Αλεξανδρούπολη: Γεωπολιτική αναβάθμιση από ΗΠΑ-12η Μεραχία -ΦΩΤΟ

Αλεξανδρούπολη

Αλεξανδρούπολη: Γεωπολιτική αναβάθμιση από ΗΠΑ & 12η Μεραχία – Ανελκύστηκε το ναυάγιο της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» και ανοίγει πλέον το λιμάνι

Της Ιωάννας Ηλιάδη

Μια πολύ σημαντική προσφορά στην εμπορική κίνηση της Αλεξανδρούπολης αλλά και βάση για την γεωπολιτική αναβάθμιση της πόλης καθώς και για μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή αποτελεί η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» από τον εμπορευματικό βραχίονα του λιμανιού.

Η βυθοκόρος«ΟΛΓΑ» βυθίστηκε τον Ιούλιο του 2010 στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρασύροντας τμήμα του κρηπιδώματος μήκους 30 μ.

Έκτοτε η προσέγγιση πλοίων ήταν δυσχερής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιοηθεί πλήρως ο εμπορευματικός βραχίωνας.

Από το 2010 έχως σήμερα είχαν γίνει δυο προσπάθειες ανέλκυσης του ναυαγίου από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, αλλά είχαν αποτύχει.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά το ναυάγιο αποτελούσε εμπόδιο κι έτσι πρότειναν να χρηματοδοτήσουν οικονομικά το έργο.

Το σημείο επισκέφθηκε και ο Αμερικανός πρόξενος Gregory W. Pfleger που έδωσε το πράσινο φως για την χρηματοδότηση του έργου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κόστος της ανέλκυσης προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια. Ήδη από τον περασμένο Μάιο είχαν ξεκινήσει οι διερευνητικές καταδύσεις στο ναυάγιο για να δουν εάν και κατά πόσο θα ήταν εφικτή η ανέλκυσή του.

Αφού έλαβαν τις πρώτες θετικές εικόνες, χθες έγινε το αποφασιστικό βήμα!

Μετά την επίσημη αδειοδότηση για την έναρξη των εργασιών ανέλκυσης του ναυαγίου, που απελευθέρωσε την Τετάρτη 7 Αυγούστου το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, άρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την ανέλκυση της Βυθοκορου “ΟΛΓΑ”.

Το έργο παρουσιάζει σημαντική τεχνική δυσκολία ενώ σε αυτή τη φάση γίνονται προσπαθειες για την αποδέσμευση του από τις οργανικές ενώσεις που έχουν αναπτυχθεί και τον τεμαχισμό του.

Οι εργασιες πραγματοποιήθηκαν από παραπλέουσα γερανοφόρα πλατφόρμα που έχει ελλιμενιστεί για τον σκοπό αυτό στον χώρο του ναυαγίου από το μεσημέρι του Σαββάτου 03 Αυγούστου 19.

Με δυναμικές κρούσεις επί του κήτους του ναυαγίου αλλά και υποβρύχιες εργασίες που συνεχίζονται.

Χθες Σάββατο 10 Αυγούστου ήταν η 4η ημέρα των εργασιών και όλοι αισθάνθηκαν ανακούφιση όταν είχαν να ανασύρεται το πρώτο κομμάτι από τη βυθοκόρο ΟΛΓΑ.

Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και τα εύσημα πηγαίνουν και στην 12η Μεραρχία καθώς μετά από το αμερικανικό ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια,

η στρατιωτική διοίκηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να εμπλέξει όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να συναινέσουν στο εγχείρημα.

Προτάσεις