Ποταμός Έβρος: Τι έψαχναν οι Αμερικάνοι στην αποβατική άσκηση

Ποταμός Έβρος: Τι έψαχναν οι Αμερικάνοι στην αποβατική άσκηση

Ποταμός Έβρος: Τι έψαχναν οι Αμερικάνοι στην αποβατική άσκηση – Γιατί επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη άσκηση

Έβρος, αποστολή Ιωάννα Ηλιάδη

Η παρουσία του Διοικητή Στρατιάς Αντιστράτηγου Φλώρου σήμερα στην ιδιαίτερα εντυπωσιακή άσκηση ΜΑΝΙΤΣΑ, στο δυτικό τμήμα του ποταμού Έβρου δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Συνδεόταν με την παρουσία του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη της γέφυρας RIBBON και για τον λόγο αυτό ήρθε να παρακολουθήσει μια αποβατική άσκηση στον ποταμό Έβρο.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διαθέτει γέφυρες RIBBON με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει σε αποβατική ενέργεια.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης αυτού του είδους τις γέφυρες και ενδεχομένως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για την περιοχή της Βαλκανικής, όπου στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ο Αμερικάνος στρατιωτικός ακόλουθος έδειξε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τον τρόπο ανάπτυξης της γέφυρας από τα στελέχη της 7ης Ταξιαρχίας, η οποία ανήκει στην δύναμη της 12ης Μεραρχίας Έβρου. 

Ο Αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει μια δική του βελτιωμένη έκδοση της γέφυρας RIBBON και όπως εξήγησε ο Αμερικάνος στρατιωτικός ακόλουθος στον Διοικητή της Στρατιάς, προσβλέπει στο μέλλον σε συνεκπαιδεύσεις με τη χρήση της.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός εξήρε τον επαγγελματισμό των στελεχών που έλαβαν μέρος στην άσκηση, τονίζοντας αρκετές φορές ότι το αποτέλεσμα των έχει ενθουσιάσει.

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα στρατιωτικά δρώμενα στον Έβρο. Άλλωστε σχεδιάζουν να ανασύρουν με δικό τους κόστος το ναυάγιο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που εμποδίζει την ομαλή χρήση του από συμμαχικά πλοία.

 

 

 

Προτάσεις