Ταξιδια

Η Κύθνος του Μάρκου Κούμαρη (Locomondo)

Εκατοντάδες κρυμμένες παραλίες, πεντακάθαρα νερά, πολύ καλό φαγητό, απλοί και ωραίοι άνθρωποι, ίσως οι καλύτεροι και πιο ανθεκτικοί χορευτές των Κυκλάδων

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάρκος Κούμαρης

Ο μουσικός, τραγουδοποιός, τραγουδιστής, frontman των Locomondo, Μάρκος Κούμαρης, μιλάει για τη δική του Κύθνο.

Από παιδί για μένα καλοκαίρι σήμαινε θάλασσα, ο ήχος της θάλασσας, το κύμα που πηγαινοέρχεται στην άμμο, ο ήχος του αέρα, τα τζιτζίκια, η μυρωδιά του πεύκου.Όχι beach bar, όχι πολυκοσμία. Αυτά τα μέρη δυστυχώς γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα. Κι όμως υπάρχουν, αν ψάξεις.

Ένα τέτοιο μέρος είναι η αγαπημένη μου Κύθνος ή, όπως λένε οι ντόπιοι, τα Θερμιά. Εκατοντάδες κρυμμένες παραλίες, πεντακάθαρα νερά, πολύ καλό φαγητό, απλοί και ωραίοι άνθρωποι, βιολί και λαούτο σε κάθε ευκαιρία και ίσως οι καλύτεροι και πιο ανθεκτικοί χορευτές των Κυκλάδων.

Είχα την τύχη να ζήσω ένα από τα αυτοσχέδια γλέντια και να γνωρίσω λίγο τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής τους.

Βρέθηκα πρώτη φορά στην Κύθνο τυχαία πριν πολλά χρόνια όπου, πηγαίνοντας σε κάποιο άλλο νησί, χάλασε το Καταμαράν εν πλω και έπιασε στην Κύθνο μέχρι να φέρουν άλλο πλοίο.

Εκεί ήρθε και με βρήκε ένας φίλος μου από τον στρατό και καθίσαμε στην προβλήτα με κιθάρες μέχρι αργά. Ήταν ο γιος του ξακουστού Γιώργου Μπέλλη, του θρυλικού βιολιστή του νησιού, λαουτιέρης ο ίδιος. Μετά από χρόνια ξαναβρεθήκαμε.

Σήμερα ως πατέρας πλέον προτιμώ να πηγαίνω στα ήρεμα Λουτρά στο βόρειο μέρος του νησιού που είναι ό,τι πρέπει για παιδιά και η αγαπημένη μου παραλία είναι τα Ποτάμια, 5 λεπτά από εκεί. Πιο πάνω στην ταβέρνα του Κούτσικου μπορεί να φάει κανείς κατσικάκι (δικό του), ρεβίθια, αμπελοφάσουλα και χωριάτικη με ξινομυζήθρα. Αγαπητός προορισμός επίσης και ο Άγιος Στέφανος, όπου βρίσκεται η καταπληκτική ταβέρνα του Καντρή. Ο Αντώνης πέραν από νοστιμότατο κατσικάκι και χοιρινό θα σας φέρει σφουγκάτο (θερμιώτικη τυροκροκέτα), κεφτέδες και από ψάρι ό,τι έχει πιάσει ο ίδιος το βράδυ.

Σταματάω να γράφω γιατί μου άνοιξε η όρεξη.

Ζήτω η Κύθνος.


* Ο Μ.Κ. είναι μουσικός, τραγουδοποιός, τραγουδιστής, frontman των Locomondo.

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Κύθνου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ