Γιορτή σήμερα 6 Νοεμβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 7 Νοεμβρίου

Γιορτή σήμερα 20 Οκτωβρίου Εορτολόγιο- Γιορτάζουν Αρτέμης- Γεράσιμος Λεονάρδος Γιορτή σήμερα 6 Νοεμβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 7 Νοεμβρίου Γιορτή σήμερα 20 Οκτωβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 

Γιορτή σήμερα 6 Νοεμβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 7 Νοεμβρίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Λεονάρδος Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε χρόνια πολλά

 

Γιορτή σήμερα 6 Νοεμβρίου

Σήμερα εορτάζουν όσοι έχουν το όνομα Λεονάρδος.

Εορτολόγιο Νοεμβρίου: Άγιος Παύλος Α’ ο Ομολογητής και Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης, Όσιος Λουκάς, Άγιος Δημητριανός επίσκοπος Κηθηρίας Κύπρου

Άγιος Παύλος Α’ ο Ομολογητής και Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης, Όσιος Λουκάς, Άγιος Δημητριανός επίσκοπος Κηθηρίας Κύπρου

Μνήμη της μετά φιλανθρωπίας κατενεχθείσης κόνεως επί Λέοντος του Μεγάλου, Όσιος Νίκανδρος, Όσιος Παύλος «ὁ διὰ Χριστὸν σαλὸς», Όσιος Αγάπιος ο πρεσβύτερος,

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Νοεμβρίου

Όσιος Αγάπιος ο Πρεσβύτερος (Ασημάκης Λεονάρδος)

Ο κατά κόσμον Ασημάκης Λεονάρδος, γνωστός ως Αγάπιος ο πρεσβύτερος ήταν διαπρεπής λόγιος και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1740 μ.Χ. και κοιμήθηκε στο Άργος το 1812 μ.Χ.

Ο νεαρός Ασημάκης έμαθε τα πρώτα του γράμματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του – πιθανώς στη σχολή Φιλοσόφου, που βρισκόταν κοντά στη Δημητσάνα – και αργότερα στην Τρίπολη,

όπου άκουσε τα μαθήματα του ιεροδιδάσκαλου Παρθενίου.

Το 1759 μ.Χ., σε ηλικία 19 ετών, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη με αντικειμενικό σκοπό του ταξιδιού του το Άγιο Όρος, όπου δίδασκε τότε ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Τελικά όμως κατέληξε στη Σμύρνη, όπου σπούδασε στην τότε Ευαγγελική Σχολή της ιωνικής μεγαλουπόλεως. Εκάρη μοναχός και πήρε το Ιερατικό όνομα Αγάπιος.

Ίδρυσε το 1764 μ.Χ. μαζί με τον συμπατριώτη του λόγιο Ιερομόναχο Γεράσιμο Γούνα, την σχολή της Δημητσάνας, που κατά την πρώτη περίοδο της λειτούργησε ως το 1770 μ.Χ.

Η σχολή έκλεισε και ο Αγάπιος Λεονάρδος κατέφυγε στη Ζάκυνθο, ενώ ο Γεράσιμος στη Σμύρνη.

Το 1780 μ.Χ., όταν στην Πελοπόννησο αποκαταστάθηκε σχετική ηρεμία, επέστρεψε στη Δημητσάνα και ανέλαβε πάλι τα διδακτικά του καθήκοντα στην ανασυσταθείσα σχολή της.

Το 1812 μ.Χ. επέστρεψε στη σχολή της γενέτειρας του, έπειτα αποσύρθηκε στο Άργος, όπου και πέθανε.

Ματιά στην επόμενη ημέρα:

Γιορτή σήμερα 7 Νοεμβρίου

Αθηνόδωρος, Αθηνόδωρας, Αθηνοδωρής, Δώρης, Αθηνοδώρα
Ερνέστος, Ερνέστα, Ερνεστίνη, Ερνεστίνα
Θεαγένης, Θεαγένιος, Θεαγενεία, Θεαγενία
Θεμέλιος, Θεμέλη, Θεμελίνα

 

Ποιοι γιορτάζουν 7 Νοεμβρίου

Εορτολόγιο Νοεμβρίου: Ο Άγιος Αθηνόδωρος καταγόταν από τη Μεσοποταμία και έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (290 μ.Χ.).

θαυμαστό το ψυχικό σθένος με το οποίο υπέφερε τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε λόγω της πίστης του στον Ιησού Χριστό.

Έτσι λοιπόν, στην αρχή του έκαψαν τις σάρκες με αναμμένες από ρητίνη λαμπάδες. Έπειτα, του έβαλαν στις μασχάλες σιδερένιες πυρακτωμένες σφαίρες.

Και στη συνέχεια τον ξάπλωσαν σε χάλκινο πυρωμένο τάπητα.

Η υπομονή και καρτερικότητα που έδειξε, προσέλκυσε στον χριστιανισμό πενήντα ειδωλολάτρες, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα μαρτύρια.

Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και στέφθηκε με το στέφανο του Μαρτυρίου.

Προτάσεις