Βιβλιο

Νταβίντ Γκρόσμαν: Ένας συγγραφέας παγκόσμιας κλάσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μια από τις σημαντικότερες φωνές της διεθνούς λογοτεχνίας στη χώρα μας στις 15 και 16 Ιανουαρίου

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21145020.jpg
Ο ΝΤΑΒΙΝΤ ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΣΤΑ ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2019, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΡΟΝ / PHOTO © EPA/YOAN VALAT

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν, τιμημένος με το Man Booker International Prize για το βιβλίο του «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ» (εκδ. Ψυχογιός) έρχεται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 15 και 16 Ιανουαρίου.

Να η ευκαιρία να γνωρίσεις έναν πιθανό μελλοντικό νομπελίστα. Το προτελευταίο και υπέρτατο μυθιστόρημα του Νταβίντ Γκρόσμαν, ενός από τους πιο ιδιαίτερους και διαπρεπείς συγγραφείς της εποχής μας, διηγείται την ιστορία του Ντοβάλε Γκρίνσταϊν, ενός βετεράνου, μπαρουτοκαπνισμένου, ημίτρελου επαγγελματία χωρατατζή ο οποίος καταλαμβάνει τη σκηνή ενός δευτεροκλασάτου καταγωγίου μιας τυχάρπαστης πόλης, για μια βραδιά stand up κωμωδίας. Τον παρακολουθούμε σε όλη τη διάρκεια του δίωρου σόου, με την οπτική του να καθοδηγεί τη δράση, ταυτόχρονα με τις παρατηρήσεις του αφηγητή, παιδικού συντρόφου του Ντόβαλε, τον οποίο ο πρωταγωνιστής εκλιπαρεί να παρακολουθήσει την παράσταση, η οποία είναι ίσως και η έσχατή του. Μεταξύ βλασφημίας, ιλαρότητας και κλονισμού, ο μονόλογος του κωμικού παίρνει τη μορφή απομνημονευμάτων προκειμένου να ξεδιπλωθεί μια μαρτυρία απώλειας και επιβίωσης.

9786180130607_3d.jpg
 Πρόκειται για το «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ», το έργο που χάρισε στον συγγραφέα το Man Booker International Prize το 2017 και το οποίο κυκλοφορεί σήμερα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διόλου ξένος απέναντι στην απώλεια ο ίδιος, ο Νταβίντ Γκρόσμαν απασχόλησε την ειδησεογραφία το 2006, όταν ο εικοσάχρονος γιος του, Γιούρι, αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, έχασε τη ζωή του στο πεδίο της μάχης. «Το να γράψω ήταν ο τρόπος μου να επιστρέψω στη ζωή μετά τον θάνατο του γιου μου», δήλωνε αργότερα ο ίδιος. «Ήθελα να γράψω γιατί η συγγραφή ήταν το μόνο σταθερό πράγμα στη ζωή μου… Έτσι είμαι εγώ. Καταλαβαίνω τη ζωή μου μέσα από το γράψιμο».

 

Ο Νταβίντ Γκρόσμαν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1954. Σπούδασε φιλοσοφία και δραματική τέχνη στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία, λογοτεχνικά, παιδικά και γενικών γνώσεων, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Ο Γκρόσμαν έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 1998 ανακηρύχθηκε Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών του Γαλλικού Κράτους. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης της Ένωσης Γερμανών Βιβλιοπωλών, το οποίο δίνεται σε ανθρώπους που με το έργο τους προάγουν την ειρήνη. Το 2017 τιμήθηκε με το Man Booker International Prize για το βιβλίο του «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ», ενώ το 2018 με το Βραβείο Ισραήλ, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας για την προσφορά του στην εβραϊκή λογοτεχνία. 

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ο Νταβίντ Γκρόσμαν θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο της ATHENS VOICE Δημήτρη Καραθάνο, στον χώρο του Βιβλιοπωλείου PUBLIC (Τσιμισκή 24 & Μητροπόλεως 33). Ενώ την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, ο Νταβίντ Γκρόσμαν συναντά τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Διονύση Μαρίνο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου PUBLIC (5ος όροφος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος). Και στις δύο εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Μια σημαντική αφορμή για να γνωρίσετε ένα από τα λαμπρότερα λογοτεχνικά πνεύματα του καιρού μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ