Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το μόνο γλυκό που κάνει καλό στην υγεία!

Ξέρετε ποιό είναι;

4 Σεπτεμβρίου 2019 09:16
Το μόνο γλυκό που κάνει καλό στην υγεία!

Όταν μιλάμε για γλυκά το ζελέ με διάφορες γεύσεις είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα μας έρθει στο μυαλό. Δείτε όμως και πόσο καλό μας κάνει η σοκολάτα τελικά;

Είναι όμως ένα σνακ που συναντάμε πολύ συχνά σε διάφορες δίαιτες.Τι ισχύει όμως; Είναι κάτι θρεπτικό για τον οργανισμό;

Η ζελατίνη προέρχεται από τα κόκαλα, το χόνδρο και το δέρμα των ζώων, τα οποία παράγουν κολλαγόνο κατά τη διάρκεια του βρασίματός τους. Η ζελατίνη είναι κατά κάποιο τρόπο η επεξεργασμένη μορφή κολλαγόνου, το ινώδες υλικό που ενώνει τους τένοντες, τα οστά και το δέρμα.

Τα 100 γρ. ζελατίνης έχουν 380 θερμίδες και 95 γρ. πρωτεΐνης, ενώ έχουν ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και ασβέστιο. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία του επιδόρπιου ζελέ, καθώς και για σούπες, διάφορες σος και άλλα επιδόρπια. Φαίνεται πως έχει πολλές διαφορετικές ιδιότητες και θετικά οφέλη προς τον οργανισμό.

Υψηλή σε πρωτεΐνη.

Η ζελατίνη είναι πολύ υψηλή σε πρωτεΐνη και αποτελείται από μία ποικιλία αμινοξέων. Τα αμινοξέα βοηθάνε και αυτά με τη σειρά τους στη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην παραγωγή ενέργειας.

Ιδανικό για αυτούς που προσπαθούν να επανέλθουν και να ανακτήσουν δυνάμεις μετά από μία επέμβαση ή κάποιο τραυματισμό. Για αυτό λοιπόν, δίνουν το επιδόρπιο ζελέ στους ασθενείς στα νοσοκομεία (να, μία απορία που λύθηκε!). Κάτι ακόμα πολύ θετικό είναι ότι δεν περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πλούσια σε ασβέστιο – πολύ σημαντικό για την υγεία τον κοκάλων και την προστασία από τραυματισμούς.

Βοηθάει στο να κοιμόμαστε καλύτερα.

Πως το κάνει αυτό; Θα σας πω αμέσως… Η γλυκίνη είναι ένα από τα αμινοξέα που περιέχει η ζελατίνη και η οποία όταν καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες (όπως φαίνεται σε σχετική έρευνα 3 γρ. πριν από τον ύπνο), φαίνεται να βοηθάει τα άτομα που έχουν δυσκολία στον ύπνο ή πολύ απλά δεν κοιμούνται σωστά. Νομίζω ξέρετε και οι ίδιοι πόσο σημαντικός είναι ένας ‘’καλός’’ - χωρίς διακοπές ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα επίπεδα ενέργειας και να είμαστε αποδοτικοί στην καθημερινότητα μας. Για αυτό δοκιμάστε να φάτε το ζελεδάκι σας πριν πάτε για ύπνο και φυσικά προτιμήστε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη (ειδικά αν δεν θέλετε να διακινδυνέψετε την αύξηση του βάρους σας, παίρνοντας έξτρα θερμίδες με αυτό τον τρόπο!).

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος.

Και όμως… Η γλυκίνη έχει και άλλες ιδιότητες, μια και φαίνεται να βοηθάει και στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος. Υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις, ότι η κατανάλωση ζελατίνης ή κολλαγόνου, μπορεί να ενισχύσει την προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ φαίνεται να μειώνει την ξηρότητα του δέρματος και την όψη των ρυτίδων.

Σίγουρα είναι κάτι που ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό και κάτι που χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να δούμε αν όντως ισχύουν όλα τα παραπάνω. Ακολουθώντας πάντως μία ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητα σε καθημερινή βάση στη ζωή σας και συνδυάζοντας και ένα ζελεδάκι κάποιες φορές την εβδομάδα, πολύ πιθανόν θα βοηθήσει στο να διατηρείτε μία υγιή, ενυδατωμένη και λαμπερή επιδερμίδα!

Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης.

Όπως και το κολλαγόνο, έτσι και η ζελατίνη φαίνεται να ενισχύει τη χλωρίδα του στομάχου και να προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και την απορρόφηση περισσότερων ιχνοστοιχείων. Η χλωρίδα του στομάχου είναι μία από τις σημαντικότερες γραμμές άμυνας του οργανισμού, μια και η φυσιολογική λειτουργία του ενισχύει το ανοσοποιητικό και την καλή υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η ζελατίνη φαίνεται να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και θετικές επιδράσεις σε άτομα που υποφέρουν από συχνές γαστρεντερικές διαταραχές.

Φαίνεται λοιπόν πως η ζελατίνη έχει αρκετές θετικές επιδράσεις για τον οργανισμό, και ότι το επιδόρπιο ζελέ είναι κάτι που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας… φυσικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείτε να το τρώτε σε απεριόριστες ποσότητες, όπως είπαμε και παραπάνω! Να θυμάστε... η ισορροπία και το μέτρο είναι απαραίτητα για να είμαστε υγιείς!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share