Μπάντα Πολεμικού Ναυτικού: Με Κερκυραϊκό «δόντι» οι μεταθέσεις;

Μπάντα Πολεμικού Ναυτικού Πειραιάς

Μπάντα Πολεμικού Ναυτικού: Με Κερκυραϊκό «δόντι» οι μεταθέσεις; – Αν έχουν «μπάρμπα» στην Κέρκυρα παίρνουν εισιτήριο εισόδου; Θα ελέγξει το θέμα ο νέος ΥΕΘΑ;

Είναι γνωστό ότι η Μπάντα Πολεμικού Ναυτικού κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα στις στρατιωτικές μπάντες και χαρακτηρίζεται από το πλούσιο ρεπερτόριό της, από στρατιωτικά εμβατήρια μέχρι και έργα λόγιας/κλασσικής μουσικής.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η προσπάθεια αναβάθμισης της μπάντας έγινε από τον προηγούμενο αρχιμουσικό τον Γ. Βασιλάκη.

Ο συγκεκριμένος πολλάκις πίεσε την ηγεσία για την αναβάθμιση, απειλώντας ακόμα και με την παραίτησή του ώστε να αποδεσμευτούν μουσικοί του ΠΝ από μη μουσικές απασχολήσεις.

Με την καθημερινή εκπαίδευση του σώματος των μουσικών κατάφερε να υψώσει το επίπεδο της μπάντας και να συμμετέχει επάξια σε καλλιτεχνικά δρώμενα μέχρι και το εξωτερικό.

Τα ζητήματα που θα θέσουμε αφορούν την συγκρότηση της μπάντας τα τελευταία χρόνια.

Ζήτημα 1ο:

Σε εσωτερική προκήρυξη του ΠΝ με σκοπό να ανευρεθούν στελέχη με γνώσεις μουσικής για να στελεχωθεί η μπάντα, καθώς είχε να ανανεωθεί από το 2003 με την τελευταία προκήρυξη ΕΠΟΠ με θέσεις για μουσικούς, προκύπτει μια πολύ περίεργη σύμπτωση!

Από τα έξι στελέχη, τα δύο είναι Κερκυραϊκής Καταγωγής!

Αναλυτικά οι ειδικότητες:

1. Κερκυραϊκής καταγωγής κλαρινετίστας. Κατάγεται από το ίδιο χωριό (Σκριπερό)
με τον σημερινό αρχιμουσικό.
2. Εκτελεστής βαρύτονου.
3. Εκτελεστής μπουζουκιού στο τμήμα της ορχήστρας και κάσας στο τμήμα της φιλαρμονικής.
4. Ηχολήπτης στην ορχήστρα χωρίς να παίζει κάποιο όργανο(!).
5. Εκτελεστής αρμόνιου στην ορχήστρα και κάσας στη φιλαρμονική.
6. Κερκυραϊκής καταγωγής εκτελεστής ευφωνίου.

Ζήτημα 2ο:

Δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ ότι υπάρχουν σήμερα υπαξιωματικοί ειδικότητος μουσικού, αλλά και αξιωματικοί προελεύσεως μουσικού που δεν υπηρετούν στη μπάντα.

Είναι μάλιστα περίεργη η μετάθεση πλωτάρχου προελεύσεως μουσικού σε υπηρεσία μακριά από τη μπάντα του ΠΝ, ενώ κατέχει όλα τα τυπικά προσόντα για να διατελέσει αρχιμουσικός.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν ενεργεία αξιωματικοί, όπως ο προαναφερόμενος, θεωρούνται αρχαιότεροι από τους εξ εφεδρείας, όπως ο τωρινός αρχιμουσικός,

και έχουν προκληθεί έντονες συζητήσεις στους μουσικούς στρατιωτικούς κύκλους για τη φύση αυτής της μετάθεσης.

Φέτος προάγονται στο βαθμό του πλωτάρχη άλλοι τρεις αξιωματικοί προελεύσεως μουσικού, δηλαδή της σειράς του ’89. Άραγε, θα βρεθούν και αυτοί εκτός της μπάντας του ΠΝ;

Ζήτημα 3ο:

Πέραν των προαναφερθέντων στελεχών από το καλοκαίρι του 2018 υπηρετούν στη μπάντα πέντε Ναύτες-ΟΒΑ με απόσπαση πλέον του έτους, οι οποίοι ανήκουν στην οργανική δύναμη πλοίων.

Αυτοί είναι οι εξής:

ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Μουσικός): Διπλωματούχος κλαρινέτου. Κερκυραίος.
ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Μουσικός): Διπλωματούχος σαξόφωνου. Σπούδασε στο Ιόνιο πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.
ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Αρμενιστής): Εκτελεστής κρουστών, χωρίς πτυχίο. Κερκυραίος (από τους Αυλιώτες).
ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Διοικητικός): Τενόρος, διπλωματούχος.
ΝΤΗΣ-ΟΒΑ (Τεχνικός όπλων): Κερκυραίος και με συγγενική (;) σχέση με τον αρχιμουσικό. Εκτελεστής τρομπέτας.

Είναι φανερή η σχέση των παραπάνω ναυτών με το νησί της Κέρκυρας, από όπου κατάγεται ο αρχιμουσικός.

Πολλοί δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι σύμπτωση και υπάρχουν ψίθυροι ότι «τακτοποιούνται» με μεταθέσεις στη μπάντα όσοι είναι κερκυραϊκής καταγωγής.

Σήμερα στο ΠΝ σήμερα υπηρετούν 4 Ναύτες-ΟΒΑ ειδικότητος μουσικού, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται με απόσπαση στη μπάντα.

Οι άλλοι δύο υπηρετούν σε πολεμικά πλοία, ο ένας εκ των οποίων σύμφωνα με δήλωσή του δεν επιθυμεί να υπηρετήσει για τους δικούς του λόγους στην μπάντα.

Ο άλλος ναύτης-ΟΒΑ υπηρετεί σε φρεγάτα που απασχόλησε την κοινή γνώμη γύρω στα τέλη του ’17.

Ενώ είναι μουσικός και σύμφωνα με τους Π.Ο.Υ. των πολεμικών πλοίων δεν προβλέπεται η ειδικότητα των μουσικών ως υπηρετούντων σε αυτά, του έχουν ανατεθεί καθήκοντα σηματωρού.

Ο ΟΒΑ έχει αιτηθεί τη μετάθεσή του στη μπάντα, και πήρε αρνητική απάντηση από το ΓΕΝ και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ζητήθηκε προφορικά να χρησιμοποιήσει μέσον ώστε τάχα να πειστεί ο Α/ΓΕΝ και να του εγκριθεί απόσπαση στη μπάντα, κατ’ αναλογία με τους υπόλοιπους ΟΒΑ.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και σήμερα παραμένει στη φρεγάτα.

Ας σημειωθεί ότι είναι ίσως ο μόνος κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου μεταπτυχιακού επιπέδου στον τομέα της μουσικής που υπηρετεί στο ΠΝ και παρόλα αυτά δεν έχει υπηρετήσει ούτε τη θητεία του στη μπάντα.

Δυστυχώς αποδεικνύνεται ότι υπάρχει σοβαρό θέμα στο Πολεμικό Ναυτικό με την διαχείριση του προσωπικού.

Υπαξιωματικοί με θαλάσσια ειδικότητα και ενδεχομένως απαραίτητοι σε μάχιμες θέσεις του στόλου απομακρύνονται για δήθεν υπηρεσιακές ανάγκες,

ενώ στελέχη με προσόντα και με διάθεση για προσφορά δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν, αν δεν υποστηριχθούν από πολιτικούς παράγοντες.

Είναι μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα αντιμετωπίζει και τα διαχειρίζεται η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Γιατί σίγουρα δεν δικαιολογείται να αδικεί στελέχη που προκρίνουν την ευθεία και όχι την πλάγια οδό, όπως άλλωστε πρέπει να ενεργεί ένας ευσυνείδητος στρατιωτικός.

Ας ελπίσουμε ότι με τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των αδικιών.

Τα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Θα περιμένουμε την απάντηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Προτάσεις