Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024

Τραγανά κουλουράκια λεμονιού με ελαιόλαδο

Πεντανόστιμα!

31 Οκτωβρίου 2019 17:37
Τραγανά κουλουράκια λεμονιού με ελαιόλαδο

Αμέτρητες είναι οι συνταγές για λαδερά κουλουράκια με λεμόνι...

Δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το σπίτι της και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Ταιριάζουν με χυμούς και ροφήματα και καταναλώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Με την ευκαιρία δείτε και μια τέλεια συνταγή για αφράτα κουλουράκια!

Υλικά:

1½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμό λεμονιού
ξύσμα ενός μεγάλου ή δύο μικρών λεμονιών
¼ κούπας ρακή, ή κονιάκ, ή άλλο δυνατό αλκοολούχο ποτό (δείτε παρατηρήσεις)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
περίπου 4½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
περίπου μια κούπα σουσάμι για το τύλιγμα + 1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ μετράμε 4 κούπες αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Βάζουμε στην άκρη 3/4 κούπας ακόμη αλεύρι. Σε λεκάνη ανάμειξης αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ποτό, ώστε να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το μπέικιν και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί (συνήθως παίρνει τη μισή κούπα, όχι παραπάνω).

Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Μπορεί ακόμη και να κολλά ελαφρά στα δάκτυλά μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Αν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει, προσθέτουμε ακόμη μία κουταλιά αλεύρι. Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σουσάμι.

Το απλώνουμε σε βαμβακερή ή λινή πετσέτα και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Έτσι κολλάει στα κουλουράκια καλύτερα. Πλάθουμε μικρά κορδόνια, τα κυλάμε σε σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι.

Ωστόσο ο φούρνος έχει φτάσει στη θερμοκρασία που θέλουμε. Τα ψήνουμε περίπου 45 λεπτά. Πρέπει να έχουν ένα γλυκό καστανό χρώμα. Τα φυλάσσουμε, αφού κρυώσουν, σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς για να μη πάρουν υγρασία.

Αλμυρά κουλουράκια, σκέτη μούρλια!

Αλμυρά κουλουράκια, σκέτη μούρλια! Τόσο λαχταριστά που θα τα ξανακάνετε αμέσως! Tα πιο νόστιμα κριτσίνια με τυρί!

Υλικά

• Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 400 γρμ. όσο πάρει
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 150 γρμ. γιαούρτι
• 150 ml ηλιέλαιο
• 150 ml νερό
• ½ κουταλάκι ζάχαρη
• 1 κουταλιά αλάτι.
• 50 γρμ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι πικάντικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.Σε μια λεκανίτσα βάζουμε αλεύρι και ρίχνουμε την ξερή μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι . Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε.
2. Προσθέτουμε το σπορέλαιο , το γιαούρτι , το τριμμένο τυρί ,και δουλεύουμε με το χέρι ρίχνοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
3. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε αλευρώνοντας την ζύμη αν κολλάει.
4. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι , και ψήνουμε στους 180 ˚с για 30 λεπτά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share