Αγία Σοφία: Καταδικάζει η Αθήνα την ανάγνωση του Κορανίου

Αγία Σοφία Συμβούλιο της Ευρώπης: Kαταδίκη Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Αγία Σοφία: Καταδικάζει η Αθήνα την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο ναό από ιμάμη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την άλωση της Πόλης

Έντονα αποδοκιμάζει η ελληνική πλευρά την ανάγνωση εδαφίων του Κορανίου και προσευχής από ιμάμη από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας που θα γίνει απόψε το βράδυ στο πλαίσιο της τελετής για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.

Στο πλαίσιο των εορτασμών από την τουρκική προεδρία της Δημοκρατίας τους οποίους ανακοίνωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν συνδέοντας τους με τη νίκη στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, έχουν στηθεί μπροστά από την Αγία Σοφία προσόψεις που προσομοιάζουν στα τείχη της Κωνσταντινούπολης τα οποία θα καταρρεύσουν.

Ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία το βράδυ ανακοίνωσε ο Ερντογάν

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφία ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών», δήλωσε στον Σκάι 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε», πρόσθεσε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, προτάσσει το διεθνές δίκαιο».

«Εμείς, οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής. Και αυτό, γιατί μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες τουρκικές προκλήσεις, όπως τη σημερινή προκλητική εκδήλωση στην Αγιά Σοφιά, όπως την έχουν προαναγγείλει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα επικοινωνήσει με όλες τις χώρες-μέλη, ενώ ο ίδιος θα έχει επαφές τόσο με τον τούρκο ομόλογο του, όσο και με τους άλλους ομολόγους του.

«Προφανώς είναι υποχρέωσή μας να έχουμε ένα σταθερό εθνικό μέτωπο απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, αλλά πρέπει παράλληλα να έχουμε και ενεργητική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην είμαστε υπερασπιστές δικαιωμάτων μόνο εκεί όπου εμπλεκόμαστε, για να υπηρετήσουμε τα εθνικά μας δίκαια», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις όπως τη σημερινή με την Αγία Σοφία, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία, διατηρώντας τις «κόκκινες εθνικές γραμμές της. Σημείωσε ότι «ο διάλογος είναι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής αλλά και το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος».

«Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Μουσείο η Αγία Σοφία

Ο ναός της Αγίας Σοφίας από το 1935 λειτουργεί ως Μουσείο, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016 την μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος.

Προτάσεις