Λέρος – Κλοπή Όπλων: Ποιοι βρήκαν ευκαιρία και ζητούν ΚΥΣΕΑ & κρίσεις

Ανασχηματισμός έως 9 Ιουλίου - Ποια ονόματα ακούγονται στο ΥΠΕΘΑ ανασχηματισμός Εθνικής Άμυνας Κορονοϊός: Αρχηγός περιμένει αποτελέσματα για Covid-19 άδειες Πάσχα στρατιωτικών και έξοδοι στρατιωτών ΓΔΑΕΕ: Βγήκε το ΦΕΚ με τους διορισμούς - Τι περίεργο έχει Μισαήλ Παπαδάκης ΓΔΑΕΕ -Αναπληρωτής έκπληξη: Ταξίαρχος που προπηλάκισε ο Καμμένος «Χακί» συνδικαλισμός με «γαλάζια» τροπολογία - Aπίστευτα ρουσφέτια Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων (ΔΕΚΠ ΥΠΕΘΑ Λέρος - Κλοπή Όπλων: Ποιοι βρήκαν ευκαιρία και ζητούν ΚΥΣΕΑ & κρίσεις Ακρόαση Πολιτικού Προσωπικού από ΓΓ ΥΠΕΘΑ ΥΠΕΘΑ: Ποια στρατόπεδα προτάθηκαν για να γίνουν φυλακές

Λέρος – Κλοπή Όπλων: Ποιοι βρήκαν ευκαιρία και ζητούν ΚΥΣΕΑ για κρίσεις – Τι λένε οι διάφορες «τάσεις» στους κόλπους της ΝΔ και τι ο ΥΕΘΑ

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Την κρίση που ξέσπασε στις Ένοπλες Δυνάμεις με αφορμή το πολύ σοβαρό περιστατικό της κλοπής όπλων από την ΥΝΤΕΛ στη Λέρο, κάποιοι την βλέπουν ως ευκαιρία για να προωθήσουν το πάγιο αίτημά τους για αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η ομολογουμένως αργοπορημένη χθεσινοβραδινή δήλωση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, ωστόσο, δείχνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα:

«Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν

και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Ποιοι όμως φέρονται να επιθυμούν να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ για να κάνει κρίσεις; Ενδεχομένως κάποιοι μεμονωμένοι «γαλάζιοι» απόστρατοι οι οποίοι βλέποντας ότι δεν πρόκειται η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει αποστράτους, ίσως επιθυμούν να προωθήσουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες για να έχουν και την ανάλογη «πρόσβαση».

Ωστόσο κορυφαία στελέχη του τομέα Άμυνας της ΝΔ, των οποίων ο λόγος είναι σεβαστός από όλες τις ηγεσίες, έλεγαν χθες στο Armyvoice.gr ότι η έναρξη κρίσεων τώρα θα προκαλούσε ζημία και αναταραχή χωρίς λόγο στο στράτευμα.

Ωστόσο παραδέχονταν ότι υπάρχουν στελέχη τα οποία προκρίνοντας το προσωπικό ώφελος πράγματι πιέζουν για κρίσεις τώρα. Υποστήριζαν μάλιστα ότι αυτά βρίσκονται στο περιβάλλον του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή και του ΓΓ ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής θα επιθυμούσε να «αποκεφαλίσει» την σημερινή ηγεσία του ΓΕΣ και να προωθήσει ανώτατους της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Το σενάριο όμως αυτό, δεν είναι εύκολο να τύχει εφαρμογής, τουλάχιστον άμεσα, καθώς από του Μαξίμου υπάρχουν ήδη τα πρώτα σύννεφα για τα πεπραγμένα του νέου ΥΦΕΘΑ.

Χρεώνεται ότι χωρίς λόγο έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων με τις επιλογές του να προωθήσει το Σώμα Υπαξιωματικών, την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και την Εθνοφυλακή, θέματα τα οποία ναι μεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά δεν είναι άμεσης προτεραιότητας και έχουν και πολιτικό κόστος.

Επιπλέον η 84η ΔΕΘ στην οποία ο νέος ΥΦΕΘΑ εμφανίστηκε ελάχιστα, ήταν ευκαιρία για πολλούς εν ενεργεία να συνάψουν ή να προβάλλουν τις καλές τους σχέσεις με στελέχη της «γαλάζιας παράταξης» με το βλέμμα στραμμένο φυσικά στον Ιανουάριο 2020. Κάποιοι από αυτούς θεωρούν ευκαιρία να γίνουν τώρα κρίσεις με αφορμή την ΥΝΤΕΛ.

Τα σενάρια για ΚΥΣΕΑ και κρίσεις στις 20 Σεπτεμβρίου όπως λεγόταν, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν, μάλλον δεν θεωρούνται πιθανά για την ώρα. Ωστόσο το ενδεχόμενο παραιτήσεων ανωτάτων λόγω του περιστατικού στη Λέρο παραμένει ζωντανό.

Προτάσεις