Ελλαδα

Στα ίχνη του μακελάρη της Ν. Ζηλανδίας στην Ελλάδα οι Αρχές

Έχει συσταθεί από την Αντιτρομοκρατική ειδική ομάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brenton Tarrant
Brenton Tarrant

Τα ίχνη του 28χρονου μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, σε Ελλάδα και Τουρκία αναζητούσουν οι αρχές.  Έχει συσταθεί από την Αντιτρομοκρατική ειδική ομάδα αστυνομικών η οποία θα ερευνήσει τις κινήσεις του Μπρέντον Ταράντ  στην Ελλάδα. 

Ο δράστης, οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 50 ανθρώπων, είχε επισκεφτεί τρεις φορές την  χώρα μας κάνοντας τουρ σε Σαντορίνη και Ηράκλειο. Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. ο Τάραντ, έφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2016.

Την άνοιξη του 2016 φαίνεται πως από τη χώρα μας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το μακελειό πο τουρκικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του από το αεροδρόμιο, όπου βρισκόταν στις 17 Μαρτίου. Τρεις ημέρες μετά έφτασε και πάλι στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη και φέρεται να έμεινε για τουλάχιστον 15 ημέρες, κάνοντας τουρ σε Ηράκλειο Κρήτης και Σαντορίνη. Αυτό το πρώτο του ταξίδι φαίνεται πως πιθανότατα ήρθε για λόγους αναψυχής.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τους αριθμούς κινητών που χρησιμοποίησε ο Τάραντ, θέλοντας να εντοπίσουν τυχόν μετακινήσεις του σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, θα εξεταστεί ο τρόπος μετακινήσεις του μέσω εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων. 

Οι αρχές προσπαθούν να βρουν και τυχόν επαφές που είχε, εάν έγιναν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ή ηλεκτρονικές, παραμονές του σε ξενοδοχεία και άλλες πόλεις που ενδεχομένως επισκέφθηκε.

Τον Νοέμβριο του 2016, ο Τάραντ, που είχε κάνει τουρνέ σε Τουρκία και Βαλκάνια, ταξίδεψε μέσω Αθηνας από το Κάϊρο μέσω Αθήνας για Βουκουρέστι και στις 10 Δεκεμβρίου 2016 έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο. Μάλιστα, φέρεται να έμεινε για 15 ημέρες. Οι αρχές αναζητούν τι έκανε αυτές τις ημέρες και εάν ταξίδεψε σε άλλες περιοχές.

Η σχέση του με την Ελλάδα διερευνήθηκε εξαιτίας των λέξεων «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) που βρισκόταν γραμμένες επάνω στο όπλο της τραγωδίας. 

Ο Μπράντον Τάραντ το 2017 ταξίδεψε στην Πορτογαλία, στην Πολωνία, στη Γαλλία, στην Ισλανδία, στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Τουρκία, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν και στην κινεζική πόλη Σινιάγκ. Αυτά είναι μερικά από τα μέρη που επισκέφθηκε ο μακελάρης, πληρώνοντας τα έξοδά του μέσω του διαδικτυακού νομίσματος bitcoin. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε όλες τις χώρες αυτές, έτσι ώστε οι Νεοζηλανδοί να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη δράση και τις επαφές του. Φίλοι του Μπράντον Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν Αμερικανοί ακροδεξιοί.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ