Μουσικη

Ο Morrissey και οι συντηρητικοί της ποπ κουλτούρας

Η δημιουργία δεν σε κάνει απαραίτητα ένα ανοιχτόμυαλο άτομο, αν δεν θέλεις να γίνεις

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jimmy-fallon-faces-backlash-over-morrissey039s-far-right-pin_1.png

Οι ακραίες δημόσιες τοποθετήσεις των μουσικών με αφορμή την κονκάρδα του ακροδεξιού κόμματος «For Britain» που φόρεσε ο Morissey στην εκπομπή του Jimmy Fallon.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως ο Morrissey εμφανίστηκε -στο σόου του Τζίμι Φάλον- με κονκάρδα του ακροδεξιού κόμματος «For Britain» στο πέτο αλλά όσοι παρακολουθούν όχι μόνο τι τραγουδάει αλλά τι δηλώνει, τι λέει και τι γράφει τα τελευταία χρόνια ο Moz, τότε μάλλον δεν εκπλήσσονται.

Perry Farrell - Pirate Punk Politician [Official Audio]

Οι υπερσυντηρητικές του απόψεις έχουν εκδηλωθεί εδώ και καιρό με λόγια υποστήριξης προς τον Νάιτζελ Φάραντζ στο παρελθόν αλλά και σχόλια που υποκρύπτουν ρατσιστικές θέσεις. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του άλλωστε είναι αυτές που έχουν κάνει την εικόνα του να ξεθωριάζει.

Όμως δεν είναι o μόνος από τον κόσμο της ποπ κουλτούρας που εκδηλώνει συντηρητική συμπεριφορά. Έχουν προηγηθεί πολλοί πριν απ’ αυτόν:

  • Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1970, ο Έλβις Πρίσλεϊ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Νίξον και του έδωσε μία 6σέλιδη επιστολή στην οποία ανάφερε πως ανησυχούσε για την κομμουνιστική πλύση εγκεφάλου που γινόταν στη χώρα και στους νέους, θεωρούσε τους Beatles και την επιρροή τους αντιαμερικανική και προσφερόταν να βοηθήσει με τη φήμη του και την επιρροή του ώστε να γλιτώσει η χώρα από τα ναρκωτικά, τους χίπηδες, τους Μαύρους Πάνθηρες και τα φοιτητικά κινήματα.
  • Ο κιθαρίστας Ted Nuget προκάλεσε ακόμη και το ενδιαφέρον των πρακτόρων Εθνικής Ασφάλειας, όταν δήλωσε (εμμέσως πλην σαφώς για τον Ομπάμα): «Όταν το κογιότ κατουράει στον καναπέ σου δεν φταίει αυτό. Φταις εσύ που δεν το πυροβολείς», ενώ δημοσίως έχει ζητήσει θανατικές καταδίκες με συνοπτικές διαδικασίες για βιαστές, παιδεραστές και κλέφτες και έχει ήθελε να γίνει στο Ιράκ ότι έγινε και στο Ναγκασάκι.
  • Ο Kid Rock -κάποτε σύζυγος της προοδευτικής πλέον Πάμελα Αντερσον- είχε δεχτεί επίσκεψη στο σπίτι του στο Μίσιγκαν από τον Μιτ Ρόμνεϊ και τραγουδούσε στις εκστρατείες του το «Born Free» ενώ συνεργάστηκε και σε συναυλιακές εκδηλώσεις, για συγκέντρωση χρημάτων, με τις κόρες του Μπους, Τζίνα και Μπάρμπαρα.
  • Το 1976 ο Έρικ Κλάπτον σε συναυλία του στο Μπέρμιγχαμ είχε πει πως «πρέπει να τους πετάξουμε έξω... έχει δίκαιο ο Ένοχ Πάουελ» (ο γνωστός πολιτικός που στην ίδια πόλη είχε εκφωνήσει έναν ακραία ρατσιστικό λόγο) και υποστήριξε την άποψη «να κρατήσουμε την Βρετανία λευκή».
  • Τουλάχιστον δύο βασικά μέλη των Beach Boys είχαν ισχυρούς δεσμούς με τους πιο ακραίες θέσεις των Συντηρητικών. Ο Μάικ Λαβ έπαιζε σε εκδηλώσεις του Τζον ΜακΚέιν και μάλιστα σε μία από αυτές τραγούδησαν μαζί το τραγούδι του γκρουπ «Barbara Ann» που ο ΜακΚέιν το παράλλαξε λίγο, φωνάζοντας «Bomb, Bomb, Bomb, Bomb Iran».
  • Ο κιθαρίστας Μπρους Τζόνστον από την άλλη έλεγε συχνά πως αν επανεκλεγεί ο Ομπάμα «την έχουμε ***μήσει».
  • Το 1997 ο Φιλ Κόλινς δήλωνε πως αν εκλεγούν οι Εργατικοί θα εγκαταλείψει τη χώρα. Κράτησε την υπόσχεση του και μετακινήθηκε στην Ελβετία. Μερικά χρόνια αργότερα ο Νόελ Γκάλαχερ (Oasis) βρήκε την ευκαιρία να τον τρολάρει λέγοντας -πριν από τις εκλογές του 2005- πως πρέπει να ψηφίσουμε Εργατικούς γιατί αν επανέλθουν οι Συντηρητικοί ο Φιλ Κόλινς απειλεί να επιστρέψει.
  • Γνωστές είναι και οι υπερσυντηρητικές θέσεις του Τζόνι Ραμόν που έλεγε συχνά πως λυπάται που η νεολαία συχνά γοητεύεται από προοδευτικές ιδέες αλλά πάντα ελπίζει ότι θα καταλάβουν όταν δουν την πραγματικότητα και θα σωθούν, ενώ προσερχόμενος σε εκδήλωση του Rock 'n' Roll Hall of Fame είχε πει το χαρακτηριστικό «God Bless Bush».
  • Τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ θαύμαζε και ο 50 Cent, που ήθελε να τον συναντήσει για να του σφίξει το χέρι και να του πει πόσο πολύ από τον εαυτό του βλέπει μέσα στον πρόεδρο.
  • Καιρό έψαχνε μια βουλευτική έδρα μέσω των Συντηρητικών ο τραγουδιστής των Spandau Ballet προτρέποντας τον Κάμερον να είναι πιο σκληρός και αποφασιστικός από την Θάτσερ και να βροντοφωνάξει «φτάνει πια».

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει ακόμη τον Τζιν Σίμονς των Kiss, τον Ντέιβ Μαστέιν των Megadeath και πολλούς ακόμη που κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει παρόμοια συμπτώματα με αυτά του Μόρισεϊ πρόσφατα, καταδεικνύοντας πως η δημιουργία δεν σε κάνει απαραίτητα ένα ανοιχτόμυαλο άτομο, αν δεν θέλεις να γίνεις.          

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ