Παναγιωτόπουλος: Πόσοι Έλληνες θα πάνε στο Μάλι Τι είπε για Patriot

Παναγιωτόπουλος: Πόσοι Έλληνες θα πάνε στο Μάλι Τι είπε για Patriot
EUROKINISSI

Παναγιωτόπουλος: Πόσοι Έλληνες θα πάνε στο Μάλι Τι είπε για τους Patriot που θα στείλει η χώρα μας στην Σαουδική Αραβία, σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα

Σε ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή της Β’3 Αθηνών του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα, κλήθηκε να απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η ερώτηση της κ. Σακοράφα σχετιζόταν με την αποστολή μιας ελληνικής πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων μεγάλης εμβέλειας τύπου «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία, την αποστολή στρατιωτικών στο Μάλι της Αφρικής, καθώς και το αίτημα για αποστολή φρεγατών στα στενά του Ορμούζ.

Σχετικά με την αποστολή της πυροβολαρχίας των «Patriot», ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι “δεν έχει επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας μας, άλλωστε μία συστοιχία μας που είχε βλάβη, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα μας. Η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας”

Για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μαλί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ, η οποία είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και για την οποία μάλιστα υπάρχουν προτάσεις για να αποσταλούν κι άλλες δυνάμεις από πλευράς μας, τις οποίες η Κυβέρνηση ακόμα επεξεργάζεται.

Τέλος, για την αποστολή φρεγατών στα, στρατηγικής σημασίας, στενά του Ορμούζ, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι “περιλαμβάνει δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάιο του 2020, και πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ”.

Υπογράμμισε επίσης “Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου του ΝΑΤΟ ότι τα ελληνικά πλοία είναι τόσο απασχολημένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ελληνικών σκαφών”.

Η κυρία Σακοράφα, του αντέτεινε ότι με τις αποστολές αυτές παρεκκλίνουμε από την πάγια πολιτική μας να στέλνουμε δυνάμεις για νηοψίες ή ιατρικές μονάδες, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι εμπλεκόμαστε σε ξένες αντιπαραθέσεις δημιουργώντας μάλιστα και νέους εχθρούς.

Προτάσεις