Advertorial

Προορισμοί: Άρτα, Ιωάννινα, Ναύπακτος

Ταξίδι στην ηπειρωτική Ελλάδα με την ασφάλεια του πομποδέκτη Fast Pass

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προορισμοί: Άρτα, Ιωάννινα, Ναύπακτος
Ναύπακτος

Ασφαλείς διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε Ναύπακτο, Άρτα και Ιωάννινα, με ανέπαφες συναλλαγές στα διόδια

Επειδή, κάθε φορά, διαφωνούμε για το πού θα πάμε διακοπές, συνήθως κάνουμε το εξής: σημειώνουμε ο καθένας μας από τρεις προορισμούς σε ένα χαρτί, αιτιολογώντας και γιατί τον επιλέγουμε, και τις πιο πολλές φορές στον έναν συμπίπτουμε, οπότε πάμε εκεί. Φέτος, λόγω του κορονοϊού, η απόφαση για ταξίδι στην ηπειρωτική Ελλάδα με το αυτοκίνητο ήταν κοινή. Πάει αυτό. Το δεύτερο βήμα ήταν το χαρτί. Πάει κι αυτό. Το τρίτο βήμα ήταν να δούμε αν συμπέσαμε κάπου και, ναι, συνέβη και φέτος: Ναύπακτος! Ποιος έχει δει φωτογραφίες αυτής της πανέμορφης πόλης και δεν ονειρεύτηκε κάποια στιγμή στη ζωή του να πάει; Με τον αρχικό προορισμό ήδη αποφασισμένο, οι επόμενοι δύο βρέθηκαν εύκολα. Άρτα και Ιωάννινα. Από τρεις μέρες σε κάθε πόλη. Κι επειδή ο σωστός ταξιδιώτης αρχίζει από τα βασικά, πριν ανοίξουμε τους χάρτες, πριν αφήσουμε το αυτοκίνητο για ένα μικρός σέρβις, επικοινωνήσαμε με τη Νέα Οδό και αναμένουμε στο σπίτι δωρεάν το Fast Pass, τον πομποδέκτη με τον οποίο θα μπορούσαμε να περάσουμε με ανέπαφη συναλλαγή από όλα τα διόδια της Ιόνιας Οδού.

Ταξίδι στη Ναύπακτο

nafpaktos2.jpg

Το επόμενο βήμα ήταν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί. Κάτσαμε στο μπαλκόνι, βάλαμε καφεδάκι και αρχίσαμε να ξεφυλλίζουμε. Μάθαμε ότι η Ναύπακτος έχει σχεδόν 20.000 μόνιμους κατοίκους και απέχει από την Αθήνα 218 χλμ., σαν να λέμε περίπου δυόμιση ώρες με χαλαρή οδήγηση. Είδαμε φωτογραφίες και η πόλη είναι πραγματικά λες και βγήκε από κάποιο παραμύθι. Το κάστρο είναι λες και την τυλίγει, με δύο βραχίονες να την αγκαλιάζουν έως το πανέμορφο λιμάνι. Η Ναύπακτος, λένε, αξίζει να την περπατάς στα πλακόστρωτα με τα παραδοσιακά κτίρια και να καταλήγεις στο λιμάνι που σφύζει από ζωή. Οπωσδήποτε επίσκεψη στο κάστρο, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, μια ρομαντική βόλτα στο ρολόι που χτίστηκε το 1914 και από εκεί βλέπεις την πόλη από ψηλά με τις κόκκινες από τα κεραμίδια στέγες των σπιτιών, στο άγαλμα του Ισπανού συγγραφέα Θερβάντες στο λιμάνι, συγγραφέα του Δον Κιχώτη, ο οποίος πολέμησε στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στον Πύργο Μπότσαρη μέσα στην πόλη. Ίσως μια εξόρμηση στην ορεινή Ναυπακτία και σίγουρα πολλά μπάνια στις πεντακάθαρες παραλίες, είτε μέσα στην πόλη, είτε λίγο έξω από αυτήν. Στη συνέχεια, φορτώνουμε ξανά αυτοκίνητο και επόμενος προορισμός η Άρτα.

Στην Άρτα και στο φημισμένο γεφύρι της

arta_gefyri.jpg

Η Άρτα απέχει από την Αθήνα 370 χλμ. και έχει λίγο περισσότερους μόνιμους κατοίκους από την Άρτα. Για το πιο σημαντικό αξιοθέατο, δεν το συζητάμε, το περίφημο γεφύρι όπου οι φωτογραφικές μηχανές θα πάρουν φωτιά! Αποφασίσαμε ότι σίγουρα θα επισκεφθούμε και την εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορίτισσας, η οποία χτίστηκε μεταξύ 1238 και 1296 μ.Χ., αλλά και την Κορωνησία, το νησάκι που βρίσκεται μέσα στον Αμβρακικό κόλπο και μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς – φημίζεται και για τις ψαροταβέρνες του. Ακόμη, θα πάμε να δούμε τον αρχαίο οικισμό του Ορράου, ο οποίος καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ. αλλά διασώζονται ακόμη κάποια λιθόκτιστα κτίρια, το κάστρο της Άρτας, που χτίστηκε τον 13ο μ.Χ. αιώνα επάνω σε ένα τμήμα του αρχαίου τείχους, το Νεοχώρι με 2.500 κατοίκους στις όχθες του ποταμού Άραχθου με το παραποτάμιο πάρκο αναψυχής, αλλά και το Βουλγαρέλι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Άρτας, 58 χλμ. από αυτήν, με ατελείωτο πράσινο, τρεχούμενα νερά και φανταστικά πέτρινα σπίτια. Και μετά, έτοιμοι για τον τελευταίο προορισμό: Ιωάννινα.  

Η «μάγισσα» της Ηπείρου

ioannina_boat.jpg

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι μια πραγματική μεγαλούπολη, με την έννοια ότι έχει ζωή μέρα νύχτα, χειμώνα καλοκαίρι, χωρίς τα αρνητικά μιας μεγάλης πόλης. Είναι και αυτή η λίμνη, η Παμβώτιδα, στις όχθες της οποίας είναι χτισμένη η πόλη, που σε μαγεύει. Θα μπορούσαμε να περάσουμε τρεις ημέρες στην άκρη της λίμνης ή κάνοντας βόλτες με τα βαρκάκια της, αλλά είναι κρίμα να μην κάνουμε κι άλλα. Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι τόσα πολλά που μπορεί να κάνει κανείς στα Ιωάννινα, που θα το αποφασίσουμε την τελευταία στιγμή, όταν φτάσουμε εκεί. Μπορεί να κάνουμε κοντινές εκδρομές στην Κόνιτσα, το Μέτσοβο ή τα Ζαγοροχώρια και, επιστρέφοντας, να περνάμε τα απογεύματά μας στα φημισμένα μεζεδοπωλεία της πόλης. Ή, μπορεί να πάμε στο νησάκι της λίμνης, το οποίο κατοικείται και σήμερα. Ακόμη, στο αρχοντικό Τοσίτσα, στην πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ, τη Χρυσοβίτσα με τη Μονή Παναγίας, τον παραδοσιακό οικισμό της Μηλιάς, στον ποταμό Βοϊδομάτη, στο ξακουστό φαράγγι του Βίκου.

Tips για το ταξίδι

Οι διακοπές είναι τέλειες από μόνες τους, όχι μόνο οι μέρες που βρίσκεσαι στον προορισμό, αλλά και όλες οι προηγούμενες που κάνεις σχέδια, προγράμματα και πλάνα, για να προλάβεις να δεις όσα περισσότερα μπορείς. Φυσικά όλα αυτά χρειάζονται προγραμματισμό, να μην ξεχαστεί τίποτα πίσω, να είναι όλα ΟΚ γιατί, είπαμε, αυτήν την περίοδο πρέπει και να είμαστε και να νιώθουμε ασφαλείς. Να θυμάστε ότι αποκτώντας τον πομποδέκτη Fast Pass της Νέας Οδού εξασφαλίζετε όχι μόνο ανέπαφες συναλλαγές αλλά και χρόνο. Και, μάλιστα, είναι εντελώς δωρεάν και θα σας έρθει στο σπίτι ή στο γραφείο, όπου εσείς επιλέξετε. Με δυο λόγια, είναι η υπηρεσία ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων, η οποία προσφέρει στους οδηγούς άνετες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές σε περισσότερα από 500 χλμ. σύγχρονων ασφαλών αυτοκινητοδρόμων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ιόνια Οδό, στο τμήμα της Αθηνών Θεσσαλονίκης από Μεταμόρφωση Αττικής έως και Ράχες Φθιώτιδας (Α.Θ.Ε.) καθώς και στον Ε65 από Ξυνιάδα έως Τρίκαλα. Μπορείτε να προμηθευτείτε το Fast Pass καλώντας στην Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στο 2295026900 για το τμήμα Α.Θ.Ε. και στο 2641306306 για το τμήμα Ιόνιας Οδού (Δευτέρα έως Σάββατο 08.00-20.00 και Κυριακή 10.00 – 18.00) ή να στείλετε ηλεκτρονικά το αίτημά σας μέσω του www.fastpass.gr. Καλές και ασφαλείς διακοπές, λοιπόν!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ