Ταξιδια

Η Λευκάδα του Σπύρου Κώτσια

«Αυτό το νησί του Ιονίου είναι ένας τόπος που πρέπει να πατήσει το πόδι σου τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 749
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λευκάδα του Σπύρου Κώτσια

Ο Σπύρος Κώτσιας, επιχειρηματίας, ιδρυτής των café-bars-restau Εφημερίδα SKG και Εφημερίδα ATH, γράφει για τη δικιά του Λευκάδα

Αν αναζητήσεις τη Λευκάδα στο Google θα σου εμφανιστούν περισσότερα από 10 εκατομμύρια αποτελέσματα σε λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου. Αν την αναζητήσεις με τα μάτια σου θα σου μείνουν αναμνήσεις που μπορεί να θυμάσαι και μια ζωή. Η ιστορία λέει πως το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα ή αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ο μύθος λέει πως στον φάρο του Ακρωτηρίου αυτοκτόνησε η Σαπφώ. Εγώ μπορώ να πω ότι έχω δει ένα από τα πιο θερμά ηλιοβασιλέματα στη ζωή μου. Έχοντας περάσει διάφορα καλοκαίρια στο νησί σε διάφορες φάσεις, είχα την τύχη να ζήσω διαφορετικές εμπειρίες.  Κι επειδή οι διακοπές σε νησί δεν είναι ποιητικά τσιτάτα αλλά πρακτικά μια περίοδος της ζωής σου όπου βρήκες τον λίγο χρόνο που έψαχνες όλη τη σεζόν για να αποδράσεις από το γκρίζο της πόλης και να χαζεύεις το γαλάζιο, το λευκό και το πράσινο αλλά και να περνάς καλά, μοιράζομαι tips κι εξηγώ γιατί.

Αναζητάς παραλία; Στον Άγιο Νικήτα και στον Μύλο βούτηξε και μετά άσε ένα Daiquiri φράουλα στο Captain’s Corner, πάνω στη θάλασσα, να σε χαλαρώσει. Μπορείς να το ζήσεις και με βαρελίσια μπίρα. Old time classic, το Κάθισμα, τόσο παλιό όσο οι βράχοι από τους οποίους θα βουτήξεις και θα πάρεις ίσως τις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου για τη χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Free spirit, το Καλαμίτσι, με ατραξιόν την καντίνα «Γάιδαρος» και ελεύθερο κάμπινγκ. Keep in mind πως οι Εγκρεμνοί είναι μια εμπειρία που θέλει σκάφος. Κι αν νοικιάσεις ένα, φτάσε μέχρι το Μεγανήσι, πέρασε από Σκορπιό, Μαδουρή, μπες ξανά στη θάλασσα και βγες για να τσιμπήσεις κάτι. Όλοι θα σου προτείνουν το Πόρτο Κατσίκι, αλλά προσωπικά το προτιμώ όταν δεν έχει πολύ κόσμο.

Αναζητάς μια στιγμή διαύγειας; Πάρε τα βουνά και φτάσε στην Ράχη κι άσε τον εαυτό σου να κάνει παρά πέντε. Φτάσε στον Προφήτη Ηλία. Περπατώντας και κοιτώντας τα χωράφια με φακές Εγκλουβής, φτάνοντας στο καφενείο του χωριού, πιάνεις πλάτανο και τον χαιρετάς κιόλας άμα θες με ένα καφέ ή ένα τσίπουρο. Τι νύχτες καλοκαιρινές θέλεις; Στον Άγιο Νικήτα και στον πεζόδρομο της πόλης θα σβήσεις χαλαρά χωρίς φολκλόρ. Πριν εξαφανιστείς από τη Λευκάδα κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, που είναι το καλύτερο σουβενίρ: δες τον ήλιο να πέφτει στη Γέφυρα, στη Γύρα. Και βγάλε μια αναμνηστική φωτογραφία που θα σου μαρτυρά πως αυτό το νησί του Ιονίου είναι ένας τόπος που πρέπει να πατήσει το πόδι σου τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου.

Η Λευκάδα του Σπύρου Κώτσια

*Ο Σπύρος Κώτσιας είναι επιχειρηματίας, ιδρυτής των café-bars-restau Εφημερίδα SKG και Εφημερίδα ATH.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ