Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο καφές που επιτρέπεται να πίνουν όσοι έχουν χοληστερίνη!

Για να μην φοβάστε να πίειτε καφέ!

2 Οκτωβρίου 2019 10:16
Ο καφές που επιτρέπεται να πίνουν όσοι έχουν χοληστερίνη!

Ξέρουμε ότι αυτοί που έχουν υψηλή χοληστερίνη ή φοβούνται μην αποκτήσουν, σίγουρα ψάχνουν κατά καιρούς τρόπους να τη μειώσουν μέσω της διατροφής ή των καθημερινών συνηθειών.Τώρα μπορείς να το βελτιώσεις πίνοντας απλά τον σωστό καφέ!

Δείτε επίσης: Ποια γλυκά επιτρέπεται να τρώτε όταν έχετε χοληστερίνη;

Κι όμως η αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη, εξαιτίας δύο συστατικών του καφέ, την καφεστόλη και την καβεόλη. Για να αυξηθεί θα πρέπει βέβαια να πίνεις πολλούς καφέδες σε καθημερινή βάση. Πάντως, ο ιδανικός καφές για όσους έχουν ή δεν θέλουν να αποκτήσουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη, είναι το εθνικό μας πρωινό κρύο ρόφημα, ο φραπέ.

Αυτό γιατί έχει λιγότερη καφεστόλη από τον γαλλικό και τον ελληνικό καφέ, σύμφωνα με τον Δρ.Ρόντβαν Νταμ, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Σε γενικές γραμμές ο στιγμιαίος καφέ περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ, αλλά καλό είναι να ρίχνεις και μια ματιά στον πίνακα διατροφικής αξίας στο πίσω μέρος της συσκευασίας του αγαπημένου σου καφέ. Ιδανικά θέλεις να περιέχει μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα.

4+1 βότανα και μπαχαρικά που "ρίχνουν" αμέσως την χοληστερίνη!

Αν έχετε χοληστερίνη και θέλετε να την μειώσετε με φυσικό τρόπο τότε θα πρέπει να 4+1 βότανα και μπαχαρικά που "ρίχνουν" αμέσως!

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι του, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, και αποτρέπουν την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Οι επιβλαβείς τύποι χοληστερόλης φεύγουν από το σώμα, ενώ οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL), η ‘καλή’ χοληστερόλη, μένουν ανέπαφες. Παρ όλα αυτά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των σπόρων ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το «αλφαβητάρι» των βοτάνων και οι θεραπείες τους!

Κοκκινοπίπερο (Capsicum)

Χρησιμοποιείται στις καυτερές σάλτσες, και στο τσίλι. Το εκχύλισμα του προκαλεί αυξημένη ροή του αίματος. Έτσι παύει η αργή ροή που συσσωρεύει τοξίνες, και το αίμα φτάνει σε όλα τα σημεία του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το κοκκινοπίπερο μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη.

Σκόρδο
Οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο, διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε σωστή ισορροπία. Έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες και μειώνει την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

Psyllium (ψυλλόχορτο)
Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει την χοληστερόλη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 10 γραμμάρια ημερήσια κατανάλωση psyllium μπορούν να ρίξουν την ‘κακή’ χοληστερόλη κατά 9%. Ο συνδυασμός του με πίτουρο βρώμης είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός.

Red yeast Rice (ρύζι κόκκινης μαγιάς)
Στην Κίνα θεωρείται εδώ και αιώνες φάρμακο. Στις φαρμακευτικές του ιδιότητες περιλαμβάνονται η μείωση της χοληστερόλης, η αύξηση της ροής του αίματος, και η διευκόλυνση της πέψης. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει επίσης και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Άλλα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της χοληστερόλης είναι το τζίνσενγκ, ο κουρκουμάς, το πιπέρι καγιέν, η αλόη, το σαφράν. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση των βοτάνων θα πρέπει να γίνεται με επιτήρηση διατροφολόγου καθώς η υπερβολικές δόσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Τελικά πόσα αυγά "κάνει" να φάμε σε μια μέρα;

Τα αβγά αποτελούν μία από τις πιο εύκολες λύσεις όταν θέλουμε ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, ενώ είναι και η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη γεύση και πρωτεΐνη σε μια σαλάτα. Ο κίνδυνος της αυξημένης χοληστερίνης όμως καραδοκεί και δεν μπορούμε παρά να αναρωτήθούμε «Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε τελικά κάθε μέρα;».

Μπορεί η χοληστερόλη σαν λέξη να έχει αρνητική χροιά, καθώς μάς φέρνει στο νου εμφράγματα, ωστόσο είναι αρκετά σημαντική για το σώμα μας, καθώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών, για τη παροχή ενέργειας και για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα είναι το πρόβλημα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς όμως μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με άλλα λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της από τις τροφές.

Και επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα σχετικά με το πόσα αβγά μπορούμε τελικά να τρώμε την ημέρα. Τελικά πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα; Η διαιτολόγος και συγγραφέας του The Small Change Diet, Κέρι Γκανς συστήνει την κατανάλωση 1-2 αβγών την ημέρα, αρκεί η διατροφή μας στο σύνολό της να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αβγών σε 3-4 την εβδομάδα. Όσο αφορά στα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αβγά την εβδομάδα. Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Καλό είναι βέβαια πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για την ακριβή ποσότητα αβγών που μπορείτε να καταναλώνετε κάθε μέρα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Τι χρώμα πρέπει να είναι ο κρόκος του αυγού;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά.

Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην παρακάτω φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Πιο υγιεινός είναι ο κρόκος #1

Όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία.

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share