Ταξιδια

Λευκάδα 2020: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Τιρκουάζ νερά, εξαιρετικό φαγητό, ωραία χωριά και βόλτες σε καταρράκτες

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 749
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λευκάδα
© George Prentzas / Unsplash

Λευκάδα: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020

Το λευκό της Λευκάδας είναι το πέτρωμά της που, καθώς διαλύεται με τα τιρκουάζ νερά, δημιουργεί υπέροχα γαλακτώδη ρεύματα στις παραλίες της, κυρίως στη δυτική πλευρά που είναι ανοιχτή στο Ιόνιο και έχει τις πιο μεγάλες, πεντακάθαρες και διάσημες, όπως οι Εγκρεμνοί. Η ανατολική πλευρά είναι περισσότερο κατοικημένη, απάνεμη κι έχει κοσμική, τουριστική κίνηση λόγω και του Σκορπιού που ακόμα γοητεύει. Η Λευκάδα προσφέρει επίσης εξαιρετικό φαγητό, προϊόντα όπως οι ονομαστές φακές Εγκλουβής και τα σαλάμια αέρος, αλλά και στο εσωτερικό της ωραία χωριά και βόλτες σε καταρράκτες.

Πού να κολυμπήσεις
Και πάλι, φέτος, με Γαλάζιες Σημαίες οι παραλίες της Λευκάδας: Αγ. Νικήτας-Πευκούλια, Άι Γιάννης, Κάθισμα 1, Γύρα, Πόρτο Κατσίκι. Ο Άι Γιάννης στους Μύλους είναι 4,5 χλμ. παραλία κοντά στην πόλη. Βολική με πολλά café, ωραία νερά, βοτσαλωτή άμμο και ανέμους για wind surfers και kite surfers. Η Γύρα είναι στενή λωρίδα άμμου που σχηματίζει λιμνοθάλασσα. Εκεί και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το Κάστρο είναι η πρώτη παραλία που συναντάει κανείς μπαίνοντας στη Λευκάδα (δεξιά). Ιστορικού ενδιαφέροντος, με τον Ναό της Αγίας Μαύρας, τον παραδοσιακό φάρο και τη γέφυρα, ενώ ακριβώς από πίσω είναι η Αμμόγλωσσα. Λευκή άμμος, γαλάζια νερά, τις προτιμούν οι ντόπιοι κάτοικοι της Χώρας.

Τα Πευκούλια κοντά στον Άγιο Νικήτα είναι λευκή παραλία με βαθιά νερά, λίγο κόσμο, χίπικη διάθεση (και αρκετές μέλισσες -προσέξτε). Δημοφιλής και ο Μύλος όπως και το Κάθισμα, με άφθονο χώρο για πολλές ξαπλώστρες, κοσμικό feeling αλλά και πιο μοναχικά σημεία, με βοτσαλωτή άμμο και υπέροχα νερά. Ανάλογης ομορφιάς αλλά πιο «κλειστό» και το Καλαμίτσι. Το Πόρτο Κατσίκι, από τις διασημότερες καρτ-ποστάλ της Λευκάδας, είναι η κατάλευκη λωρίδα παραλίας (μετά το σεισμό χωρίστηκε στα δύο) κάτω από έναν εντυπωσιακό λευκό βράχο.

Στη Βασιλική πρέπει να πας αν αγαπάς το wind-surf.  Οι Εγκρεμνοί είναι το must της «άγριας» πλευράς της Λευκάδας. Ονειρικά νερά, φοβερή θέα, πας με καραβάκι ή κατεβαίνεις και ανεβαίνεις τα 350 σκαλοπατάκια. Ο Μικρός Γιαλός είναι προστατευμένος από τους ανέμους, έχει κρυστάλλινα νερά, πλήρη οργάνωση, ξαπλώστρες, φαγητό, café. Οι Καταρράκτες στο Νυδρί για δροσιά σε ολοκάθαρα, παγωμένα νερά μέσα στο πράσινο. 

Πού να φας

Στη Νικιάνα στο Μηνά 2645071480), περιβόητη ταβέρνα για το καλό και φρέσκο ψάρι. Θυμάρι στην πόλη, (2645022266) για καλή, δημιουργική ελληνική κουζίνα.  Στο Αθάνι Λευκάτας 26450 33149,6932611106), παλιό πατρικό σπίτι που το ’93 που έγινε ένα από τα πιο καλά εστιατόρια του νησιού. Υπέροχη θέα, ντόπια προϊόντα. Στην πόλη στο Ευ Ζην (6974641160), για ethnic και vegan επιλογές. Το Festino (2645024031), έχει βέρα ιταλιάνα κουζίνα, pasta και ωραιότατη χειροποίητη πίτσα. La Piazza (2645022596), το πρώτο take away café της πόλης, το αγαπούν οι ντόπιοι, αμαρτωλά κρουασάν και σφολιατοειδή. Η Φρύνη στον Μώλο (2645024879), από τα πιο παλιά, μπροστά από τη μαρίνα της Λευκάδας, με καλή παραδοσιακή και διεθνή κουζίνα. Η Ράχη, 2645099439), στην Εξάνθεια, με εκπληκτική θέα και μενού με γκουρμέ διαθέσεις. Στο Sea to sea (2645025365), στον πεζόδρομο Δυτικής Παραλίας από νωρίς με brunch, σαλάτες, burgers, κρέπες, βάφλες, θέα στο ηλιοβασίλεμα και τέλεια cocktails. Στον πεζόδρομο του Άγιου Νικήτα, στο Πορτόνι (2645097120), για μαγειρευτά και θαλασσινά στα κάρβουνα, με χάζι στα τραπεζάκια του πεζόδρομου ή με ησυχία στον μέσα κήπο. 

Πού να διασκεδάσεις

Στο Κάθισμα στο Libre (2645097118), beach bar για φαγητό, ποτό και λιώσιμο μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία και στο Copla (2645029411), με δυνατά ονόματα  DJs, πάρτι, ηλιοβασίλεμα και χορό.  Στην Εξάνθεια στο Fly Me (2645099231), το «ιπτάμενο» μπαρ δίπλα στην πίστα των αλεξιπτώτων πλαγιάς, για πρωινό ή απογευματινά κοκτέιλ με θέα κυριολεκτικά μέσα στα σύννεφα. Στην πόλη στο Joy bar (2645024386), για χαλαρό ποτάκι στον κεντρικό πεζόδρομο.

Πού να μείνεις

Αμαδρυάδες Βίλες (Χορτάτα, 6948591543), πριβέ παραδοσιακές βίλες με ιδιωτικές πισίνες, μέσα στην πράσινη βλάστηση και θέα το απέραντο Ιόνιο. Hotel Lefkas (στην πόλη, 2645023916), πλήρως ανακαινισμένο με άνετα δωμάτια. Crystal Waters (Νικιάνα, 2645 072383), ατμοσφαιρικό συγκρότημα και εστιατόριο. The Αigli boutique hotel (Λευκάδα, 6986960000), όμορφο παραδοσιακό λευκαδίτικο σπίτι του 1800 στην παλιά πόλη. Studio Kostas (Ασπρογερακάτα, 2645061518), όμορφα επιπλωμένα δωμάτια με σεμεδάκια και παραδοσιακό ύφος. Ωραίος κήπος, ιδανικό για yoga retreat. Pantheon Villas (2645024640), πολύ κοντά στο Κάθισμα και τον Άγιο Νικήτα, όμορφες βίλες απομόνωσης με πριβέ πισίνα, ιδανικές για μεγάλες παρέες. Ομοσπονδία Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Λευκάδας: 2645021608 - 2645021266.

Tips

● Hammam (Νυδρί, 2645093105). Αν ζητάτε απόλυτη χαλάρωση, μασάζ, λουτρό, θεραπείες, αρώματα (thehammam.org).

● Στο σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο Λευκαδίτικη Γη (www.lefkaditikigi.gr, 2645095200) στα νότια του νησιού, για ωραία κρασιά από τις ντόπιες ποικιλίες Βαρδέα και Βερτζαμί, που καλλιεργούνται μόνο στη Λευκάδα.

● Πάλαιρος και Μεγανήσι. Ιδανική εκδρομή με φέρι. Απέναντι από τη Λευκάδα, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, η μικρή κωμόπολη Πάλαιρος προσφέρει μία εκπληκτική παραλία με σμαραγδένια νερά. Δίπλα υπάρχει και η μικρή μαρίνα στο δημοφιλές Paleros Yacht Club (www.pyc.gr, 2643029171) με όλα όσα μπορείτε να φανταστείτε (daybeds, σούπερ πρωινά, παγωμένα cocktails, μουσικές να χάνεσαι και θέα το πέλαγος). Στο Μεγανήσι θα πάτε από το Νυδρί.

● Κάλαμος. Στα ΝΑ. του νησιού, νησάκι που έχει χαρακτηρισθεί «παράδεισος τσέπης». Καταπράσινο, σκιερές παραλίες με βότσαλο, ονειρεμένα νερά και ησυχία.

● 29 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου γίνεται το βραβευμένο, 7o Artventure Camp, ένα επταήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι, μια εναλλακτική «καλλιτεχνική Οδύσσεια». Περισσότερα στο artventurecamp.com.


Ηλίας Γεωργάκης «Η δική μου Λευκάδα», εκδόσεις Fagotto Books
Στο βιβλίο «Η δική μου Λευκάδα» του Λευκαδίτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Γεωργάκη θα βρείτε ένα μεγάλο οδοιπορικό (ταξιδιωτικό) στο νησί του Ιονίου με ιστορικές, τουριστικές και λαογραφικές αναφορές σε κάθε ένα χωριό και στην πόλη, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, σπάνιες λέξεις και εκφράσεις από το λευκαδίτικο γλωσσικό ιδίωμα, τριάντα φάρσες και χιουμοριστικές ιστορίες των παλιών κατοίκων της πόλης (μπρανέλων), ειδικά αφιερώματα στον Λευκάδιο Χερν, στο καρσάνικο κέντημα, στα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, στην τοπική κουζίνα και στο λευκαδίτικο κρασί, σπάνιες παλιές φωτογραφίες καθώς και ποιήματα του συγγραφέα για τη Λευκάδα. 

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 20.30, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδος και τις εκδόσεις Fagotto Books στο κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» στην πόλη της Λευκάδας. Παρουσιάζουν οι: Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος-συγγραφέας (πρ. πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Iουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη (δημοσιογράφος-συγγραφέας). Συντονίζει η δημοσιογράφος Άννα Κανδύλη. Αποσπάσματα του βιβλίου και ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή και Δημήτρης Ζακυνθινός. Θα τραγουδήσει η «Αγιομαυρίτικη Παρέα». Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου. Λόγω της πανδημίας απαιτείται κράτηση στο 2645022620 (Πνευματικό Κέντρο).

Βιογραφικό
Ο Ηλίας Γεωργάκης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία, εργάζεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  (από το 1983) όπου καλύπτει το ρεπορτάζ για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.
Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Από το 2007 έως το 2011 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στα «ΝΕΑ» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Το 2005 βραβεύτηκε για τη δημοσιογραφική συμβολή του κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους: «Θαλασσινό Ελεγείο», «Το Άλλο Μπλε», «Ορφέως 2» (εκδόσεις Άγκυρα) και «Χορεύουν τα Κόκκινα» (εκδόσεις Άγκυρα). Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς έλληνες συνθέτες.
Σημαντική είναι η συμβολή του στην τουριστική προβολή της Λευκάδας καθώς και στη διάσωση της πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης του νησιού.
Παντρεμένος με τη Σοφία Αναγνωστοπούλου έχει δύο παιδιά: τον Παναγιώτη και τη Μυρτώ. Νονός του είναι ο γνωστός Λευκαδίτης ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ