Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση των έργων στο σταθμό Λαρίσης

Hellenic Train

Τον προσεχή Ιούλιο αναμένεται η δημοπράτηση του διαγωνισμού για τη β’ φάση των έργων στον σταθμό Λαρίσης, συμπεριλαμβανομένης και τη σύνδεσή του με το σταθμό του Μετρό, σύμφωνα με το νεότερο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων αποβαθρών, μαζί με τα σιδηροδορμικά έργα και την ηλεκτροκίνηση και την ολοκλήρωση της υπόγειας σύνδεσης με το σταθμό του Μετρό. Έτσι, οι επιβάτες δεν θα χρειάζονται να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκάλες προκειμένου να κινηθούν ανάμεσα στους δύο σταθμούς.

Επίσης, περιλαμβάνονται και άλλα έργα, όπως η κατασκευή τριών πεζοδιαβάσεων, έργα οδοποιίας γύρω από το σταθμό αλλά και εργασίες στη νότια είσοδο του σταθμού Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Τα υπόλοιπα σιδηροδρομικά έργα

Υπογειοποίηση Σεπολίων: Υπομονή εν τω μεταξύ φαίνεται πως θα απαιτηθεί για την έναρξη των έργων υπογειοποίησης στο τμήμα της γραμμής από την έξοδο του σταθμού Λαρίσης ως τις Τρεις Γέφυρες στα Σεπόλια. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η έναρξη των εργασιών θα καθυστερήσει μέχρι και τις εθνικές εκλογές, αν και ο εργολάβος έχει ήδη στήσει το εργοτάξιο, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση της περιοχής και καθυστερήσεις σε σιδηροδρομικά δρομολόγια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αναβάθμιση ΣΚΑ – Οινόη: Όσον αφορά τα έργα αναβάθμισης της γραμμής ΣΚΑ – Οινόη, η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών τοποθετείται στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η εν λόγω αναβάθμιση αποσκοπεί στη βελτίωση της υποδομής για την επίτευξη παραμέτρων διαλειτουργικότητας (δημιουργία γραμμών υπέρβασης εμπορικών αμαξοστοιχιών, βελτίωση περιτυπώματος γραμμής) και άρση των υφιστάμενων βραδυποριών που έχουν επέλθει ως αποτέλεσμα του μη εκσυγχρονισμού της από τον χρόνο κατασκευής της (δεκαετία ’80).

Νέος σταθμός στο Κρυονέρι: Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται η δημοπράτηση της κατασκευής νέας σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι με τις μελέτες να είναι ώριμες μελετητικά. Ο σταθμός που θα βρίσκεται ανάμεσα στη Δεκέλεια και τον Άγιο Στέφανο, θα βγάλει το Κρυονέρι από τη συγκοινωνιακή απομόνωση.

Παράκαμψη Αχαρνών: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή για τη σύνδεση του ΣΚΑ με την κύρια γραμμή του ΟΣΕ προς Β. Ελλάδα με παράκαμψη του Δήμου Αχαρνών στην οποία περιλαμβάνεται η σήραγγα Αχαρνών μήκους 800 μ. περίπου. Ένα μικρό τμήμα των μελετών που απομένει, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Εκκρεμεί η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η προκήρυξή του. Με την κατασκευή του έργου θα επιτευχθεί μείωση της όχλησης στον οικιστικό ιστό του Δήμου Αχαρνών από τη δρομολόγηση εμπορευματικών συρμών, αύξηση της χωρητικότητας της γραμμής και δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου και του Θριασίου Πεδίου με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Προαστιακός Λουτρακίου: «Αμέσως μετά το Πάσχα» αναμενόταν η υπογραφή της σύμβασης για το έργο μετατροπή της υφιστάμενης μονής μετρικής γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου σε κανονικού εύρους ηλεκτροκινούμενη γραμμή και την τελική σύνδεσή της, στην περιοχή του Ισθμού με την υπάρχουσα σιδηροδρομική που λειτουργεί μεταξύ Κιάτου – Αεροδρομίου. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, μέσα στο 2019 θα πρέπει να έχουμε την ολοκλήρωση των μελετών, κόστους 27 εκατ. ευρώ, για το τμήμα της παλιάς μετρικής γραμμής από το ΣΚΑ ως την Ελευσίνα τις οποίες έχουν αναλάβει να χρηματοδοτήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αναμένονται επίσης νεότερα και για τα έργα στο τμήμα της ίδιας γραμμής από τους Αγίους Θεοδώρους ως τον Ισθμό, έργο το οποίο θα γίνει εξ ολοκλήρου (μελέτη και εκτέλεση) με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της MOTOR OIL. Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ανοίγει το δρόμο για το έργο υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*