Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τελικά πόσα αυγά "κάνει" να φάμε σε μια μέρα;

Πρέπει να προσέχουμε!

20 Ιουνίου 2019 11:36
Τελικά πόσα αυγά

Τα αβγά αποτελούν μία από τις πιο εύκολες λύσεις όταν θέλουμε ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, ενώ είναι και η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη γεύση και πρωτεΐνη σε μια σαλάτα. Ο κίνδυνος της αυξημένης χοληστερίνης όμως καραδοκεί και δεν μπορούμε παρά να αναρωτήθούμε «Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε τελικά κάθε μέρα;».

Μπορεί η χοληστερόλη σαν λέξη να έχει αρνητική χροιά, καθώς μάς φέρνει στο νου εμφράγματα, ωστόσο είναι αρκετά σημαντική για το σώμα μας, καθώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών, για τη παροχή ενέργειας και για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα είναι το πρόβλημα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς όμως μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με άλλα λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της από τις τροφές.

Και επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα σχετικά με το πόσα αβγά μπορούμε τελικά να τρώμε την ημέρα. Τελικά πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα; Η διαιτολόγος και συγγραφέας του The Small Change Diet, Κέρι Γκανς συστήνει την κατανάλωση 1-2 αβγών την ημέρα, αρκεί η διατροφή μας στο σύνολό της να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αβγών σε 3-4 την εβδομάδα. Όσο αφορά στα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αβγά την εβδομάδα. Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Καλό είναι βέβαια πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για την ακριβή ποσότητα αβγών που μπορείτε να καταναλώνετε κάθε μέρα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Τι χρώμα πρέπει να είναι ο κρόκος του αυγού;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά.

Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην παρακάτω φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Πιο υγιεινός είναι ο κρόκος #1

Όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία.

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

Πηγή: iatropedia

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share