Ελλαδα

Ο «Ηφαιστίωνας» δοκιμάζει την Ελλάδα (εικόνες)

Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα - Χιόνια στα ηπειρωτικά, μποφόρ στη θάλασσα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία στα βόρεια του νομού Αττικής
Κακοκαιρία στα βόρεια του νομού Αττικής / © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ηφαιστίωνας» έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά η κατάσταση στη χώρα.

Σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί η κακοκαιρία με την ονομασία «Ηφαιστίωνας» έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές, λόγω της χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων. Σε ισχύ βρίσκεται απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα, περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας.

Σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, αλλά και στα βόρεια της χώρας, η χιονόπτωση κατά τόπους είναι έντονη, με την ΕΛ.ΑΣ να ανακοινώνει ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα, αλλά και ποιοι χρειάζονται αλυσίδες.

Αναλυτικότερα, στην Αττική κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

-Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

-Επί της Λεωφόρου Χασιάς, από το ύψος της «Μονής Κλειστών» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 16:40’ της 05/01/2020).

-Περ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Αγ. Πέτρου έως το ύψος του Σ.Ν. Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 07:30’).

4999281.jpg
Κακοκαιρία στα βόρεια του νομού Αττικής / © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Επίσης, λόγω χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα -Υμηττός, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμηττό.

Επίσης, λόγω χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς Ιπποκράτειο Πολιτεία από το ύψος της ταβέρνας «Θέα» διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και από 27η χ/θ Π.Ε.Ο. Αθηνών- Θήβας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχή Κάζα.

4999428.jpg
Κακοκαιρία στα βόρεια του νομού Αττικής / © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

4999283.jpg
Κακοκαιρία στα βόρεια του νομού Αττικής / © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας -Αθήνας

 

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ανακοινώνεται από την αστυνομία, ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισας - Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας σε όλο το μήκος της διαδρομής.

4999256.jpg
Θυελλώδεις άνεμοι λόγω «Ηφαιστίωνα» / © ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Άνοιξε για τα φορτηγά η Εγνατία στη Δυτική Μακεδονία

Με νεότερη ανακοίνωση της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας γνωστοποιεί την άρση της προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας που είχε επιβληθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου .

Σε ό,τι αφορά στην κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ελαστικών χιονιού ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

• από το 26ο έως 53ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Γρεβενών - Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

• από το 26ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Γρεβενών - Σαμαρίνας.

• από το 18ο έως 28 χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου)

• από το 30ο έως 38ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης)

• σε τμήματα ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου.

• από το 12ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας)

Εγνατία Οδός
Εγνατία Οδός / © (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

• από το 18ο έως 30ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές

Σε πολλά χωριά του δήμου Κύμης Αλιβερίου και σε ένα μεγάλο τμήμα της έδρας του δήμου, το Αλιβέρι, έχει γίνει διακοπή ρεύματος από τις 9.30 περίπου το πρωί της Δευτέρας (06/01) όπως μεταδίδει το tvstar.gr.

Πρόκειται για τις περιοχές που είναι στο δρόμο προς την Κύμη. Η κεντρική γραμμή έχει τεθεί εκτός και ακόμη είναι άγνωστο πότε θ’ αποκατασταθεί. Είχε προηγηθεί 4ωρη διακοπή στην βόρεια πλευρά του δήμου όπως Άγιος Ιωάννης, Άγιος Λουκάς, Τραχήλι.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι από σήμερα το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην Άνδρο και στην Τήνο λόγω βλαβών που έχουν προκύψει στις δύο γραμμές μεταφοράς από τις οποίες τροφοδοτούνται τα δύο νησιά, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου διανομής, αυτή την ώρα η ΔΕΗ επιχειρεί την επαναλειτουργία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής στην Άνδρο, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και στα δύο νησιά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

Προβλήματα με το ρεύμα και σε Αττική και Βοιωτία

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Αττική και Βοιωτία έχει προκαλέσει η κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα στο δίκτυο εντοπίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κακοκαιρία και συγκεκριμένα στη Βοιωτία, στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, Καπαρέλλι, Λεύκτρα και Μελισσοχώρι, Δομβραίνα, Ελλοπία και Λεοντάρι.

Στην Αττική, παρουσιάζονται μεμονωμένα προβλήματα σε γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή της Παλλήνης, της Πεντέλης και του Ασπρόπυργου.

Χιονοπτώσεις σε νησιά

Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά τη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

4999310.jpg
Τσουχτερό κρύο στο Ηράκλειο / © EUROKINISSI

Χιονίζει από το πρωί σήμερα και στη δυτική πλευρά της Μυτιλήνη και στο νότιο τμήμα του γύρω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορεινών χωριών της Επαρχίας Πλωμαρίου.

Σύμφωνα με την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση η κίνηση στο οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά με εξαίρεση στο τμήμα του δρόμου Αμπελικό – Πολιχνίτο όπου η κίνηση έχει διακοπεί προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος και να γίνει ρίψη άλατος.

Προβλήματα στα Χανιά

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του δήμου Χανίων και του δήμου Κισσάμου.

Ακυβέρνητο πλοίο στον Μαλέα 

Ακυβέρνητο, λόγω απώλειας του πηδαλίου και υπό δεσμενείς καιρικές συνθήκες, πλέει φορτηγό πλοίο με σημαία MARSHALL ISLANDS και 22 άτομα πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά του ακρωτήριου Μαλέα.

Το πλοίο μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα και είχε αναχωρήσει από την Τουρκία με προορισμό την Αργεντινή.

Ο θάλαμος επιχείρησεων του υπουργείου Ναυτιλίας για το περιστατικό έχει δεσμεύσει δύο παραπλέοντα πλοία για την παροχή βοήθειας ενώ στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι έως 10 μποφόρ.

4997760.jpg
Βίλια Αττικής / © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία» 

Αεροπλάνο της Olympic Air που εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προς τη Σάμο, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπρόσωπο της Fraport το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 11.05 το πρωί, ενώ 40 λεπτά λεπτά αργότερα ο κυβερνήτης του ζήτησε να διακοπεί η πτήση και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Το αεροπλάνο επέστρεψε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι επιβάτες του αεροσκάφους θα μεταβούν στη Σάμο με πτήση που θα πραγματοποιηθεί στις 13.50.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ