Εικαστικα

Μια μέρα στο μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι

Van Gogh, Picasso, kandinsky, Pollock, Rodin, Giacometti και άλλοι, σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mg-33.jpg
Μουσείο Γουλανδρή, Παγκράτι © Θανάσης Καρατζάς

Το νέο μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι έχει συλλογή με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών σε ένα κτίριο κόσμημα στην οδό Ερατοσθένους

Η εμπειρία της θέασης ενός μεγάλου έργου τέχνης μπορεί να σε αλλάξει σαν άνθρωπο, ενώ τα μεγάλα μουσεία αποτελούν κομμάτι της περιουσίας κάθε πόλης.

Το νέο Μουσείο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που βρίσκεται στο Παγκράτι, με έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της ιστορίας, πραγματικά είναι το καλύτερο νέο της Αθήνας.

Περνάς την είσοδο του καλοφτιαγμένου Νεοκλασικού της Ερατοσθένους και βλέπεις την Ελίζα Γουλανδρή διά χειρός Σανγκάλ. Συνεχίζεις προς τα μέσα και αμέσως καταλαβαίνεις ότι εδώ κάτι έχει γίνει - επιτέλους- σωστά. Το ωράριο είναι λογικό (Τρίτη-Κυριακή ‪10.00-18.00‬, Παρασκευή ‪10.00-22.00‬, Δευτέρα κλειστά), ενώ στο κόστος των 8 ευρώ του εισιτηρίου παρέχεται και ένας ηλεκτρονικός οδηγός σε μορφή τηλεφώνου. Ο οδηγός αυτός είναι τόσο καλός, που δεν υπάρχει ανάγκη ξενάγησης. Ανεβαίνοντας τη σκάλα-γλυπτό του μουσείου μπαίνεις στην πρώτη αίθουσά του και βρίσκεσαι μπροστά στο Olive Picking, του Βαν Γκογκ. Ο φωτισμός του με τα λεγόμενα «μαχαίρια» είναι απλώς διαστημικός. Το έργο αποδίδεται στο 100% του και ο θεατής εκστασιάζεται. Στο ίδιο δωμάτιο με ανάλογο φωτισμό υπάρχουν έργα των Πικάσο, Μπράκ, Γκογκέν, Μονέ, Ελ Γκρέκο, Κλέε, Τζιακομέτι, Ροντέν, ένα γλυπτό του Ντεγκά (φυσικά μπαλαρίνα), Καντίνσκι, Πόλοκ, Ντε Κίρικο, Μπείκον και άλλοι. Το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ καθώς πιο πάνω υπάρχουν έργα από εξέχοντες Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες μαζί με έπιπλα Λουδοβίκων και σπάνια αντικείμενα.

Χωρίς να το καταλάβεις, έχουν περάσει τρεις ώρες, το μυαλό σου έχει φύγει τελείως και κατευθύνεσαι στο όμορφο εστιατόριο-καφέ που έχει λογικότατες τιμές και μια αυλή που μπορείς να αράξεις άνετα. Στην έξοδο υπάρχει και το κλασικό gift shop από όπου μπορείς να πάρεις σούπερ αντίγραφα κάποιων από τα ζωγραφικά έργα μόνο με 5 ευρώ και να τα χαίρεσαι κάθε μέρα και εσύ στο σπίτι σου. Ψάχνοντας, διάβασα ότι η συλλογή αυτή εκτιμάται σήμερα στα 3 δισ. ευρώ.

Αν λοιπόν θέλετε να περάσετε κάποιες ώρες στον πλανήτη των τεχνών παγκόσμιας κλίμακας, το νέο μουσείο Γουλανδρή μοιάζει με το διαστημόπλοιο που θα χρησιμοποιήσετε. 

(Υ. Γ. Κάποια στιγμή που το φως του ήλιου έγινε έντονο από τα παράθυρα και  εκείνα έκλεισαν αργά και ευγενικά, φυσικά αυτόματα, από αισθητήρες φωτός, ξαφνιάστηκα από τον έντονο ευρωπαϊσμό, ενώ ο φύλακας γέλαγε με τις αντιδράσεις μου). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ