Ταξιδια

Θάσος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Είναι σαν τη Χαλκιδική σε νησί

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάσος
© Kalin Dimchev / Unsplash

Τα καλύτερα σημεία της Θάσου για τις φετινές διακοπές.

Είναι σαν τη Χαλκιδική σε νησί. Κοινώς, πεύκα, γαλαζοπράσινα νερά, ωραιότατα ορεινά χωριά, τοπικά προϊόντα, γεύσεις ελληνικές και αρκετός κόσµος. Τώρα πια µε την Εγνατία απέχει µόλις δύο ώρες από Θεσσαλονίκη, ενώ το πλοίο από Κεραµωτή κάνει µόλις µισή ώρα.

Τι να δεις

Εντάξει, έχει πράγµατα να δεις, αλλά οι θάλασσες θα σε κρατήσουν κοντά τους. Θα συνδυάσεις τις εκδροµές µε το φαγητό και καλά θα κάνεις. Εάν δεν επισκεφτείς το ορεινό χωριό Θεολόγος, είναι σαν να µη βρέθηκες στο νησί. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πυκνή βλάστηση, παραδοσιακοί οικισµοί µε παραδοσιακά αρχοντικά, αλλά και καλό φαγητό, αν το ψάξεις λίγο, γιατί έχει έντονη «τουριστική» πλευρά. Στα Λιµενάρια, µία από τις πιο τουριστικές πλευρές της Θάσου, σε περιµένει το λαογραφικό µουσείο µε συλλογές αρχαιολογικών ευρηµάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αν πάλι θέλεις να ηρεµήσεις και να δροσιστείς, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι η πλέον ενδεδειγµένη πρόταση. Στο χωριό Ποταµιά βρίσκεται το µουσείο Βαγή, αφιερωµένο στον γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή, ο οποίος διακρίθηκε στην Αµερική και ασχολήθηκε µε την τεχνική της άµεσης γλυπτικής πάνω σε ποικιλόµορφες πέτρες. Αν ψάχνεσαι για µονές και ξωκλήσια, οι Αρχαγγέλου, Παναγιάς και Άγιου Παντελεήµονος είναι οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές – απαιτούν σεµνό ντύσιµο από τους επισκέπτες.

Πού να κολυµπήσεις

Έχει τουλάχιστον 20 παραλίες - θεές αυτό το νησί, ας τις ονοµάσουµε µαλδιβοειδείς (µπήκατε στο κόλπο)! Οι ακρογιαλιές της θυµίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά της δένουν αρµονικά µε τη σκιά των πεύκων της. Έχουµε και λέµε: Ψιλή Άµµος όνοµα και πράγµα. Λιβάδι για κολυµβητικές εµπειρίες, ένας παράδεισος µε τροπική αύρα. Ποτός, αν ψάχνεις οργανωµένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Πευκάρι για πιο κοσµικές εµφανίσεις. Αλυκή και Παράδεισος στη νότια πλευρά του νησιού, µε πολύ νέο κόσµο. Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταµιάς και Χρυσή Αµµουδιά στη Σκάλα Παναγιάς για χρυσές αµµουδιές. Ροσογκρεµός για ερηµικές αποδράσεις. Χωρίς φύκια ή πέτρες, χαλαρώνεις, όπου κι αν βρεθείς, έχοντας το φυσικό τοπίο διαρκώς δίπλα σου. Σκίδια και Γκόλια για περιπέτειες. Πέντε χιλιόµετρα χωµατόδροµος, αλλά αξίζει τον κόπο για τη Σαλιάρα, µόνο που θα παρκάρεις µακριά. Στα Μεταλλεία θα καταλάβεις τι θα πει Θάσος στα καλύτερά της. Αν µένεις στον Λιµένα και βαριέσαι να τρέχεις µακριά, σε πολύ µικρή απόσταση, στα δυτικά, βρίσκεται το εστιατόριο και beach bar La Scala µε εξαιρετικό νησιώτικο περιβάλλον, ξαπλώστρες και πουφ για άραγµα, µπίρες και ποτά. Ανοιχτό και το βράδυ. Στα ανατολικά του Λιµένα, επίσης πολύ κοντά από το Παλιό Λιµάνι, υπάρχει το Καρνάγιο beach bar (2593022006), για άραγµα, µπανάκι και µελέτη βιβλίων. Σηµειωτέον πως µε περίµετρο 90 χιλιόµετρα περίπου, µπορείς να κάνεις τον κύκλο του νησιού κάθε µέρα απολαµβάνοντας τις χάρες µιας άλλης παραλίας.

Πού να µείνεις

Σηµείωσε το τηλέφωνο του Συλλόγου Ενοικιαζοµένων Δωµατίων Θάσου (2593023950), καθώς και το τηλέφωνο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζοµένων Δωµατίων Θεολόγου, (2593053026). Η Θάσος έχει πολλές επιλογές τόσο ξενοδοχείων όσο και δωµατίων.

Πού να φας & να πιεις

Στις ταβέρνες της Θάσου θα γευτείς συνταγές µε θασίτικο λάδι και ντόπιο τσίπουρο. Κρατάς σηµειώσεις; Στο Καζαβίτι, αλλιώς και Μεγάλος Πρίνος, στην πλατεία, έχει πολλές ταβέρνες µε ψητά µούρλια. Ο Βασίλης (2593072016) στο Καζαβίτη έχει τέλεια µαγειρευτά φαγητά, ντοµάτες ψητές, µαγειρευτά κολοκύθια και µπιφτέκι γεµιστό αξιώσεων. Και για γλυκό ζητάς το βύσσινο του κουταλιού πνιγµένο στο γιαούρτι. Στο Κλίσµα θα φας πάνω στην άµµο ψαράκι ωραιότατο και φρεσκότατο. Στη Σκάλα Ποταµιάς, πάνω στη θάλασσα, υπάρχει η Κραµπούσα (2593062190), µε όσο πρέπει δηµιουργικά πιάτα. Να δοκιµάσεις το αρνάκι µε µυρωδικά Θάσου και το κοτόπουλο Θάσου, µε τυριά και λαχανικά. Στον Θεολόγο, υπάρχει ο Στέλιος (2593031451), µε αρνάκι να γλείφεις τα δάκτυλά σου. Για θαλασσινά στα Κοίνυρα στον Αγοραστό (2593041225), και στο Ταβερνάκι (2593023181), στον Λιµένα. Φεύγοντας να πάρεις: το περιλάλητο θασίτικο γλυκό καρυδάκι, το µέλι τους το ξακουστό, τα λάδια, τις ελιές, τα τυροκοµικά τους και τη µυρωδάτη ρίγανη.


∆ήµος: 2593023118
Αστυνοµία: 2593022500
Λιµεναρχείο: 2593022106
Πρώτες Βοήθειες: 2593022222

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ