Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βοιωτία: Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία!

8 Δεκεμβρίου 2017 17:47
Βοιωτία: Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία!

Περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτιστικά, θρησκευτικά μνημεία και αγροτική κληρονομιά, η Βοιωτία προσφέρει στον επισκέπτη πολλές δυνατότητες για διασκέδαση, χαλάρωση και γνωριμία με την ελληνική παράδοση και την ιστορία. Μια βεντάλια επιλογών μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Πρώτη στάση αξίζει στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, τη Λιβαδειά με το επιβλητικό κάστρο, εκεί κοντά όπου βρίσκονταν στην αρχαιότητα οι πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης καθώς και το περίφημο Μαντείο του Τροφωνίου.

Κοντά στην πόλη, στην περιοχή της Κρύας, βρίσκεται η πηγή της Έρκυνας που τα νερά της χύνονταν στην λίμνη Κωπαΐδα. Η βόλτα στην περιοχή της Κρύας με τον νερόμυλο, τη νεροτριβή, τα πλατάνια, τα πέτρινα γεφύρια και τα αναπαλαιωμένα βιομηχανικά κτίρια, μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Άλλωστε, ήταν το νερό της Έρκυνας και το βαμβάκι της Κωπαΐδας οι καθοριστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας στη Λιβαδειά, τον 19ο αιώνα.

Λιβαδειά, Κρύα

Ξακουστή από την αρχαιότητα η Θήβα, που έμεινε στην ιστορία ως η πόλη του ∆ιόνυσου και του Οιδίποδα, του ποιητή Πίνδαρου και του στρατηγού Επαμεινώνδα. Ήταν άλλωστε, μία από τις ισχυρότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις. Η ακρόπολη της επτάπυλης και επτάλοφης πόλης ονομαζόταν "Καδμεία", υποδηλώνοντας πιθανότατα τον ιδρυτή της. Τα κυκλώπεια τείχη της ακρόπολης σώζονται ακόμη σε μερικά σημεία. Σπουδαία ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους της περιοχής διαθέτει το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Στον περίβολό του, σήμα κατατεθέν, ο μεσαιωνικός πύργος του Saint Omer, απομεινάρι του μεγαλεπήβολου φρουρίου - παλατιού της ομώνυμης φλαμανδικής οικογένειας.

Από τον Μεσαιωνικό Πύργο Σαιντ Ομερ

Από τις αρχές πάντως, των ιστορικών χρόνων η Θήβα ανταγωνιζόταν σε δύναμη τον Ορχομενό, ο οποίος επίσης έμελλε να γράψει ιστορία. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανάπτυξης της κοινωνίας των Μινύων, των πρώτων κατοίκων του Ορχομενού ήταν τα τεράστια για την εποχή αποστραγγιστικά έργα τον 14ο αι. π.Χ., για την πρώτη αποξήρανση της Κωπαΐδας. Ωστόσο, παρά τις πολλές νέες απόπειρες η λίμνη ξαναπλημμύριζε, μέχρι το 19ο αιώνα μ.Χ. οπότε και επετεύχθη η ολοκληρωτική αποστράγγιση της. Το τεράστιο αυτό έργο άφησε πίσω του μία πολύ εύφορη πεδιάδα, κτίρια, κατοικίες και υποδομές στην Αλίαρτο και αλλού, όλα της αγγλικής εταιρίας Lake Copais, που ολοκλήρωσε το έργο. Στον Ορχομενό, σήμερα, σε αρκετά καλή κατάσταση διατηρείται το Θέατρο του Ορχομενού, ενώ από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι ο Θολωτός Τάφος ή Θησαυρός του Μινύα. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς, που οφείλει την ονομασία της στις πολυάριθμες επιγραφές που υπάρχουν πάνω στις πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της.

Η Παναγία Σκριπούς στον Ορχομενό

Πιο ψηλά, στον Ελικώνα, κοντά στο χωριό Στείρι βρίσκεται η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά. Το μοναστικό συγκρότημα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αποτελείται από το σύμπλεγμα δύο εκκλησιών, τη μονή της Παναγίας και το Καθολικό, ενώ τα ψηφιδωτά που διακοσμούν τους τοίχους του καθολικού αποτελούν κορυφαία δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Η Μονή Οσίου Λουκά

Στον Ελικώνα, η ομορφιά διατρέχει ολόκληρο το βουνό από άκρη σε άκρη. Για αυτό μετά ένα περίπατο ή μια διαδρομή στα μονοπάτια του, σε ένα από τα γραφικά χωριά του, το Κυριάκι, το Ζερίκι, την Αγία Άννα ή την Κορώνεια κ.ά. μπορείτε να απολαύσετε λιχουδιές και τοπικά εδέσματα. Εκτός από ένα περιποιημένο κέρασμα προσφέρουν και διαμονή σε περιποιημένους και φιλόξενους παραδοσιακούς ξενώνες. Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση του Ελικώνα δημιουργούνται φυσικοί τόποι αναψυχής, όπως η Αρβανίτσα που αξίζουν μια στάση για απόλαυση της φύσης. Πιο κάτω, κοντά στην Άσκρη, την πατρίδα του Ησίοδου, βρίσκεται η «Κοιλάδα των Μουσών». Τα πολλά αγάλματα και αφιερώματα, που υπήρχαν εκεί, έχουν πλέον δώσει τη θέση τους σε αμπέλια και ελιές, σε πλήρη αρμονία με τα ερείπια αρχαίων μνημείων.

Αμπελώνας

Στην περιοχή στέκει επιβλητικός ο Παρνασσός. Σε αυτό το βουνό που έζησαν θεοί, μάντεις και ιερείς, οι κοινοί θνητοί απολαμβάνουν τα έλατα του εθνικού δρυμού, τα πανέμορφα μονοπάτια, τον ωραίο ελαιώνα, την τουριστική Αράχωβα, το Λαογραφικό Μουσείο με τα εργαστήρια υφαντικής και βέβαια το χιονοδρομικό κέντρο.

Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας

Στον Παρνασσό βρίσκεται και η όμορφη Δαύλεια. Από το Κάστρο της, όπου διατηρούνται σε αρκετή έκτασή του τα ερείπια του τείχους, προσφέρεται καταπληκτική θέα προς τον κάμπο της Χαιρώνειας μιας άλλης σπουδαίας αρχαίας πόλης.

Ανάμεσα στον Ελικώνα και τον Παρνασσό, βρίσκεται το μαρτυρικό Δίστομο. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, το Μαυσωλείο στο λόφο Κάναλες αλλά και την Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου.

Μαυσωλείο του Διστόμου

Από εδώ, μία ανάσα σας χωρίζει από τις παραλίες του Διστόμου (Άσπρα Σπίτια), της Αντίκυρας και του Αγίου Ισίδωρου. Οι φυσικοί κόλποι της περιοχής ενδείκνυνται για θαλάσσιο σκι, κανό, ψάρεμα και κολύμβηση. Για τους χειμερινούς μήνες, μετά από έναν ωραίο παραθαλάσσιο περίπατο, αξίζει ένα γεύμα σε κάποια από τις γραφικές ψαροταβέρνες.

Κατευθυνόμενοι και πάλι προς τη Θήβα, περνάμε από την Αλίαρτο όπου αξίζει μια στάση στο Ψηφιακό Μουσείο Χριστιανικής Βοιωτίας, το πολύ σημαντικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας. Πολύ κοντά βρίσκονται και οι «Κήποι της Αλιάρτου», μια περιοχή με πολύ σημαντική πολιτισμική αξία, με κτίσματα και υποδομές, που άφησε πίσω το τεράστιο έργο της αποξήρανσης της λίμνης από την αγγλική εταιρία “LAKE COPAIS Co. Ltd”.

Κήποι Αλιάρτου

Προς ανατολικά, άλλο ένα μεγάλο βουνό ξεπροβάλλει και ρίχνει τη σκιά του στον Κορινθιακό Κόλπο. Είναι ο Κιθαιρώνας, ο κατά τη μυθολογία αδερφός του Ελικώνα. Άλλωστε, βουνό χωρίς μύθους δε γίνεται. Εδώ με ορµητήριο τον Κιθαιρώνα, κοντά στις Πλαταιές οργανώνονται πτήσεις για επίδοξους «Ικάρους». Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τον μοναδικό κόσμο του αλεξίπτωτου της πλαγιάς αλλά και την ομορφιά της περιοχής των ένδοξων Πλαταιών. Θα φανταστεί τη μάχη και τη νίκη των Ελλήνων έναντι των Περσών το 479 π.Χ.

Η περιήγηση κλείνει με μία επίσκεψη στην ξακουστή Τανάγρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου για μια γνωριμία με την ταναγραϊκή τέχνη αλλά και στο περίφημο Δήλεσι στην άλλη μεριά της εθνικής οδού όπου ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερείπια αρχαίου μώλου στο λιμάνι της πόλης.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share