Ελλαδα

Σύρος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Θα έρθεις. Θα ερωτευτείς. Θα τη σκέφτεσαι όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Θα ξαναέρθεις το επόµενο καλοκαίρι.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύρος
© Κρίστυ Περρή

Τα καλύτερα σημεία της Σύρου για τις φετινές διακοπές

Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κυρία της καρδιάς µας. Στη Σύρο θα βρεις πολλά παραπάνω από ένα κυκλαδίτικο νησί, καθώς κρύβει θησαυρούς σε κάθε σοκάκι της και σε γοητεύει µε την αρχοντιά της από το πρώτο κιόλας βλέµµα. Παστέλ χρώµατα, νεοκλασικά κτίρια, η αρµονική συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων, τέχνες που ανθίζουν ακόµα και το κατακαλόκαιρο. Κάστρα και πύργοι, άλογα και γοργόνες, στοιχειωµένα σπίτια. Αλλά και αµέτρητες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, άµµο που γυαλίζει, βραχάκια για εξερεύνηση. Θα έρθεις. Θα ερωτευτείς. Θα τη σκέφτεσαι όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Θα ξαναέρθεις το επόµενο καλοκαίρι.

Πού να κολυµπήσεις
Οι Αγκαθωπές είναι η πιο κοσµοπολίτικη επιλογή παραλίας, πλήρως οργανωµένη, αρκετά µεγάλη και χωρίς καθόλου βότσαλο. Εκεί, η νέα άφιξη που λέγεται De La Gracia θα σου προσφέρει μοναδικά summer vibes. Tο beach bar Ono Concept θα σε φιλοξενήσει µε τις άπειρες υπηρεσίες του από το πρωί έως το βράδυ. Για πιο χίπικες καταστάσεις, σίγουρα επέλεξε το Κόµητο. Εκεί θα µπορέσεις να διαβάσεις το βιβλίο σου µε ησυχία, να βουτήξεις στη θάλασσα όσες φορές θες, να απολαύσεις ένα παγωτό ξυλάκι και να εκτιµήσεις το καλοκαίρι. Άλλη λίγο πιο «ψαγµένη» επιλογή είναι η Αµπέλα. Πεντακάθαρα νερά (αν και λίγο κρύα!), ειδυλλιακό τοπίο και µία υπέροχη ταβέρνα µε το ίδιο όνοµα, µέσα στις βουκαµβίλιες, για τις πείνες µετά το µπάνιο. Προτείνουµε ανεπιφύλακτα την κολοκυθόπιτα από το µενού.

Αν στην παρέα υπάρχουν παιδιά, τότε οι σίγουρες επιλογές είναι Μέγας Γυαλός, Βάρη και Γαλησσάς. Ρηχά νερά, άµµος και άλλοι γονείς τριγύρω για να ανταλλάξετε ιστορίες και κουβαδάκια. Ο απόλυτος συνδυασµός είναι κολύµπι στο Κίνι και έπειτα φαγητό στο Αλλού Γυαλού. Αν επιθυµείς να µην αποχωρήσεις από την Ερµούπολη, σε περιµένει µία µοναδική εµπειρία κολυµπώντας στα Βαπόρια. Θα βρίσκεσαι στο ανοιχτό πέλαγος και θα θέλεις να βουλιάξεις στην οµορφιά που σε περικυκλώνει. Νεοκλασικά κτίρια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Βενετία και γίνονται ένα µε το νερό, ο Άγιος Νικόλας τόσο κοντά που οι καµπάνες θα ακουστούν σαν τους χτύπους της καρδιάς σου και τα πλοία να περνούν ξυστά από δίπλα σου όσο κάνεις µακροβούτια.

Πού να µείνεις
Εν Ερµουπόλει (Ερµούπολη, 2281085789, www.enermoupoli.gr): Εξαιρετικά ενοικιαζόµενα δωµάτια σε προνοµιακό σηµείο της όµορφης Ερµούπολης, δίπλα στην κεντρική πλατεία, µε θέα το λιµάνι. Σε ένα καταπληκτικό νεοκλασικό του 1908, πρόσφατα ανακαινισµένο, διαθέτει σουίτες και δωµάτια, τρία εκ των οποίων είναι πεντάκλινα για µεγάλες παρέες, ενώ από τις βεράντες του και το ατµοσφαιρικό roof garden θα ονειρεύεστε µε θέα τα εµβληµατικά κτίρια και σηµεία της πόλης, όπως το δηµαρχείο, τους λόφους της Αναστάσεως και της Άνω Σύρου.

Εν Ερµουπόλει
Εν Ερµουπόλει

Επίσης, το Diogenis Hotel, σε αυθεντικό κτίριο του 19ου αιώνα (2281086301). Στο παραδοσιακό Paradise (2281083204), κεντρικότατο.  Στη γειτονιά των αρχοντικών, στα Βαπόρια, το Σύρου Μέλαθρον (www.syroumelathron.gr), σε πανέµορφο διατηρητέο του 1857.

Μόλις 100 µέτρα µακριά από το λιµάνι και σε ένα πλήρως ανακαινισµένο νεοκλασικό κτίριο θα βρεις το Παλλάδιον (2281086400), ένα ξενοδοχείο σχεδιασµένο για να σε κάνει να νιώσεις άνετα. Λειτουργικό, ευχάριστο, σε εξαιρετικά βολικό σηµείο για όλες σου τις βόλτες και µε ένα απίστευτα ευγενικό προσωπικό.

Esperance Rooms
Esperance Rooms

Με θέα θάλασσα από το µπαλκόνι ή την αυλή, τα ενοικιαζόµενα δωµάτια Esperance (Ακτή Παπάγου 48, Ερμούπολη, 2281081671, www.esperance.gr, fb: Esperance Rooms) αποτελούν µια εξαιρετική επιλογή. Σε προνοµιακή θέση στο λιµάνι της Ερµούπολης, µια ανάσα από το κέντρο της πόλης, διαθέτει 8 δίκλινα δωµάτια άνετα, πεντακάθαρα, πολύ ωραία διακοσµηµένα, µε air condition, τηλεόραση, τηλέφωνο, wifi, ψυγείο, θυρίδα ασφαλείας, ό,τι χρειαστείτε για µια άνετη διαµονή. Eκτός πόλης έχουµε το εξαιρετικό Pino di Loto (281071504).

Πού να φας

delagracia_1.jpg
De La Gracia

Φοβερή επιλογή στις Αγκαθωπές είναι το De La Gracia (Παραλία Αγκαθωπών, 2281045295, Fb: De La Gracia, Insta: DeLaGraciaSyros), µία νέα άφιξη που ήδη συζητιέται µε ενθουσιασµό και προσελκύει θαµώνες µε όρεξη για απόλαυση και καλοπέραση. Το De La Gracia έχει ονοµαστεί έτσι προς τιµήν της αρχοντικής συριανής περιοχής στην οποία βρίσκεται και υπόσχεται πως θα κυριαρχήσει στη λίστα των επιλογών σου µε ατελείωτα summer vibes. Εξαιρετική διακόσμηση και ήπιες μουσικές επιλογές που σε χαλαρώνουν από νωρίς το πρωί για να απολαύσεις την εξαιρετική ποικιλία καφέ που διαθέτει, brunch με ιδιαίτερες και γευστικές προτάσεις ή κάποιο από τα υπέροχα και δροσερά smoothies πριν το πρώτο μπάνιο της ημέρας. Στη συνέχεια μπορείς να επιδοθείς στο σπορ της ηλιοθεραπείας και του χαζέματος ξαπλωμένος σε μία από τις αναπαυτικές ξαπλώστρες που διαθέτει μέχρι να έρθει η ώρα για τη δεύτερη βουτιά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στην παραλία να επισκεφθείς το εστιατόριο, το οποίο διαθέτει ένα απίστευτα καλοδουλεμένο και γευστικό menu θαλασσινών και κρεατικών, μαγειρεμένων με ευφάνταστους τρόπους και πρωτότυπες συνταγές (όπως τη σαλάτα De La Gracia με τοπική χαλβαδόπιτα), όλα φτιαγμένα με άριστης ποιότητας υλικά. Πραγματικά, τέτοια κουζίνα σπάνια συναντάς σε νησί. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για την πείνα που προκύπτει μετά από τα παιχνίδια στην θάλασσα. Φυσικά ένα ωραίο γεύμα έχει απαραίτητη συνοδεία κρασιού και εδώ θα βρεις μία πλήρως κατατοπισμένη λίστα από ελληνικούς αλλά και ξένους αμπελώνες. Αν είσαι τύπος που παίρνει τις διακοπές του πολύ σοβαρά και λατρεύει τα cocktails, έχεις επίσης έρθει στο σωστό μέρος. Το De La Gracia διαθέτει έναν μεγάλο κατάλογο σε signature cocktails με βάση τα ελληνικά spirits και όχι μόνο, καλύπτοντας κάθε καλοκαιρινή σου επιθυμία με σκοπό να δοκιμάζεις κάθε μέρα κάτι διαφορετικό. Το καλύτερο της όλης υπόθεσης είναι πως μπορείς απολαύσεις το ποτό σου ατενίζοντας τα κύματα από το μαγαζί ή να το πάρεις takeaway για βόλτες στην παραλία με μία υπέροχη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Δεν θα αισθανθείς πιο καλοκαιρινός όσο όταν κάθεσαι στα λευκά τραπεζάκια του Αλλού Γυαλού (Κίνι, 2281071196, www.allouyialousyros.gr) μετά από ώρες μπάνιου στην παραλία Κίνι, με το νερό να σκάει δίπλα, τον ήλιο να ετοιμάζεται και αυτός να βουτήξει και τη μυρωδιά των πεντανόστιμων εδεσμάτων να σπάνε τη μύτη. Το μαγιό στάζει πάνω στο τραπεζομάντιλο και με έναν περίεργο τρόπο ακόμα και το ψωμί με το λάδι έχουν θεϊκή γεύση. Η τρομερά ενημερωμένη, γκουρμέ ταβέρνα της Σύρου σημειώνει ανoδική πορεία για πάνω από μία δεκαετία και πλέον είναι συνώνυμη με την καλοπέραση, τα απίστευτα νόστιμα πιάτα και το «Αν δεν πας στο Αλλού Γυαλού, δεν έχεις πάει στη Σύρο». Ψάρια τόσο φρέσκα που λιώνουν στο στόμα, ξεχωριστό μενού με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις από τη βραβευμένη σεφ Λίνα Φουρνιστάκη, πιάτα με φαντασία και συνδυασμούς που δεν θα μπορούσες να σκεφτείς μόνος σου αλλά θα σε κάνουν να τα ερωτευτείς με την πρώτη μπουκιά. Και όλα αυτά στο πιο φιλόξενο, χαρούμενο, γαλάζιο περιβάλλον, με το κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα να σου κόβει την ανάσα.

Αλλού Γυαλού
Αλλού Γυαλού

Ένας βασικός λόγος για να πας µια βόλτα στο χωριό του Γαλησσά είναι για να γευθείς τα υπέροχα πιάτα του Κώστα Μπουγιούρη στο Ηλιοβασίλεµα, ο οποίος µε µαεστρία συνδυάζει το παραδοσιακό φαγητό µε ένα σύγχρονο, δικό του twist και σου προσφέρει εδέσµατα που δεν έχεις δοκιµάσει πουθενά αλλού. Ενα µοντέρνο εστιατόριο µε προσεγµένες ελληνικές γεύσεις, χαλαρό περιβάλλον και πάµπολλες επιλογές, ακόµα και αν η επιθυµία σου είναι να φας ελαφριά είναι το Περί Τίνος (2281043325). Θα το βρεις στην Ερµούπολη και καλύτερα να πιάσεις τραπέζι από τη µεριά της παραλίας για να φας δίπλα στις βαρκούλες. Στην Άνω Σύρο ο Λίλης (2281088087) από τη δεκαετία του ’50 σέρβιρε τα περίφηµα κεφτεδάκια του στον Μάρκο (Βαµβακάρη).

Και φυσικά, παγωτό στο Django Gelato (Εμμανουήλ Ροΐδη 102281076660). Το Django Gelato πάει τον όρο «αληθινό παγωτό» πολλά επίπεδα πιο πάνω, καθώς το βλέπεις στην κυριολεξία να παρασκευάζεται μπροστά σου. Έχει τύχει αρκετές φορές να περνάω από εκεί και από τη βιτρίνα να αντικρίσω τουλάχιστον δέκα μάνγκο να ετοιμάζονται για το μπλέντερ. Σε λίγες ώρες έχουν μετατραπεί σε παγωτό και θέλω να τα φάω και τα δέκα. Φρέσκα υλικά, πρωτότυπες γεύσεις και τόσο νόστιμες που σε πιάνει μία ελαφριά απελπισία: «Δεν θα μου φτάσει τόσο. Πρέπει να πάρω κι άλλο». Μην παραλείψεις τη θεϊκή σοκολάτα με τσίλι. Συνόδευσέ τη με μία μπάλα από σορμπέ σύκο. Να επιστρέψεις την επόμενη ώρα για δεύτερη μερίδα (αν βρεις και δεν έχουν γίνει sold out).

Django Gelato
Django Gelato

Πού να διασκεδάσεις
To Κοuchico (2281300880) είναι ένα µπαρ που βρίσκεται στη Σύρο, όµως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα µεγάλα αθηναϊκά στέκια, µε απίστευτα γευστικά cocktails, ενηµερωµένο προσωπικό (και άκρως φιλικό) και κρυµµένο σε µία γωνίτσα της πόλης που σε κάνει να αισθάνεσαι πως εσύ το ανακάλυψες. Το Ελληνικόν Καφενείο (2281089248) θα το βρεις σε ένα υπέροχο σηµείο απέναντι από την πλατεία Μιαούλη, µε χαλαρή ατµόσφαιρα και επιλογές φαγητού ή brunch.

Νέα άφιξη στην πόλη είναι το Ciel Bar Restaurant (2281302321), πάνω από τα Βαπόρια, που µπορεί να σε φιλοξενήσει για ώρες µε υπέροχες µουσικές, κοκτέιλ, χυµούς, lounge µουσική και εξαιρετικό περιβάλλον.

Στο Ono Concept (Aγκαθωπές, 2281045099, www.ono.gr) θα φτάσεις νωρίς το πρωί, για να απολαύσεις τον πρώτο καφέ της ημέρας με μουσική υπόκρουση το κύμα να πηγαινοέρχεται, ξαπλωμένος κάτω από την πιο όμορφη ομπρέλα που έχεις δει σε beach bar (και εκτώς). Έπειτα θα κάνεις ένα-δυο βήματα και κατευθείαν θα νιώσεις το θαλασσινό νερό παντού γύρω σου, εφόσον η παραλία βρίσκεται μερικά εκατοστά μακριά. Όποτε αποφασίσεις πως είναι καιρός να αναδυθείς ξανά στην επιφάνεια, το Ono θα σε περιμένει με κεφάτες μουσικές, άνετα τραπέζια και ένα από τα καλύτερα και πιο ενημερωμένα μενού του νησιού, για brunch ή μεσημεριανό. Το κάθε πιάτο συνδυάζει διαφορετικές κουλτούρες και διατροφές με αθάνατες ελληνικές αναμνήσεις, βασίζοντας την κάθε δημιουργία σε φρέσκα τοπικά και εισαγόμενα προϊόντα. Και όλα αυτά θα συνοδευτούν προφανώς με ένα υπέροχο ποτήρι κρασί.

Ono Concept
Ono Concept

Σε µία ερµουπολίτικη γωνία, κοντά στο επιβλητικό της πλατείας Μιαούλη, θα ανακαλύψεις το καφέ µπαρ Μανδρακούκος Συριανός (Χίου 32, Ερμούπολη, 2281076569) που επέλεξε να συνεχίσει τις µουσικές του αφηγήσεις. Από μακριά φαντάζει σαν ένα παλιό αρχοντικό σπίτι, όμως ανεβαίνοντας τις σκάλες τις εισόδου θα αντικρίσεις έναν χώρο γεμάτο χρώματα, με πέτρινες και ξύλινες υφές. Ο Μανδρακούκος είναι πάντα έτοιμος να σε υποδεχτεί και να σε κάνει να νιώσεις «σαν στο σπίτι σου» στις πρώτες νότες μουσικής. Πάρε την απαραίτητη ενέργεια πριν το μπάνιο ή τα ψώνια στην πόλη, απολαμβάνοντας για θέα τις βουκαμβίλιες και τον καταγάλανο ουρανό, με το καφεδάκι ή το brunch της επιλογής σου. Με τη δύση του ηλίου, το σκηνικό μεταμορφώνεται, με πρωταγωνιστή το μεγάλο επιβλητικό μπαρ, όπου μπορείς να γευτείς ιδιαίτερες μπύρες και signature cocktails σε γενναιόδωρες ποσότητες. Ο Μανδρακούκος θα είναι εκεί, παρέα με τη χαμογελαστή Φανή και τον θείο Κώστα, έτοιμοι να σε φιλοξενήσουν και να ακούσετε μαζί ένα διαφορετικό μουσικό παραμύθι. Οι εμφανίσεις ποικίλων συγκροτημάτων και dj's δεν λείπουν από τη σκηνή του.

Μανδρακούκος Συριανός
Μανδρακούκος Συριανός

Τι να κάνεις
Να µη χάσεις τα 4 σεµινάρια δηµιουργικής γραφής που θα οργανώσει το Μικρό Πολυτεχνείο. Σεµινάριο στιχουργικής µε αφορµή τον Μάνο Ελευθερίου στις 26/7 το βράδυ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων µε τον Θράσο Καµινάκη και τον Νίκο Κολλάρο, τα «Παλίµψηστα της Σύρου», για νέους γραφιάδες, στην αίθουσα Γιάννη Ρίτσου από 27 έως και 31/7, το σεµινάριο «Ερωτική επιστολογραφία και εγκλεισµός», από 27 έως και 29/7 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων Ερµούπολης, και το «Φως Αυγούστου σε 4 βράδια δηµιουργικής γραφής», από την 1η Αυγούστου και για 4 νύχτες. Ενηµερωθείτε και κρατήστε θέση στα 2103252998 και 2103243306.

Τι να ψωνίσεις
Να επισκεφθείς τους Desperate Artists (Ευαγγελιστρίας 9, Ερµούπολη, www.desperateartists.com), να δεις τις συλλογές από κοσµήµατα, τσάντες και αξεσουάρ και να ρωτήσεις τι είναι και τι κάνει αυτό το εργαστήριο σχεδιασµού απελπισµένων καλλιτεχνών, όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται!

Extra Tip: Η Σύρος είναι αρκετά µεγάλη και αν έχεις µεταφορικό µέσο σίγουρα θα τη δεις αλλιώς. Στο Μαϊστράλι (Ακτή Παπάγου 50, 2281043675) θα νοικιάσεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή ποδήλατο. Μπορείς να κάνεις και online κράτηση στο www.maistraligroup.gr.

Μαϊστράλι
Μαϊστράλι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ