Ταξιδια

Ικαρία: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Το νησί του ξέφρενου γλεντιού και της μακροζωΐας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ικαρία
© Κατερίνα Καμπόσου

Τα καλύτερα σημεία της Ικαρίας για τις φετινές διακοπές.

Στο νησί του ξέφρενου γλεντιού και της μακροζωΐας είναι πολύ πιθανό να πάθεις τζετλανγκ με τα ωράριά του. Μην κολλάς, οι Καριώτες, όπως αυταποκαλούνται οι κάτοικοι του νησιού, είναι εκεί για να στηρίξουν κάθε επισκέπτη Γκρούβαλο (έτσι λένε όσους δεν είναι από το νησί).

Πού να πας

Το νησί ενδείκνυται για περιπάτους και πεζοπορίες. Αν δεν καταφέρεις εκείνη στο Να, δοκίμασε μία προς τους καταρράκτες ή τα Μοναστήρια ή το φράγμα. Όταν φτάσεις στο Φράγμα παράγγειλε λουκουμάδες με μέλι ή τη δυνατή ομελέτα της Λέιλα. Αν έχεις και κότερο τότε αξίζει να πας στο Καρκινάγρι

Πού να φας

Στον Μητσάρα για σουβλάκι με καλαμάκι γίγας. Στον Άγιο Πολύκαρπο τώρα, το σουβλάκι είναι μία άλλη υπόθεση, που πρέπει να εξιχνιάσεις. Στον Πλάτανο, θα φας στην κυρία Μαρία που θα σου μαγειρέψει σπιτικό «μαμαδίστικο» φαγητό. Στο Φύτεμα, στο Οινομαγειρείο της Πόπης για γλιστριδοσαλάτα και λαχταριστά μαγειρευτά. Στο Γυαλισκάρι, η Γερμανίδα αναλαμβάνει να σου αλλάξει την άποψη που πιθανότατα έχεις για την «προέλευση» του ονόματός της.

Σπιτικά μπέργκερ στη Γιάφκα και τον Αστερίξ. Ή κάτι πιο ταβερνίσιο στη Φιλίτσα. Τέλος, εννοείται ότι στα πανηγύρια πρέπει να δοκιμάσεις και την κουζίνα. Και σίγουρα την καρυδόπιτα.

Πού να κολυμπήσεις

Η Ικαρία είναι από εκείνα τα νησιά που όταν σου λένε «πρόσεχε» μπαίνοντας στη θάλασσα δεν υπερβάλλουν καθόλου. Γι’ αυτό, μην κάνεις εξυπνάδες. Αν θέλεις κύμα, η Μεσακτή, ο Αρμενιστής και ο Νας είναι σίγουρα κάποιες από τις στάσεις σου. Αν θέλεις κάτι πιο ήρεμο, ο Φάρος στην άλλη άκρη του νησιού θα σε αποζημιώσει. Το πιο hot spot τουλάχιστον ινσταγκραμικά του νησιού είναι οι Σεϋχέλλες.

Πού να μείνεις

Αρχικά, έχουμε δύο πλευρές. Υπάρχει αυτή του Άγιου Κήρυκου που είναι η πιο χαλαρή και εκείνη του Αρμενιστή που είναι η πιο «ζωντανή». Στον Άγιο Κήρυκο, το Κάστρο (2275023480) βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο και βλέπει Αιγαίο. Στον Αρµενιστή οι πανσιόν Γαλήνη (2275071293) και Ηλιάνα (2275071026) αξίζουν την τιμή και την τοποθεσία τους. Για λιτή πολυτέλεια στα διαµερίσµατα Τοξότης (2275071570). Στον Να, τα δωµάτια Άρτεµις (2275071475) έχουν θέα στον κόλπο και το φεγγάρι.

Πού να διασκεδάσεις

Γενικά, όταν δεν έχεις όρεξη για πανηγύρι και τζέρτζελο, ο Χριστός Ραχών είναι το πιο decent μέρος για να περάσεις καλά. Αν θες κάτι πιο χαλαρό, τότε το Δεντρόσπιτο. Αν πάλι θες κάτι πιο δυνατό και συνάμα καλτ, η Σκνίπα είναι έτοιμη να σε υποδεχτεί και να σε αφήσει να παίξεις μία γύρα στο μπιλιάρδο της. Θα τη βρεις στον δρόμο που ανεβαίνει προς τον Χριστό Ραχών. Είναι το μοναδικό μαγαζί, δεν θα έχεις πρόβλημα να το εντοπίσεις. Τέλος, αν θες κάτι πιο καφενείο, το Καφάρτε είναι ο προορισμός σου.

Ας μιλήσουμε τώρα για τα πανηγύρια. Γιατί τα πανηγύρια στην Ικαρία δεν είναι μία απλή υπόθεση και γιατί αν δεν «τρίψεις το πιπέρι» σε τουλάχιστον ένα από αυτά, τότε δεν ξέρεις τι θα πει διακοπές στην Ικαρία. Από τα άχαστα είναι αυτά της Προεσπέρας, του Φραντάτου, του Καρκιναγρίου και το πιο διάσημο όλων: της Λαγκάδας. Προετοιμάσου να χάσεις το σήμα του κινητού σου και να μη θέλεις να το ξαναβρείς ποτέ. Α! Και εννοείται, μην παραλείψεις να χορέψεις βαλς. Και μην το αποφύγεις για κανένα λόγο.

Δήμος: 2275350400 (Άγιος Κήρυκος), 2275350100 (Εύδηλος)
Αστυνομία: 2275022222 (Άγιος Κήρυκος), 2275031222 (Εύδηλος)
Λιμεναρχείο:  2275350700 (Άγιος Κήρυκος), 2275350720 (Εύδηλος)
Νοσοκομείο Άγιου Κήρυκου: 2275050200

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ