Φωτογραφια

Αταραξία: Ένα διαφορετικό φωτογραφικό project στη Σίφνο

Ο φωτογράφος Ρικάρντο Ράσπα και η art director Ρήνη Γιαννάκη βρίσκονται πίσω από το project

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ataraxia-20.jpg

Ο φωτογράφος Ρικάρντο Ράσπα και η art director Ρήνη Γιαννάκη δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο project στη Σίφνο

Aταραξία: Ελληνικός, φιλοσοφικός όρος που εννοεί την διαυγή κατάσταση ισχυρής ψυχραιμίας, με χαρακτηριστικά διαρκούς απελευθέρωσης από άγχος και ανησυχία.


Αυτό το σπάνιο πράγμα: ελευθερία από παράλογους φόβους. Μια κατάσταση απάθειας και μια απαλλαγμένη από άγχος προδιάθεση, όπως αντιλαμβάνονταν την αληθινή ευτυχία οι οπαδοί του Επίκουρου, αρχαίοι όσο και τυχαία επίκαιροι.

ataraxia-19.jpg

ataraxia-44.jpg

Ένα προσωπικά εκπληρωμένο τρίπτυχο, για τον φωτογράφο Ρικάρντο Ράσπα και την art director Ρήνη Γιαννάκη, στη διάρκεια μιας μακριάς καλοκαιρινής διαμονής στη Σίφνο, ακολουθώντας τα ίχνη του νησιώτη Επίκουρου: του φιλόσοφου, κατά τον οποίο κάθε άνθρωπος είναι ένα εν δυνάμει νησί.

ataraxia-33.jpg

ataraxia-30.jpg

Για τον Επίκουρο, η διανοητική ηρεμία, η πιο εξυψωμένη μορφή απόλαυσης, διακρίνεται από την σωματική μέσω της αποχής από άχρηστες επιθυμίες και από την ικανοποίηση από απλά πράγματα. Το πρότζεκτ προσπαθεί να θέσει σε δοκιμασία αυτή την αρχή της απόλαυσης μεταδίδοντας αυτή την πολυπόθητη αδιατάρακτη στάση ζωής στις ούτως ειπείν αχτίδες μιας εμβληματικής μόδας ενός τελείως διαφορετικού συστήματος απόλαυσης.

ataraxia-6.jpg

ataraxia-7.jpg

Προς επίρρωση του συγκεκριμένου, συγχωνεύοντας τις διακριτές αισθητικές λόγου και φωτογραφίας, η ΑΤΑΡΑΞΙΑ καταφέρνει να γονιμοποιήσει (μπολιάσει) το φυσικά επιφανειακό με μια απροσδόκητη αίσθηση βάθους σε μια αντιλαμβανόμενη απολαυστική μαρτυρία.

ataraxia-10.jpg

ataraxia-24.jpg

Η ΑΤΑΡΑΞΙΑ υλοποιήθηκε στη Σίφνο Κυκλάδων και η πραγματοποίηση οφείλεται στην
ευγενική και θερμή συνεργασία των εικονιζόμενων εντοπίων.

ataraxia-29.jpg

ataraxia-41.jpg

ataraxia-37.jpg

ataraxia-42.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ