Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μήνυμα Ελληνίδας Πόντια μέσα από την Τουρκία: «Εμείς μιλάμε αρχαία ελληνικά την γλώσσα των προγόνων μας!»

Τιμά τις ρίζες της!

18 Ιουλίου 2019 08:54
Μήνυμα Ελληνίδας Πόντια μέσα από την Τουρκία: «Εμείς μιλάμε αρχαία ελληνικά την γλώσσα των προγόνων μας!»

Φοβάμαι πως αν μιλήσω (νέα) ελληνικά θα ξεχάσω τα ρωμέικα, θα ξεχάσω την γλώσσα μου και δεν θέλω. Πρέπει να συνεχίσω να την μιλάω, Αν δεν το κάνω εγώ ποιος θα το κάνει;»

Αυτό αναφέρει η Μερβέ, Ελληνίδα Πόντια στα υπό κατοχή εδάφη των Ελλήνων. Κατάγεται από το Çaykara μια περιοχή στον ανατολικό Πόντο. Κατωχώρια στα ελληνικά, καθώς βρίσκεται στον κάμπο, προς την θάλασσα στους πρόποδες των Ποντιακών Άλπεων..

Ρωμέικα/ Romeyka ονομάζεται από τους ίδιους τους φυσικούς ομιλητές της, η ελληνική διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου. Η περιοχή από όπου προέρχεται η Μερβέ ήταν ελληνόφωνη από τα πανάρχαια χρόνια. «Εμείς μιλάμε αρχαία ελληνικά, την γλώσσα των προγόνων μας», αναφέρει. Τον 18ο αιώνα έγιναν στην περιοχή πολλοί βίαιοι εξισλαμισμοί. Ωστόσο, οι Έλληνες παραμένουν εκεί και περιμένουν την στιγμή που θα φωνάξουν ξανά ελεύθερα Ελλάς!

Ποια είναι η πιο διάσημη ελληνική λέξη;

Σίγουρα οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η πιο διάσημη ελληνική λέξη είναι μια λεξούλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά Και όμως δεν είναι! Πέρα όμως από αυτό δείτε και τις 9+1 λέξεις που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό καθημερινά!

Να αναφέρουμε ότι γενικά πάρα πολλές "ξένες" λέξεις προέρχονται από τα ελληνικά!

Ποια είναι λοιπόν η πιο διάσημη ελληνική λέξη;

Το λήμμα "toxic" (τοξικός) από τις αρχές του 2018 μέσα στα top trends της google με την χαμηλότερη ένδειξη να είναι στο 60 και την υψηλότερη στο 100 τον Ιανουάριο του 2019

Μάλιστα το Λεξικό της Οξφόρδης την ανακήρυξε ως «Λέξη της Χρονιάς» για το 2018 και έφτιαξε και ένα σχετικό βίντεο που εξηγεί την προέλευση της λέξης με ένα δηλητηριασμένο βέλος που ξεκινά από την αρχαιότητα και καταλήγει σε ένα μπουκάλι δηλητήριο του σήμερα.


Κάθε χρόνο, το λεξικό της Οξφόρδης επιλέγει τη λέξη της χρονιάς η οποία αντικατοπτρίζει «το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες» που καταγράφονται σε ένας συγκεκριμένο έτος.

Το λήμμα toxic σημαίνει εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά στα μέσα του 17ου αιώνα, από το μεσαιωνικό λατινικό toxicus. Ο μεσαιωνικός λατινικός όρος είναι με τη σειρά του δάνειο από το λατινικό toxicum, που σημαίνει ‘δηλητήριο’, λέξη που ανάγεται στο ελληνικό τοξικόν φάρμακον, το φονικό δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να αλείφουν τις αιχμές των βελών τους.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Βίντεο σοκ: Λιοντάρι μάχεται ενάντια σε 20 ύαινες!

Μεξικό: Ταύρος έσπασε το σαγόνι γυναίκας ταυρομάχου! (Video)

Δείτε περισσότερα βίντεο και viral θέματα στο AthensMagazine.gr

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share