Μουσικη

Μια θλιβερή Madonna στη Eurovision

Μία αμήχανη, θλιβερή παρουσία, σε ένα μουσικό event που τρώει τον ίδιο του τον εαυτό

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
madonnaeurovision.jpg
© Michael Campanella/Getty Images/Ideal Image

H Madonna στη Eurovision: Τι θα θυμόμαστε από την ακριβοπληρωμένη της γκεστ εμφάνιση;

Η φετινή Eurovision μας χάρισε τον γνωστό πανζουρλισμό drama, υπερβολής και pop και την ευκαιρία να δούμε μία απεγνωσμένη Madonna για την ακριβοπληρωμένη της γκεστ εμφάνιση στο «διάλειμμα» του τελικού, πριν αρχίσει το πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι με τα μπουγαδόνερα της ψηφοφορίας (12άρια από την Κύπρο στην Ελλάδα και λοιπές λυκοφιλίες). 

Η Madonna προσπαθεί απεγνωσμένα να προωθήσει – όχι τόσο τον νέο της δίσκο που κυκλοφορεί στα μέσα Ιουνίου, στον πιο gay μήνα της χρονιάς με όλα τα Pride ανά την υφήλιο να συμβαίνουν μέσα σε αυτές τις 30 μέρες – όσο την επερχόμενη περιοδεία της (εκεί είναι τα αληθινά λεφτά) και κυρίως το γερασμένο της coolness. Μόνο που προσπαθεί στα λάθος μέρη ή, μάλλον, με λάθος τρόπο. 

Η πρόσκληση από την Eurovision όχι μόνο της έδωσε την ευκαιρία να κάνει ένα άνοιγμα σε ένα 100% δικό της κοινό αλλά και να μασουλήσει διάφορες μπαναλαρίες περί μουσικής, τολμήστε να ονειρεύεστε κλπ. Ακόμα και η Τάμτα που καθόταν από πίσω της, όσο η Madonna μιλούσε σε μία θλιβερή συνέντευξη, καλύτερα θα τα έλεγε. Αργήσαμε να καταλάβουμε ότι αυτός ο σιδερόφρακτος πολυέλαιος που στεκόταν δίπλα στον παρουσιαστή, ένα υστερικό συνονθύλευμα στιλ και αναφορών σαν έκρηξη σε βεστιάριο του Star Wars, και με κοτσιδάκια Γκρέτελ, ήταν όντως η Madonna. Χαμένη μέσα στο πλήθος των –ούτως ή άλλως- παρδαλών αποστολών στο γκριν ρουμ, και με την Τάμτα πίσω της (πόσο τέλειο), προσπάθησε να παίξει τον ρόλο της άνετης αλλά ήταν απλώς αργή. Χαρακτηριστικά αργή στις απαντήσεις της, σαν να άκουγε με delay, ψέλλισε βαρετές ατάκες για τη μουσική, το άλμπουμ της, έκανε δήθεν αγενές φλερτ στον gay παρουσιαστή, προσπάθησε να ξεσηκώσει το κοινό αλλά, γενικά, είχαν μείνει όλοι άναυδοι.

Παρόμοια ήταν και η ζωντανή συνέντευξη που έδωσε στο MTV UK πριν λίγες μέρες παρουσιάζοντας το πρώτο βίντεο/σινγκλ από το (ε, ναι) νέο άλμπουμ της. Κάπως σαν αφηρημένη, λέγοντας μπούρδες χωρίς να τις εννοεί και με σαχλά αστεία προσπαθούσε να δώσει χρώμα στην άτονη περσόνα της Madame X, με την πειρατική καλύπτρα στο μάτι που προσπαθεί να λανσάρει. Με ένα μικρό μαστίγιο χτυπούσε τον παρουσιαστή στα πόδια, δήθεν κάνοντας την dominatrix – αλλά με διαφορά φάσης.

Επιστρέφοντας στη σάλα της Eurovision, και αφού έκανε αυτή τη μικρή συνέντευξη για να φανεί ότι, ναι, αλήθεια, είναι εδώ μαζί μας, και αφού μεσολάβησε άλλο ένα ακριβοπληρωμένο διαφημιστικό διάλειμμα, βγήκε επιτέλους στη σκηνή, σοφά επιλέγοντας να παρουσιάσει το Like a prayer σε ψευδογρηγοριανή ψαλμωδία (για να μην αναγκαστεί να χορέψει). Το λατρεύει άλλωστε να κάνει την ιερόσυλη. Περιστοιχισμένη από μπαλέτο αγόρια-καλόγερους με κάπες, κατέβηκε αααργά…ααααργά…τα σκαλιά του σκηνικού τραγουδώντας εκτός τόνου.

madonnaeurovisiontelaviv.jpg
© Michael Campanella/Getty Images/Ideal Image

Όταν έφτασε στη βάση της σκάλας, τα αγόρια καλόγεροι μεταμορφώθηκαν σε φουτουριστικές φιγούρες με αντιασφυξιογόνες  μάσκες και λουλούδια στο κεφάλι (whatever). Η Madonna πέταξε την κελεμπία και, με ασημί κορσέ-πανοπλία ή κάτι τέτοιο, και με πιο βίαιες κινήσεις είπε το νέο τραγούδι Future με ενδιάμεση γέφυρα με ράπερ και αντιπολεμικά βίντεο στο φόντο. Ένα ψευδο-reggaeton κομμάτι με προζάτη ερμηνεία και επίσης ψευδο-πολιτική χροιά μέσα σε έναν γενικό πανζουρλισμό.

Μία αμήχανη, θλιβερή παρουσία, σε ένα μουσικό event που τρώει τον ίδιο του τον εαυτό. Η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα, το gay friendly ύφος του διαγωνισμού, έδωσε τη θέση του σε μία υστερία μηνυμάτων, στιλ, εξτραβαγκάντζας, που με κάποιο συμβολικό τρόπο ήρθε να επιβεβαιώσει η βασίλισσα όλων. Αν η Madonna είχε πραγματικά ακόμα το mojo της, αντί να φωνάξει στους διαγωνιζόμενους «You are all winners» θα έπρεπε να τους φωνάξει «You are all queens» και να αποχωρήσει.

Όχι, πραγματικά να αποχωρήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ