Γιορτή σήμερα 19/11 Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 20 Νοεμβρίου

Γιορτή σήμερα 19/11 Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 20 Νοεμβρίου στην Ορθόδοξη εκκλησία - Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε τα χρόνια πολλά

Γιορτή σήμερα 19/11 Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 20 Νοεμβρίου στην Ορθόδοξη εκκλησία – Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε τα χρόνια πολλά

Γιορτή σήμερα 19/11

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή.

Στην ορθόδοξη Εκκλησία στις 19 Νοεμβρίου το εορτολόγιο Νοεμβρίου αναφέρει: Προφήτου Αβδιού, Μαρτύρων Αγαπίου και Άζη του θαυματουργού

 

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19/11 – Προφήτης Αβδιού

Ο Προφήτης Αβδιού (ή Οβδιού) που το όνομα του σημαίνει «δούλος Κυρίου», έζησε περί το 800 π.Χ., (κατ’ άλλη εκδοχή στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.), και είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.

Ο Προφήτης Αβδιού καταγόταν από τη Συχέμ στην Παλαιστίνη (εκ του αγρού Βηθοχαράμ ή Βαθαχαράμ), και με τη σύντομη προφητεία του αυστηρά παρατηρεί με ισχυρές ποιητικές εκφράσεις την υπερηφάνεια και την πτώση του Ισραήλ.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Αβδιού ήταν μαθητής του προφήτου Ηλιού, επί της βασιλείας Οχοζία, ο οποίος έστειλε τον Αβδιού στον Ηλία για να τον πείσει να κατέβει από το βουνό προς τον βασιλιά.

Μετά την μετάβαση του Ηλία στον Οχοζία, ο Αβδιού, παραιτήθηκε από τη θέση του πεντηκοντάρχου, ακολούθησε τον προφήτη Ηλία και τον υπηρετούσε. Όταν πέθανε ετάφη στον τάφο των πατέρων του.

 

Γιορτή σήμερα 20 Νοεμβρίου 

Δεναχίς, Δεναχίδα
Θέκλας και των συν αυτή Αγίων παρθένων – Δινάχ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Νοεμβρίου

Εορτολόγιο Νοεμβρίου: Προεόρτια Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου, Όσιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης, Άγιος Πρόκλος αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης
Προεόρτια Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου
Όσιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης
Άγιος Πρόκλος αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης
Άγιος Δάσιος που μαρτύρησε στο Δορύστολο
Άγιοι Νιρσάς ο Επίσκοπος και Ιωσήφ ο μαθητής του και Επίσκοπος
Άγιοι Ισάκιος, Ιωάννης, Σαβώριος, Ωνάμ, Παππίας και Ισαάκιος
Άγιοι Γεϊθαζέτ ο ευνούχος, Σασάνης, Νοηλμάρης και Ζαρουαντίνης
Αγίες παρθένες Θέκλα, Βαουθά, Δενάχις, Τεντούς, Μάμα, Μαλοχία, Άννα, Νάνα, Άστη και Μαλάχ
Άγιοι Ευστάθιος, Θεσπέσιος και Ανατόλιος
Άγιος Θεόκτιστος ο Ομολογητής
Άγιος Σωζόμενος ο θαυματουργός
Όσιος Ιωάννης
Άγιος Edmund ο μάρτυρας
Άγιος Βάσσος και οι μαζί μ’ αυτόν μαρτυρήσαντες Τεσσεράκοντα Δυο Μάρτυρες στην Ηράκλεια της Θράκης

Οι Αγίες παρθένες Θέκλα, Βαουθά, Δενάχις (ή Δινάχ), Τεντούς, Μάμα, Μαλοχία, Άννα, Νάνα, Άστη και Μαλάχ ήταν ασκήτριες χριστιανές γυναίκες από την Περσία.

Διατάχθηκαν από τον βασιλιά των Περσών να προσκυνήσουν τη φωτιά και επειδή δεν δέχτηκαν, τεμαχίστηκαν όλες με τα ξίφη των στρατιωτών.

Προτάσεις