Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Μενίδι: Τα γκέτο των ρομά γιγαντώθηκαν από τις τοπικές διοικήσεις και την ατιμωρισία

10 Ιουνίου 2017 12:14
Μενίδι: Τα γκέτο των ρομά γιγαντώθηκαν από τις τοπικές διοικήσεις και την ατιμωρισία
Πανάκριβα αυτοκίνητα που δεν δικαιολογούνται από το σύνολο των εισοδημάτων που εισπράττονται από επιδόματα, πολυτελή σπίτια που καίνε δεκάδες λάμπες κλέβοντας ρεύμα από την ΔΕΗ, ναρκωτικά και όπλα, ασυδοσία, ατιμωρησία που οφείλεται στην προστασία κράτους - αστυνομίας σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες των περιοχών, συνθέτουν το κλίμα που βιώνουν χιλιάδες πολίτες στην ευρύτερη περιοχή του Ζεφυρίου και Μενιδίου (Αχαρνών).
«Σπάει» η ομερτά και ανοίγουν στόματα στη Δυτική Αττική, μετά την ευρύτατη αστυνομική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε στην εξάρθρωση της μαφίας των Ρομά.
Οι κάτοικοι των πολύπαθων περιοχών, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να ζουν με τους κανόνες που είχε επιβάλει η μαφία, πήραν μια ανάσα και φαίνεται να αισιοδοξούν ότι θα μειωθεί η εγκληματικότητα στις γειτονιές τους. Εξάλλου, η αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στις περιοχές Μενιδίου, Ζεφυρίου, Ασπροπύργου αποτελεί δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μειωθούν τα ακραία, παραβατικά στοιχεία που δρουν στη Δυτική Αττική.
Το «Εθνος της Κυριακής» βρέθηκε στη Δυτική Αττική, στις περιοχές που παραμένουν «άβατο» ακόμη και για τους κατοίκους, και πραγματοποίησε αυτοψία. Συνομίλησε με Ρομά οι οποίοι μένουν ακόμα στις γειτονιές που μεγάλωσαν και όπως λένε «φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους». Ναρκωτικά, όπλα, απειλές, εκβιασμοί, πυροβολισμοί σε σπίτια για εκφοβισμό και πολίτες που κλειδαμπαρώνονται στις οικίες τους πριν πέσει το σκοτάδι... Στο Ζεφύρι στον Δήμο Φυλής ζουν διαφορετικές φυλές Ρομά, οι οποίες ευθύνονται -κατά την Αστυνομία- κατά μεγάλο ποσοστό για την αυξημένη εγκληματικότητα. Στα σύνορα της περιοχής με το Μενίδι οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι συμμορίες με τραμπούκικες μεθόδους προσπαθούν να τους διώξουν και ότι σκέφτονται να βάλουν πωλητήριο στα σπίτια τους. Μολονότι η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη Δυτική Αττική, τα προβλήματα της περιοχής υπερβαίνουν την Αστυνομία και όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί χρειάζεται να παρέμβουν και άλλοι θεσμοί.
Καλάσνικοφ
Ενας από τους κατοίκους της περιοχής που συνάντησε το «Εθνος της Κυριακής» είναι ο Χ.Μ., που δέχτηκε να μιλήσει χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και το πρόσωπό του, υπό τον φόβο ότι αυτοί που πριν από δύο χρόνια γάζωσαν με καλάσνικοφ το σπίτι του θα επιστρέψουν. «Στο Ζεφύρι ήρθα πριν από 23 χρόνια με την οικογένειά μου. Σήμερα αναγκάζομαι να πουλήσω το σπίτι μου. Το πωλητήριο το έχω βάλει εδώ και ενάμιση χρόνο. Αγοραστές δεν βρίσκονται, διότι ποιος θα πλήρωνε για να φέρει εδώ την οικογένειά του;» λέει στο «Εθνος της Κυριακής». Οπως καταγγέλλει, «μας απειλούν νύχτα - μέρα, κλέβουν, χτυπάνε... Εμένα με έχουν απειλήσει πυροβολώντας με καλάσνικοφ το σπίτι μου. Ηθελαν να τους δώσω 3.000 ευρώ χωρίς να τους οφείλω τίποτα. Μου πούλησαν νταβατζιλίκι, αρνήθηκα και μια νύχτα ήρθαν και γάζωσαν το σπίτι μου. Ζούμε με τον φόβο πότε θα έρθουν στην πόρτα μας να μας τρομοκρατήσουν ή να μας κάνουν κακό. Μόνον όταν φύγουμε από εδώ θα ησυχάσουμε».
Ο Χ.Μ. δεν είναι ο μόνος οικογενειάρχης στην περιοχή που αισθάνεται απόγνωση.
Ελεγχος αστυνομικών επί της οδού Βαρδουσίων σε χρήστες ναρκωτικών που μόλις είχαν αγοράσει τη δόση τους.
Ο 34χρονος Γιώργος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ζεφύρι και σήμερα είναι παντρεμένος με πέντε παιδιά. «Ζούμε καθημερινά μια κόλαση. Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα μας. Τρέμω για την οικογένειά μου. Στη μία από τις κόρες μου στην ηλικία των δυόμισι ετών της τράβηξαν τη βαφτιστική αλυσίδα από τον λαιμό μέσα από το αυτοκίνητο. Τη μεγάλη μου κόρη σταμάτησα να τη στέλνω στο σχολείο, γιατί την παρενοχλούσαν. Τα μικρότερά μου παιδιά που συνεχίζουν το σχολείο τα χτυπάνε και τα απειλούν. Για μια παρεξήγηση δεκάχρονα και δεκαπεντάχρονα βγάζουν όπλο.
Το σπίτι το έχω μετατρέψει σε φρούριο. Εβαλα παντού κάγκελα με σιδεριές και κάμερες ασφαλείας. Κάθε ημέρα κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τον φόβο. Θέλω να φύγω από εδώ», τονίζει.
Ο μόνος που δέχτηκε να μιλήσει επώνυμα και να φωτογραφηθεί είναι ο Ευθύμης Δημητρίου, επίτιμος πρόεδρος Ελλήνων Ρομά. Ο ίδιος αποτελεί τη φωνή όλων των κατοίκων που αισθάνονται απόγνωση και παρά τον κίνδυνο οδήγησε τον φωτογραφικό φακό του «Εθνους της Κυριακής» στο «άβατο» του Ζεφυρίου. Σε απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων στην οδό Βύρωνος σε διαφορετικές γωνιές μετρήσαμε 11 καμένα αυτοκίνητα.
Λίγα μέτρα πιο μακριά βρίσκονται το 3ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου. «Ολα αυτά τα έκλεψαν, πήραν ό,τι εξαρτήματα ήθελαν και μετά τους έβαλαν φωτιά. Και είναι πραγματικά ελάχιστα αυτά που βλέπετε. Είναι εκατοντάδες τα καμένα οχήματα» σχολιάζει ο Ευθ. Δημητρίου.
Στα αριστερά της ίδιας οδού βρίσκεται το ρημαγμένο σήμερα Δημοτικό Στάδιο Ζεφυρίου.
«Τα παιδιά μας δεν έχουν πού να παίξουν. Εχουν πάρει τα λεφτά που δόθηκαν για την αναβάθμισή του και το έχουν αφήσει να μετατραπεί σε κέντρο τοξικομανών και εγκληματιών. Μέσα σε αυτό το στάδιο έχουμε βρει αρκετά πτώματα. Το τελευταίο πριν από λίγους μήνες» επισημαίνει.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
«Πέφτουν σφαίρες από το πρωί...»
Οι συμμορίες, τα όπλα και τα ναρκωτικά δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Στα σύνορα με τον Δήμο Αχαρνών περνά το ρέμα της Εσχατέας. Οπως αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του «Εθνους της Κυριακής», το ρέμα έχει μετατραπεί σε εστία μολύνσεως. Είναι γεμάτο με σκουπίδια, καμένα αυτοκίνητα και τρωκτικά... «Ζητάμε το αυτονόητο. Η περιοχή μας δεν ήταν έτσι. Μπορούσαμε να ζούμε ελεύθεροι και χωρίς φόβο. Καθάρισαν την Ομόνοια και το κέντρο της Αθήνας και όλη τη βρωμιά την έστειλαν σε εμάς. Θέλουμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να προωθήσουν τα αναγκαία προγράμματα αναβάθμισης και ένταξης των Ρομά στην κοινωνία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει με τη συμμετοχή μας στα κέντρα αποφάσεως. Κανείς μας δεν γεννήθηκε ούτε εγκληματίας ούτε κλέφτης» επισημαίνει ο Ευθ. Δημητρίου.
Χρήστες ναρκωτικών σε άθλια κατάσταση αποτελούν συχνή θέα, ακόμα και τις πρωινές ώρες. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ορισμένοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους.
Στον όμορο Δήμο Αχαρνών κακοποιοί έχουν μετατρέψει ολόκληρες συνοικίες σε γκρίζες ζώνες: Χαραυγή, Αγία Σωτήρα, Αγιος Δημήτριος, Αυλίζα, Στρατόπεδο Καποτά και Προφήτης Ηλίας όταν πέσει η νύχτα γίνονται σημεία απροσπέλαστα.
Το «Εθνος της Κυριακής» πέρασε δύο ημέρες στις συνοικίες του «τρόμου» και κατέγραψε τα όσα συμβαίνουν στον τέταρτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της Αττικής. Χρήστες ναρκωτικών από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας καταφθάνουν κατά δεκάδες. Δύο από αυτούς ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας μας τους αποτύπωσε να αποβιβάζονται λίγο πριν από τις 19.00 της περασμένης Τετάρτης από το λεωφορείο Α10 επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Μαζί με άλλους χρήστες κατευθύνθηκαν προς την οδό Αθανασίου Μπόσδα που οδηγεί στις οικίες των εμπόρων ναρκωτικών. Μισή ώρα αργότερα, έχοντας αγοράσει αλλά και κάνει τη δόση τους, «έπεσαν» στο μπλόκο αστυνομικών επί της οδού Βαρδουσίων.
Φοβισμένοι
«Στο Μενίδι οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι. Εχουμε τρομερή εγκληματικότητα, εμπορία ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων, ορδές χρηστών που έρχονται στην πόλη μας, πορνεία, κλοπές αυτοκινήτων και το τελευταίο δίμηνο μια έξαρση ηχορύπανσης που λειτουργεί αφενός ως σήμα ''έχω ναρκωτικά και πουλάω'' και αφετέρου ως ένας τρόπος γκετοποίησης της περιοχής. Ακούμε πυροβολισμούς πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Θεωρώ ότι το κάνουν αυτό για εκφοβισμό» λέει η Δήμητρα Μουχίκα, η οποία μαζί με άλλους κατοίκους ίδρυσαν το 2012 τον «Σύλλογο κατά της Εγκληματικότητας και των Ναρκωτικών του Δήμου Αχαρνών».
«Αυτό που μας έκανε να συστήσουμε αυτόν τον φορέα είναι ότι είχαμε μια τρομερή επισκεψιμότητα χρηστών ναρκωτικών στην περιοχή μας. Οταν ψώνιζε ο ναρκομανής τη δόση του είχε ανάγκη να την πάρει αμέσως. Χτύπαγε τη δόση του μπροστά σε κόσμο και μικρά παιδιά ή ακόμα και στις σκάλες των σπιτιών μας. Αλλοι έκλεβαν ή έρχονταν σε έκσταση μόλις έπαιρναν τη δόση τους και γίνονταν επικίνδυνοι. Η εικόνα της πόλης που μας έκανε να αναλάβουμε πρωτοβουλία ήταν ότι είχε γίνει και παραμένει πόλος έλξης για ''ζόμπι'' » προσθέτει ο Γεώργιος Κουλόγιαννης, στέλεχος του συλλόγου.
Ο Ευθύμης Δημητρίου, επίτιμος πρόεδρος των Ελλήνων Ρομά, μας εξηγεί πώς το Ζεφύρι έχει μετατραπεί σε γκέτο εγκληματικότητας.
‘ΚΙ ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ’
«Θέλουμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να προωθήσουν τα αναγκαία προγράμματα αναβάθμισης και ένταξης των Ρομά στην κοινωνία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει με τη συμμετοχή μας στα κέντρα αποφάσεως. Κανείς μας δεν γεννήθηκε ούτε εγκληματίας ούτε κλέφτης», εξηγεί ο Ευθύμης Δημητρίου.
Καμένα αυτοκίνητα, εξώπορτες σπιτιών γαζωμένες από σφαίρες, συστήματα παρακολούθησης για προστασία από τους κακοποιούς και εστίες μόλυνσης στο ρέμα της Εσχατέας συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό της περιοχής.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share