Περιβαλλον

O Πωλ Ευμορφίδης ξεκινά από την Αθήνα με ποδήλατο για να ανέβει στο Everest

O ιδρυτής της COCO-MAT ενώνει τις δυνάμεις του με τη WWF Ελλάς και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πωλ Ευμορφίδης

WWF Ελλάς και Πωλ Ευμορφίδης ενώνουν τις δυνάμεις τους: Ένα ταξίδι με ποδήλατο από την Αθήνα ως το Νεπάλ και από εκεί στο Έβερεστ για τη σωτηρία του πλανήτη

Πάνω απο 7.500 χιλιόμετρα, 8 χώρες, πολλά διαφορετικά κλίματα με έναν σκοπό: να ανεβεί 8.848 μέτρα, στην υψηλότερη κορυφή του βουνού Everest. Το ταξίδι του Πωλ Ευμορφίδη μόλις ξεκίνησε με απώτερο στόχο, να υποστηρίξει τις αποστολές της WWF.

CHALLENGE YOURSELF - SAVE YOUR PLANET

Ποιος είναι όμως ο Πωλ Ευμορφίδης; Για τους περισσότερους είναι κατεξοχήν παράδειγμα δραστήριου ατόμου. Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας COCO-MAT, τον άνθρωπο που δημιούργησε μια ολόκληρη εταιρεία με παρουσία σε 22 χώρες, έπειτα από ένα βράδυ που κοιμήθηκε πάνω σε… φύκια! Όπως λέγεται γι’ αυτόν, δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό επιχειρηματία. Δεν φοράει κοστούμι, δεν έχει κινητό, δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο - για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου αυτοκίνητο, οδηγεί το ξύλινο ποδήλατο που ο ίδιος κατασκευάζει στο χωρίς καμινάδες εργοστάσιο της COCO-MAT.bike, στη Λυκόβρυση Αττικής.

Πρόσφατα, ο 61χρονος επιχειρηματίας αποφάσισε να ξεκινήσει το μεγαλύτερο σε διάρκεια, αλλά και σημασία ταξίδι της ζωής του, με «συνοδοιπόρο» το WWF Ελλάς και με κεντρικό σύνθημα “Move for Nature: Challenge yourself- Save your planet”, με στόχο την αφύπνιση των πολιτών γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του έργου του WWF Ελλάς. Για τον λόγο αυτό θα διανύσει με ένα ξύλινο ποδήλατο μια απόσταση 7.500 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από την Αθήνα. Μέσα σε 3 μήνες, θα διασχίσει συνολικά 8 διαφορετικές χώρες, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, απ’ όπου και θα ξεκινήσει για να ανέβει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Τι λέει όμως ο ίδιος για το παράτολμο εγχείρημά του;

photo_2.jpg

«Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, καθώς ο δρόμος που επιλέγω συνήθως δεν είναι ο συντομότερος αλλά είναι αυτός που κάνει το ταξίδι όντως να μετράει. Στις 8 Ιανουαρίου ξεκινάω με το ποδήλατό μου ένα μεγάλο ταξίδι που θα διαρκέσει 6 μήνες. Ένα ριψοπκίνδυνο ταξίδι από την Αθήνα ως το Έβερεστ, για να στείλω το μήνυμα της σωτηρίας του πλανήτη. Το πάθος μου για τη φύση θα είναι το μοναδικό μου «καύσιμο» στην παράτολμη διαδρομή των 7.500 χιλιομέτρων, μέσω Τουρκίας, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, με στόχο να βρεθώ στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Από εκεί, θα συνεχίσω να ποδηλατώ, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, όπου θα ξεκινήσω την ανάβασή μου στην κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα, στο όρος Έβερεστ!»

Σύμφωνα με τη WWF, το 2020 είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα καλείται να σφραγίσει το μέλλον της και οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να αποδείξουν, μέσα από κομβικές συμφωνίες για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση, αν είναι αποφασισμένοι να σώσουν τον πλανήτη και να υπογράψουν μια «νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο». 0 πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κλιματική κρίση είναι ορατή παντού: Στην πλημμυρισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στις καλλιέργειες στα χωράφια μας, στις τεράστιες πυρκαγιές από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο. Ταυτόχρονα, το 60% της ζωής του πλανήτη έχει αφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

photo_1.jpg

Η WWF, εδώ και 28 χρόνια, μάχεται καθημερινά για να διατηρήσει τη ζωή και στην Ελλάδα. Δίνει μια μάχη για να επουλωθούν οι πληγές των δασών και να αποτραπούν άλλες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στο μέλλον, για να μείνουν υγιείς και γεμάτες ζωή οι θάλασσές, για να προστατευθούν τα μοναδικά θαλάσσια είδη που κολυμπούν στα νερά της χώρας μας,  για να μη γεμίσουν τα ελληνικά πελάγη με πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, αλλά και για να αναχαιτιστεί η κλιματική κρίση, με μοναδικό όραμα ένα μέλλον καθαρό και βιώσιμο, όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά.

Στην καρδιά του ταξιδιού-άθλου κι αυτό που κινητοποιεί τον ίδιο τον Πωλ Ευμορφίδη, είναι ο πλανήτης μας και η ζωή πάνω σε αυτόν που απειλείται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.  Γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, επέλεξε μέσα από το ταξίδι του, να στηρίξει το έργο της WWF Ελλάς, ζητώντας τη συνδρομή του κοινού για να συγκεντρωθούν οικονομικοί πόροι, πολύτιμοι προκειμένου η οργάνωση να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

chr08736-min_1.jpg

«Σου ακούγεται τρελό και πιστεύεις ότι δεν μπορώ να το κάνω; Όταν θέλουμε όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και όχι δεν φοβάμαι, ο φόβος με τροφοδοτεί.Τα ποδήλατα είναι η η τρέλα μου. Δεν φαντάζομαι άλλον τρόπο να κινηθώ, παρά μόνο ιδρώνοντας. Αν σου ακούγομαι ονειροπαρμένος μπορεί να έχεις και δίκιο. Αλλά αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να σου δείξω τις βιώσιμες επιλογές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι ο δικός μου τρόπος να σου μεταφέρω το μήνυμά μου για την ανάγκη υποστήριξης του WWF ώστε να μπορούμε μαζί να δίνουμε τις μάχες μας.Τώρα είναι η στιγμή! Ο καθένας από εμάς οφείλει να διαλέξει πλευρά και να στηρίξει, όπως μπορεί, την επιβίωση του πλανήτη αλλά και της ανθρωπότητας. Εγώ έχω κάνει την επιλογή μου. Εσύ;»

Αν το ξύλινο ποδήλατο του Πωλ συμβολίζει τις βιώσιμες επιλογές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή, η διαδρομή που θα ακολουθήσει έρχεται να μας θυμίσει ότι οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα, καθώς και ότι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στο χέρι μας. Όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Από τον Αμαζόνιο, τον τελευταίο πνεύμονα της γης που γίνεται στάχτη, μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο και τους πάγους που λιώνουν, η WWF μάχεται καθημερινά για να διατηρήσει τη ζωή στον πλανήτη και να εξασφαλίσει την ευημερία όλων μας. Στη Ελλάδα δίνει μια μάχη για να επουλωθούν οι πληγές των δασών μας στην Ηλεία και την Πάρνηθα. Μια μάχη για τις θάλασσές μας, τη μεσογειακή φώκια, τη χελώνα καρέτα αλλά και το μέλλον των ψαράδων. Μια μάχη για να μη γεμίσουν τα πελάγη μας με πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και για να απαλλαγούμε από το βρώμικο κάρβουνο. Όλα αυτά είναι που με εμπνέουν να στηρίξω τη WWF».

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το ταξίδι του Πωλ Ευμορφίδη αλλά και για να στηρίξεις το εγχείρημά του μπορείς να μπεις στην ελληνική πλατφόρμα Crowdfunding, GIVE&FUND. Εκεί μπορείς να δεις και το βίντεο με τον Πωλ Ευμορφίδη να εξηγεί τον λόγο για τον οποίον αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ