TV + Series

Nordic Noir: Οι 5 καλύτερες αστυνομικές crime σειρές από την Ισλανδία

Το μακρινό νησί του βορρά, με τους μόλις 360 χιλιάδες κατοίκους, πρωτοπορεί στην παραγωγή συναρπαστικών σειρών.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iceland_nordic_noir_1_main.jpg
Stella Blomkvist

Η ATHENS VOICE κάνει «κατάδυση» στον κόσμο των αστυνομικών crime τηλεοπτικών σειρών της Σκανδιναβίας και το είδος «Nordic Noir», με νέα στάση την Ισλανδία.

Αναφερθήκαμε εκτενέστατα στο είδος αστυνομικών μυθιστορημάτων «Nordic Noir» στην εισαγωγή του πρώτου αφιερώματος. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, όπως και να διαβάσετε για τις καλύτερες τηλεοπτικές crime σειρές από τη Δανία.

iceland_nordic_noir_3_stella_blomqvist.jpg
Stella Blomkvist

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με την Ισλανδία, το μακρινό νησί του σκανδιναβικού βορρά με τους μόλις 360 χιλιάδες κατοίκους. Και όμως, μία χώρα με τόσους λίγους κατοίκους έχει μία τόσο σημαντική παρουσία σε τηλεοπτικές παραγωγές, με δίκτυα όπως το BBC και το Netflix να τις εντάσσουν στο πρόγραμμά τους.

iceland_nordic_noir_2_trapped.jpg
Trapped

Trapped  (2016-σήμερα, 2 σεζόν)
Η πρώτη σεζόν της crime mystery σειράς «Trapped» θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες και ακριβές στην ιστορία της ισλανδικής τηλεόρασης και οδηγός για νέες παραγωγές. Η σειρά ακολουθεί τον επιθεωρητή  Άντρι Όλαφσον που προσπαθεί να λύσει το φόνο ενός γνωστού κατοίκου μίας απομακρυσμένης μικρής πόλης της Ισλανδίας, με το ακρωτηριασμένο του πτώμα να περισυλλέγεται από ντόπιους ψαράδες.

TRAPPED | Official Trailer | Rajkummar Rao | Dir : Vikramaditya Motwane |  Releasing 17th March 2017

Ο φόνος αναστατώνει τη μικρή πόλη, με πολλούς «σκελετούς να βγαίνουν από τις ντουλάπες» (και όχι μόνο μεταφορικά). Ο Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον στο ρόλο του επιθεωρητή Άντρι, πραγματικά δίνει ρεσιτάλ. Η τρίτη σεζόν είναι στα σκαριά.

iceland_nordic_noir_3_stella_blomqvist_2.jpg
Stella Blomkvist

Stella Blomkvist (2017-σήμερα, 1 σεζόν)
Γρήγορο και σέξι, είναι η νέα γενιά της ισλανδικής τηλεόρασης. Πολλοί θα πουν πως η πρωταγωνίστρια θυμίζει αρκετά την Λίσμπεθ Σαλάντερ, μέσα από την τριλογία βιβλίων και ταινιών «Millenium» του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον («Το Κορίτσι με το Τατουάζ») . Βέβαια, η Στέλλα εδώ είναι δικηγόρος και η Λίσμπεθ δημοσιογράφος. Και οι δύο πάντως κρατάνε μυστικά για το παρελθόν τους και πολλές φορές ισορροπούν ανάμεσα στο νόμιμο και παράνομο.

Trailer Stella Blómkvist

Τι γίνεται όταν δολοφονείται η γραμματέας του πρωθυπουργού της Ισλανδίας σε κυβερνητικό κτίριο και ποιοι προσπαθούν να στρέψουν τα βλέμματα αλλού; Και εδώ ετοιμάζεται η δεύτερη σεζόν, με τα φώτα μεγάλων εταιριών παραγωγής από ΗΠΑ και Βρετανία να πέφτουν στην «Stella Blomkvist».

iceland_nordic_noir_6_case.jpg
Case

Case (2015, 1 σεζόν)
Μία crime σειρά που βάζει και το δράμα χαρακτήρων σε πρώτο πλάνο, με όλους εμάς να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις παθογένειες μίας, κατά πολλούς, ευνομούμενης χώρας σαν την Ισλανδία. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν σε όποια χώρα και αν βρίσκεσαι. Δυστυχώς, η σειρά κράτησε μόνο για μία σεζόν αλλά ήταν αρκετή για να μας καθηλώσει.

CASE trailer Série

Ο φόνος μίας ανερχόμενης μπαλαρίνας θα φέρει σε σύγκρουση την κουρασμένη και εξαντλημένη αστυνομική επιθεωρήτρια Γκαμπριέλα με τον Λόγκι, έναν δικηγόρο που καταδιώκεται από τους δικούς τους δαίμονες και από τον αλκοολισμό. Και οι δύο θα προσπαθήσουν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για να βρεθεί ο δολοφόνος χορεύτριας.

iceland_nordic_noir_5_the_flatey_enigma.jpg
The Flatey Enigma

The Flatey Enigma (2018, 1 σεζόν)
Μία από τις πιο πρόσφατες παραγωγές από την Ισλανδία, είναι μία μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Βασισμένη στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Βίκτορ Αρναρ Ίνγκολφσον, μεταφερόμαστε στο σχεδόν ερημικό νησί Flatey στη δυτική ακτή της Ισλανδίας το 1971. Είναι η χρονιά που η Τζοάνα, καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Παρίσι, επιστρέφει στο νησί για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της. Μέσα από διάφορες συγκυρίες και καταστάσεις, θα προσπαθήσει να συνεχίσει τη δουλειά του πατέρα της, προσπαθώντας να λύσει το αινιγματικό «Βιβλίο του Flatey», ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο γεμάτο γρίφους σχετικά με τους παλαιούς βασιλιάδες της Σκανδιναβίας. Κάπου εκεί έρχονται ξανά στο προσκήνιο κάποιοι φόνοι από το παρελθόν…

iceland_nordic_noir_4_the_lava_field.jpg
The Lava Field

The Lava Field (2014, 1 σεζόν)
Λίγο πριν τη σειρά «Trapped», είχαμε το «The Lava Field» που έβαλε το δικό του μικρό λιθαράκι στις ισλανδικές crime drama σειρές. Δεν έφτασε τη δημοφιλία του πρώτου, αλλά είναι μία σειρά που σε κρατάει μέχρι το τέλος «με κομμένη την ανάσα». Ο επιθεωρητής Χέλγκι Ρούναρσον στέλνεται από την Ισλανδία στην περιοχή Snaefellsnes Peninsula, με το δραματικό ηφαιστειακό σκηνικό της, για να ερευνήσει μία εκ πρώτης όψεως αυτοκτονία. Βοηθός του η ρούκι αστυνομικός Γκρέτα, που μόλις αποφοίτησε από την αστυνομική ακαδημία και ρίχνεται αμέσως στα βαθιά. Αυτοκτονία ή κάτι μεγαλύτερο και πιο σοβαρό; 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ