Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ: Στην Αλεξανδρούπολη για τα Νικολοβάρβαρα

Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ: Στην Αλεξανδρούπολη για τα Νικολοβάρβαρα

Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ Κατέπλευσε τη νύχτα και υπό βροχή στην Αλεξανδρούπολη για τα Νικολοβάρβαρα – Θα παραμείνει ως 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου

Υπό βροχή κατέπλευσε χθες τη νύχτα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολη η Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, για να δηλώσει την παρουσία της στους εορτασμούς από σήμερα έως και τις 6 Δεκεμβρίου γνωστούς και ως Νικολοβάρβαρα και κυρίως για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και της Αλεξανδρούπολης.

Την κανονιοφόρο ΚΑΣΟΣ υποδέχθηκαν στην περιοχή ευθύνης της 12ης Μεραρχίας Πεζικού τα στελέχη που υπηρετούν στον Έβρο.

Η Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ πρόκειται να ελλιμενιστει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι και την 06 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των εορτασμών για τον προστάτη και πολιούχο Άγιο Νικόλαο ενώ ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα του σκάφους θα παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης.

Το πλοίο ενδέχεται να επισκευθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη την 6 Δεκεμβρίου 2019.

Νεότερες πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα υποδοχής επισκέψεων στο κοινό της πόλης αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα από το Γραφείο Εκπρόσωπου Τύπου της 12ης Μεραρχίας.

Η Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ

Η Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ (πρώην ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ) είναι η πρώτη του τύπου της, εξ’ ολοκλήρου Ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης.

Καθελκύστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1992 με ανάδοχο τη χρυσή Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου.

Ενεργοποιήθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Σκαραμαγκά) στις 4 Μαΐου 1993 οπότε και υψώθηκε η Ελληνική Σημαία με πρώτο Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γ. Καραβίτη Π.Ν.

Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις ενώ ήταν το πρώτο πλοίο το οποίο έφτασε στην περιοχή των Βραχονησίδων Ίμια κατά την Ελληνοτουρκική κρίση τον Ιανουαρίου του 1996.

Συμμετείχε στην επιχείρηση «Συνδρομή σε Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων 2004», σε πολλές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και προληπτικής ιατρικής.

Την 11 Νοεμβρίου 2005 αποφασίστηκε η μετονομασία του πλοίου σε Κ/Φ ΚΑΣΟΣ με σκοπό να τιμηθεί το μαρτυρικό νησί με τους ηρωικούς κατοίκους, νησί που βρίσκεται στην περιοχή που επιχειρεί το πλοίο.

Πρώτος Κυβερνήτης της Κ/Φ ΚΑΣΟΣ είναι ο Πλωτάρχης Κ. Κυριακίδης Π.Ν.

Προτάσεις