Εικαστικα

Το νέο έργο του ζωγράφου Ντέιβιντ Χόκνεϊ μεταφέρει μήνυμα ελπίδας

«Θυμηθείτε, δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη» είναι το μήνυμα του σημαντικότερου εν ζωή βρετανού εικαστικού για τις μέρες του κορωνοϊού.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το έργο "Do remember they can’t cancel the spring" του Ντέιβιντ ΧόκνεΪ
Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Do remember they can’t cancel the spring

Ο μεγαλύτερος εν ζωή βρετανός ζωγράφος, Ντέβιντ Χόκνεϊ, δίνει μήνυμα ελπίδας με το νέο του ψηφιακό έργο με τίτλο «Θυμηθείτε, δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη»

Λίγοι μήνες μένουν πριν ο Βρετανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ σβήσει τα 83 του κεράκια, θα μπορούσες να πεις ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες την εποχή του κορωνοϊού. Ζωγράφος, σχεδιαστής, τυπογράφος, σκηνογράφος, φωτογράφος, γεννήθηκε στο Μπράντφορντ της Αγγλίας το 1937 και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος της pop art στη δεκαετία του ’60 και ένας από τους από τους βρετανούς καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα.


Ένας άνθρωπος που έχει βιώσει πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, με ένα body of work δεκαετιών, ενώ αρνήθηκε, μεταξύ άλλων, να λάβει τον τίτλο σερ από τη Βασίλισσα της Αγγλίας το 1990. «Προς τι ο τόσος ντόρος;» η απάντησή του. Θεωρείται από πολλούς, δικαίως, σαν ένας από τους πιο σημαντικούς εν ζωή εικαστικούς και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους, με τον πίνακα «Portrait of an artist (Pool with Two Figures)» του 1972 να πωλείται από τον οίκο δημοπρασιών Christies το 2018 προς 90.3 εκατομμύρια δολάρια, ο πιο ακριβός πίνακας από εν ζωή καλλιτέχνη που έχει πωληθεί σε δημοπρασία.

Ο καλλιτέχνης David Hockney στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι
David Hockney 'The Arrival of Spring' στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, 2017 - Photo by Aurelien Meunier/Getty Images

Πριν λίγες μέρες, το Lousiana Museum of Modern Art της Δανίας ανέβασε, με την προτροπή και άδεια του ίδιου του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ένα νέο όμορφο ψηφιακό έργο σε iPad με τίτλο «Θυμηθείτε, δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη», με τους ανθισμένους νάρκισσους να δίνουν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας πως σύντομα θα αφήσουμε πίσω τις δύσκολες μέρες. Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ βρίσκεται και ο ίδιος σε καραντίνα στο σπίτι του στην Νορμανδία της Γαλλίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ