πόντου, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό τμήμα του συνολικού πληθυσμού του νομού της Ξάνθης.

Οι πρόσφυγες πολέμησαν έτσι για τη νέα πατρίδα τους.

Αλλά και οι Έλληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, που κατοικούν στον ορεινό όγκο της νότιας Ροδόπης, συντάχθηκαν και αυτοί στις γραμμές της Ταξιαρχίας Νέστου και υπεράσπισαν τα πάτρια εδάφη.

Οχυρό Εχίνου

Στις 6 Απριλίου 1941 στη διάβαση του Εχίνου στην Ξάνθη, η 164η Γερμανική Μεραρχία πλησιάζει το οχυρό ΕΧΙΝΟΣ.

Το οχυρό μπορεί να είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Γραμμής Μεταξά, όμως λόγω του Ελληνοϊταλικού πολέμου ο κυριότερος οπλισμός του είχε μεταφερθεί στην Ήπειρο για την ενίσχυση των εκεί επιχειρήσεων.

Από 90 πολυβόλα που αρχικά είχαν διατεθεί στο οχυρό, αφαιρέθηκαν τα 45 εφεδρικά πυροβόλα, καθώς επίσης και όλα τα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Στις 7 Απριλίου 1941 πρωινές ώρες εκδηλώθηκε επίθεση των γερμανικών ταγμάτων στο Συγκρότημα «Μ», που αποτελούσε την ανεξάρτητη προωθημένη διμοιρία του 2ου Λόχου του οχυρού Εχίνου.

Η επίθεση όμως αναχαιτίζεται με πολλές απώλειες για τους Γερμανούς.

Πρωινές ώρες της 8ης Απριλίου επαναλήφθηκε ο σφοδρός βομβαρδισμός εναντίον του οχυρού, στο οποίο επιτέθηκε γερμανική διλοχία.

Ο αγώνας πλέον ήταν άνισος. Ο Διοικητής του οχυρού δεν μπορούσε να υποστηρίξει το συγκρότημα «Μ», με πυρά όλμων, τα οποία είχαν εξαντληθεί. Σύντομα τα πολυβολεία του μικρού συγκροτήματος σίγησαν

Στις 21:00 το βράδυ οι γερμανικές δυνάμεις προσβάλουν και δεύτερο μεμονωμένο συγκρότημα, το οποίο και εγκαταλείπει η φρουρά.

Ο Διοικητής του οχυρού Εχίνου, Τχης (ΠΖ) Δρακούσης Χρήστος, αξιολογώντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση,

χωρίς βλήματα όλμων και με μόλις 3 μετωπικά πολυβολεία ενεργά, αποφασίζει με την σύμφωνη γνώμη των Αξιωματικών του, την εκκένωση του οχυρού (http://metaxasline.org).

Ο Άγγελος Τερζάκης, στρατιώτης στο μέτωπο, είκοσι χρόνια μετά έγραφε: «Το Εχίνος αγωνίζεται ως το αποσήμερο, η φρουρά του το Υπερασπίζει βήμα το βήμα.

Σαν από καράβι που βουλιάζει ακούγονται οι επικλήσεις του προχωρημένου συγκροτήματος Μ στο τηλέφωνο:

“Εσίγησε το πολυβόλο Β24… περικυκλωθήκαμε… βαλλόμεθα από παντού…”» (Ελληνική Εποποιία 1940-1944).

Με πληροφορίες από το alexpolisonline.com

Προτάσεις