Πάιατ: Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία – ΦΩΤΟ άσκησης

Πάιατ

Πάιατ: Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης λίγο πριν ξεκινήσει η αμερικανική άσκηση στο Λιτόχωρο

Πάιατ: Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία

Λιτόχωρο, Αποστολή Πηνελόπη Μαρκάκη

Πρόκειται για άσκηση της αμερικανικής Ταξιαρχίας 3rd Combat Aviation Brigade (CAB) μέρος της οποίας έχει αναπτυχθεί στο Στεφανοβίκειο και θα παραμείνει μέχρι τέλος Μαρτίου 2020.

Το Τάγμα της 3rd CAB που έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας διαθέτει τα εξής μέσα: Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) ΑΗ-64 D Apache, μεταφορικά Ε/Π UH-60 Blackhawk καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) RQ-7B.

Με την ευκαιρία της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ και ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Λαλούσης παρακολούθησαν την άσκηση στην οποία παίρνουν μέρος και ελληνικά ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ  εξήρε την συνεργασία των δυο χωρών και έκανε λόγο για εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με βάση την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα.

Υπογράμμισε ειδικά ότι η εκπαίδευση και η επιχειρησιακή συνεργασία με την Ελλάδα προάγει την ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι του χρόνου θα ενισχυθούν οι αμερικανικές δυνάμεις με την παρουσία της 101 Army Aviation στην Ελλάδα στο πλαίσιο του κύκλου (rotation) που κάνουν οι Μονάδες των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Πάιατ: Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία

Πάιατ: Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία

H 3rd Combat Aviation Brigade (CAB) dιεξάγει καθημερινά εκπαιδευτικές δραστηριότητες (του προσωπικού και των εναέριων μέσων της) σε χώρους ασκήσεων ανά την ελληνική επικράτεια, σε αντικείμενα όπως :

α. Πτήσεις (ημερήσιες και νυκτερινές με χρήση οργάνων νυκτερινής όρασης).

β. Αεροκίνητες επιχειρήσεις.

γ. Αεροδιακομιδές απωλειών μάχης (Casualty Evacuation – CASEVAC).

δ. Αναγνώριση πεδίου μάχης (Reconnaissance).

ε. Εκτέλεση βολών με οπλικά συστήματα (πυροβόλο των 30 χιλ, πολυβόλα των 7,62 χιλ, ρουκέτες 2,75΄΄inch, κατευθυνόμενα βλήματα HELLFIRE).

Επιπλέον εκτελεί συνεκπαιδεύσεις με την 1η ΤΑΞΑΣ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Μονάδων τους. Σημειώνεται ότι το υπόψη Τάγμα της 3rd CAB διαθέτει τα εξής μέσα: Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) ΑΗ-64 D Apache, μεταφορικά Ε/Π UH-60 Blackhawk καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) RQ-7B.

Η χώρα μας παρέχει υπηρεσίες Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους (ΥΦΕ, Host Nation Support – HNS).

Πάιατ: Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία

Προτάσεις