Ταξιδια

Τα Κύθηρα του Κρίτωνα Πουλή

Είναι το νησί της θεάς Αφροδίτης και του Έρωτα! Ε... αυτός με χτύπησε κι εμένα με το βέλος του και ερωτεύτηκα το νησί αμέσως

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 710
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kritwnas-poulis.jpg

Ο γνωστός Chef Patissier Κρίτωνας Πουλής γράφει για τα δικά του Κύθηρα

Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο, είναι το νησί της θεάς Αφροδίτης και του Έρωτα! Ε... αυτός με χτύπησε κι εμένα με το βέλος του και ερωτεύτηκα το νησί μόλις πάτησα το πόδι μου. Πόσο μάλλον τώρα πια που έχω ανοίξει στη Χώρα και το ζαχαροπλαστείο μου, το Bon Bon Fait, και πηγαινοέρχομαι συνέχεια.  

Η Χώρα μαζί με το Καψάλι είναι για μένα οι πιο γραφικές και αγαπημένες μου επιλογές. Στην όμορφη πλατεία της Χώρας παίρνω πρωινό με θέα το νησάκι Χύτρα, το βραδάκι στο Καψάλι, με θέα το φωτισμένο ενετικό Κάστρο της Χώρας, πίνω κρασί στο Ζείδωρο του φίλου μου Alex που διοργανώνει στο καταπληκτικό του πέτρινο θεατράκι ποιοτικά events, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, live - μαγικές βραδιές!

Ο Ποταμός, το κεφαλοχώρι του νησιού, έχει παζάρι τις Κυριακές στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του και μπορείς να γευτείς και να προμηθευτείς τοπικά προϊόντα. Είναι μαγικό πώς γίνεσαι ένα, ακόμα και με άγνωστες παρέες, στα καφέ και τα μπαράκια του. Τα μεσαιωνικά χωριά Αρωνιάδικα, Αλοιζιάνικα, Φριλιγκιάνικα, Καστρισιάνικα, είναι σαν σκηνικά ξεχασμένα στον χρόνο. Στον Μυλοπόταμο με τα τρεχούμενα νερά, τους νερόμυλους και τους καταρράκτες, πηγαίνω όταν είμαι σε διάθεση για περιπέτεια και πεζοπορία. Κάτω από τον πελώριο πλάτανο της πλατείας μαζευόμαστε για φαγητό μεσημέρι-βράδυ και ύστερα βόλτες στα σοκάκια του χωριού με την υπέροχη αρχιτεκτονική.

img_5227.jpg

Στα Κύθηρα βρίσκεις παραλίες που ακόμα και τον Αύγουστο μπορείς να κολυμπάς μόνος! Με άμμο, βότσαλα ή μεγάλες κοφτερές πέτρες και βράχια... Η Κομπονάδα γίνεται άγρια όταν την πιάνει ο καιρός αλλά εκεί νιώθω ελεύθερος, ένα με τη φύση – απολαμβάνοντας τα κρυστάλλινα νερά και τα άπειρα χρώματα της θάλασσας. Στον αντίποδα, το Καψάλι είναι πάντα ήρεμο και νωχελικό, με ατέλειωτη αμμουδιά και δεν σταματάω να μπαινοβγαίνω από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Στην άλλη πλευρά του νησιού είναι το Μελιδόνι, στον βορά είναι οι Φούρνοι, αγαπημένη μου είναι και η αμμουδιά της Παλιόπολης. Το φαγητό στα Κύθηρα είναι φοβερό. Στο Καψάλι, η Κάπαρη είναι μεζεδοπωλείο με ουζομεζέδες αλλά και οικογενειακή ταβέρνα συγχρόνως, ενώ ο Μάγος έχει πάντα σπιτική ψαρόσουπα και ολόφρεσκο ψάρι. Στο Λιβάδι, πάω στο Pierros για το τέλειο χοιρινό με πατάτες. Στον Κάλαμο πάμε στο Filio, για φαγητό σαν στο σπίτι της γιαγιάς σου.

Στη Φράτσια πάω στον φίλο μου τον Γιάννη και τη Familia του για ένα γαστρονομικό ταξίδι στα Κύθηρα. Must οι κρεμμυδοντολμάδες του, οι παπαρδέλες με τα μανιτάρια, τα τσιγαριστά βλίτα. Για καλά κοκτέιλ πάμε στο Mercato και το Χωράκι στη Χώρα. Ή στον Μπότζιο στον Αβλέμονα, το πιο φωτογραφημένο σημείο του νησιού. Μην ξεχάσω να σας πω για το καλό παγωτό του Almare στο Καψάλι, αλλά και τα παραδοσιακά γλυκά του ζαχαροπλαστείου της Μαρίας στο Λιβάδι.

img_5196.jpg

Οι εκδηλώσεις του Ζείδωρου στο Καψάλι και οι live βραδιές στο Αστικόν στον Ποταμό είναι για μένα πάντα προτεραιότητα. Πολύ ωραίο είναι και το πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας (24 Σεπτεμβρίου) στην Αγία Πελαγία, αλλά και η γιορτή του κρασιού τον Αύγουστο στα Μητάτα. Φεύγοντας από το νησί πάρτε μαζί σας το κίτρινο αμάραντο λουλουδάκι που φυτρώνει μόνο στη Χύτρα, τη Sempreviva, και φέρνει τύχη, εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, ανθό αλατιού μαζεμένο από τα βράχια του νησιού, φημισμένα λαδοπαξίμαδα από τον φούρνο του Καραβά και χειροποίητα  κεραμικά από τον Ρούσσο.

*Ο Κ.Π είναι food entrepreneur, chef patissier, σύμβουλος & καθηγητής γαστρονομίας σε σχολές μαγειρικής. Ιδιοκτήτης του Kilikio Paris & co-founder του Bon bon fait maison σε Κύθηρα/Μύκονο/Πειραιά.

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό των Κυθήρων εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ