Άνοιξε (επιτέλους) ο σταθμός του Προαστιακού στο Ζεφύρι

Δέκα σχεδόν μήνες από τα εγκαίνιά του, ο σταθμός Ζεφύρι του Προαστιακού, μεταξύ του Σ.Κ.Α και του Σ.Σ. Λιοσίων, παραδίδεται στην κυκλοφορία.

Ο σταθμός παραδόθηκε στο επιβατικό κοινό την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 και ώρα 05:49 π.μ.

Μόλις πριν λίγες μέρες γράφαμε για τη μεγάλη καθυστέρηση στο άνοιγμα του σταθμού, και όπως φαίνεται, η ώρα έφτασε.

Αν και ο σταθμός βρίσκεται μεταξύ ΣΚΑ και Άνω Λιοσίων εξυπηρετείται μόνο από τα δρομολόγια Πειραιάς – Κιάτο και Κιάτο – Πειραιάς, οι συρμοί δηλαδή διέρχονται ανά μία ώρα. Για μετακίνηση προς στους σταθμούς μεταξύ ΣΚΑ και Αεροδρομίου απαιτείται μετεπιβίβαση στο σταθμό Κάτω Αχαρναί ή μετάβαση με τα πόδια στο σταθμό Άνω Λιόσια που απέχει 600 περίπου μέτρα.

Δείτε όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας

Ο σταθμός Ζεφύρι κατασκευάσθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ, εντός υπάρχουσας κατασκευής cut & cover της Αττικής Οδού και αποτέλεσε αυτοτελές τεχνικό αντικείμενο του έργου: «Κατασκευή Β΄ Λειτουργικής Φάσης Συγκροτήματος Θριασίου και κατασκευή Σ.Σ. Ζεφυρίου» (Α.Σ. 541/13).

Οι κατασκευές στο Σιδηροδρομικό Σταθμό (Σ.Σ.) Ζεφυρίου διακρίνονται σε πέντε ομάδες:

  1. Η αποβάθρα (με τους βοηθητικούς της χώρους και τον υπόγειο Η/Μ χώρο σε τμήμα της), τα κλιμακοστάσια ανόδου και τα φρεάτια των ανελκυστήρων με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα
  2. Τα στέγαστρα κάλυψης των δύο χώρων εισόδου στον σταθμό και τα εξωτερικά και εσωτερικά τοιχώματα αυτών με μεταλλικό φέροντα οργανισμό.
  3. Οι πρόσθετοι έξοδοι διαφυγής προς τα άκρα της σήραγγας με εκσκαφή και επανεπίχωση (cut & cover), μέσω διαδρόμων παράλληλων προς τις σιδηροδρομικές γραμμές και εξωτερικών κλιμακοστασίων προς την επιφάνεια στα μέτωπα του cut & cover.
  4. Οι κατασκευές και καλύψεις διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των εισόδων.
  5. Οι Η/Μ εγκαταστάσεις.

Ο σταθμός Ζεφύρι είναι ο πρώτος σταθμός του Προαστιακού της Αθήνας που παραδίδεται τα τελευταία τριάμιση χρόνια. Τελευταία παράδοση σταθμού είχαμε το Σεπτέμβριο του 2014 όταν είχε ανοίξει (και αυτός με μεγάλη καθυστέρηση) ο σταθμός Ταύρος ενώ νωρίτερα την ίδια χρονιά είχαν ανοίξει οι σταθμοί Πύργος Βασιλίσσης και Κάτω Αχαρνές. Κατασκευή άλλου σταθμού στα τμήματα του Προαστιακού που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα δεν προβλέπεται.