Γιορτή σήμερα 15/1 Ποιος γιορτάζει 16 Ιανουαρίου Εορτολόγιο

Γιορτή σήμερα 15/1 Ποιος γιορτάζει 16 Ιανουαρίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία - Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε  χρόνια πολλά - Εορτολόγιο Εορτολόγιο Γιορτή σήμερα 1 Δεκεμβρίου Ποιοι γιορτάζουν 2 Δεκεμβρίου 23 Οκτωβρίου

Γιορτή σήμερα 15/1 Ποιος γιορτάζει 16 Ιανουαρίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε  χρόνια πολλά – Εορτολόγιο

Εορτολόγιο – Γιορτή 15 Ιανουαρίου Ποιος γιορτάζει σήμερα 15/1

Εορτολόγιο Ιανουαρίου:  Μαρτύρων Ελένης Ελπιδίου Δάνακτος και Πανσοφίου, Οσίων Παύλου του Θηβαίου και Ιωάννου του «Καλυβίτου»

Γιορτή σήμερα 15/1 Ποιος γιορτάζει – Εορτολόγιο 15 Ιανουαρίου 

Όσιος Παύλος ο Θηβαίος. Η μνήμη του τιμάται σήμερα 15 Ιανουαρίου από την Ορθόδοξη εκκλησία.

Άνηκε σε πλούσια οικογένεια της Κάτω Θηβαίδας της Αιγύπτου. Όταν ο Δέκιος (249-251) κήρυξε τον τρομερό διωγμό κατά των χριστιανών, ο Παύλος, μόλις 15 χρονών, χάνει τους γονείς του.

Με εσωτερική παρακίνηση του Άγιου Πνεύματος (κατ’ άλλους φοβούμενος μη παραδοθεί στους διώκτες των χριστιανών από τον έπ’ αδελφή γαμπρό του, που του ζητούσε την περιουσία) φεύγει και ζητά καταφυγή σωτηρίας στην έρημο.

Εκεί, μέσα στην ησυχία της φύσης, βρήκε καιρό για συστηματική μελέτη και προσευχή. Όταν πέρασε ο διωγμός του Δεκίου και επανήλθε η γαλήνη, ο Παύλος εξακολουθεί να μένει στην έρημο και, μάλιστα, αποφασίζει να μείνει μόνιμα.

Τόσο δε ολοφάνερη είχε γίνει μέσα στην έρημο η πνευματική υπεροχή του και η ταπεινοφροσύνη του, ώστε, όπως κάποτε στον Κύριο μας, έρχονταν πλήθη λαού να Τον ακούσουν έτσι και στον Παύλο έρχονταν πολλοί αναχωρητές να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν.

Η φήμη του είχε φθάσει και στην ακοή του μεγάλου Αντωνίου, που κίνησε και τον συνάντησε μέσα σε ατμόσφαιρα ανέκφραστης χαράς.

Όταν μετά από λίγους μήνες επανήλθε ο Άγιος Αντώνιος, βρήκε τον Όσιο Παύλο πεθαμένο, και δύο λιοντάρια έστεκαν κοντά στον τάφο του, τον όποιο είχαν σκάψει με τα νύχια τους.

Ο μεγάλος ερημίτης όσιος Παύλος ήταν τότε 113 χρονών.

Εορτολόγιο – Γιορτή 16 Ιανουαρίου Ποιος γιορτάζει σήμερα 15/1

Εορτολόγιο Ιανουαρίου: Δαν, Δανάη Αγίου Δάνακτος του Αναγνώστου

Γιορτή σήμερα 16/1 Ποιος γιορτάζει – Εορτολόγιο 16 Ιανουαρίου 

Ο Άγιος μάρτυρας Δάναξ καταγόταν από την πόλη Αυλώνα του Ιλλυρικού (δηλαδή την Αλβανία) και ήταν αναγνώστης της Εκκλησίας εκείνης.

Όταν κάποτε όρμησαν μέσα στην Εκκλησία οι ειδωλολάτρες, ο Άγιος πήρε τα ιερά εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια, για να τα διασώσει και να μην πέσουν στα χέρια των απίστων και τα βεβηλώσουν και τα διαφύλαξε σε τόπο οχυρό πέντε μίλια από την πόλη προς τη θάλασσα.

Οι άπιστοι όμως τον συνέλαβαν και τον πίεζαν με κάθε τρόπο να θυσιάσει στο θεό Διόνυσο.

Ο Άγιος όμως δεν υποχωρούσε στις πιέσεις, αλλά έμενε ακλόνητος και σταθερός στην πίστη του Χριστού.

Τότε οι ειδωλολάτρες απέκοψαν την τίμια αυτού κεφαλή, το δε τίμιο λείψανο αυτόύ το έριξαν στη θάλασσα.

Διαβάστε για όλες τις αργίες και κινητές εορτές  του 2020 κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Προτάσεις