Life in Athens

10 θερινά σινεμά που αγαπούν οι Αθηναίοι

Οι καλοκαιρινοί κινηματογράφοι έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των σινεφίλ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1-45-1024x565.jpg

Τα θερινά σινεμά έχουν γίνει μέρος του αθηναϊκού καλοκαιριού εδώ και πολλές δεκαετίες και παρά την πτώση του κινηματογράφου, η αίγλη και η υπεροχή τους, τα κάνουν να ξεχωρίζουν και να κατέχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές των σινεφίλ. Η Αθήνα, μια κατεξοχήν πολιτισμική πρωτεύουσα δεν θα μπορούσε να μην συμμετείχε ενεργά στη θερινή κινηματογραφική κουλτούρα και βρίσκεται στη λίστα με τις πόλεις με τα περισσότερα θερινά σινεμά. Άλλωστε όπως θα έλεγε και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης…

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά

Λουκιανός Κηλαηδόνης - Τα θερινά σινεμά - Official Audio Release

Θησείον

Με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη, το σινεμά που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή είναι ένα από τα πλέον γνωστά της λίστας και σίγουρα το πιο ιστορικό. Η αυλαία για το Cine Θησείον άνοιξε το 1935. Από τότε, μέχρι και σήμερα λειτουργεί κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, με εξαίρεση την περίοδο της Κατοχής. Έχει προβληθεί παγκοσμίως από τα κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη –μάλιστα το CNN το κατέταξε ως την καλύτερη κινηματογραφική αίθουσα στον κόσμο-  και αποτελεί μία από τις καλοκαιρινές ατραξιόν της πόλης. Η βόλτα στην Αποστόλου Παύλου, λέγεται ότι είναι μισή, εάν δεν συνδυαστεί με την παγωμένη σπιτική βυσσινάδα, που προσφέρεται στο μπαρ του σινεμά.

Απ. Παύλου 7, Θησείο, Τηλ.: 2103420864, 2103470980

Εισιτήρια: Πέμ-Κυρ. € 8,00. Δευτ.-Τετ. € 6,00.

thiseion.jpg

Βοξ

Μαζί με τη χαρακτηριστική «Μπλε Πολυκατοικία» συναποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπλέγματα κτιρίων των Εξαρχείων και όχι μόνο. Το Βοξ εγκαινιάστηκε το 1938 και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πλατεία Εξαρχείων, ενώ έχει και ιστορική σημασία για την περιοχή καθώς συνέβαλλε στην αντιστασιακή της δράση. Συγκεκριμένα στους χώρους του Βοξ, υπό τη Γερμανική κατοχή, συγκεντρώνονταν σημαντικοί αντιστασιακοί της Αθήνας για τα σχέδιά τους. Το παράδοξο με την πιο γνωστή ταράτσα των Εξαρχείων, είναι πως, όταν συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής, παραλίγο να γίνει… σχολείο αλλά τελικά με τη συμβολή των Εξαρχειωτών σώθηκε. Ένα κινηματογραφικό διατηρητέο 80 ετών!

Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια, Τηλ.: 2103810727

Εισιτήρια: € 7,00, παιδ.- φοιτ. & άνω των 65 & άνεργοι € 6,00. Κάθε Δευτ., Τρ. € 5,00. Κάθε Πέμ. 2 άτομα € 8,00

vox.jpg

Cine Paris

Μόνο και μόνο η διαδικασία, που χρειάζεται κανείς για να φτάσει εκεί, περπατώντας μέσα στο καλοκαίρι την Κυδαθηναίων, καθιστά το θερινό αυτό σινεμά, ιδιαίτερο. Πόσο μάλλον η ιστορικότητα του, μιας και μιλάμε για έναν από τους αρχαιότερους θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας (1920). Αν έχεις βαρεθεί την καλοκαιρινή Αθήνα, μια βόλτα στο Cine Paris αρκεί, για να σε κάνει να νιώσεις τουρίστας στην ίδια σου την πόλη.

Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 210 3222071 
Τιμή εισιτηρίου:
8€ (κάθε Τετάρτη 5€) 

cine_paris.jpg

Ριβιέρα

Λίγο πάνω από την Πλατεία των Εξαρχείων, επί της οδού Βαλτετσίου δεσπόζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά θερινά σινεμά της Αθήνας. Μια όαση δροσιάς, μέσα σε μια πόλη που καίγεται. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην… αθηναϊκή Ριβιέρα, ένα σινεμά 300 θέσεων, που δημιουργήθηκε κάτω από πύρινες συνθήκες. Πράγματι πύρινες όμως, καθώς χρειάστηκε μια πυρκαγιά και 2 καμμένα σπίτια, για να σκεφτεί ο Θόδωρος Ρίγας, κάτοικος της γειτονιάς, ότι εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα θερινό σινεμά. Το 1969, περίοδο γενικότερης ανόδου των θερινών σινεμά στην πρωτεύουσα, η Ριβιέρα άνοιξε αυλαία.

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, Τηλ.: 2103844827

Εισιτήρια: € 7,00, παιδ.- φοιτ., άνω των 65 & άνεργοι € 6,00. Κάθε Τετ. € 5,00

riviera.jpg

Λιλά

Είναι ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων, που ανάμεσα στα πυκνά κτίρια δίνει την εντύπωση, ότι βρίσκεσαι σε άλλη δεκαετία. Ήδη από την είσοδο του, φαίνεται ότι πρόκειται για έναν vintage κινηματογράφο, αφού με τη χειρόγραφη φωτισμένη επιγραφή χρώματος λιλά – έτσι πήρε και το όνομά του- και την επιγραφή «ο κινηματογράφος είναι πολιτισμός» σε προειδοποιεί για το τι θα ακολουθήσει. Στο πρόγραμμά του υπάρχουν κατά κύριο λόγο ταινίες τέχνης, ενώ ο χώρος έχει πρόσφατα ανακαινιστεί.

Νάξου 115, Αγ. Λουκάς, Πατήσια, Τηλ.: 2102016849

Εισιτήρια: € 7,50, φοιτ., άνεργοι & άνω των 65 € 6,00, παιδ. € 5,00. Κάθε Τρ., Τετ. τα δύο άτομα με ένα εισιτήριο.

sine_lila.jpg

Cine Γαλάτσι

Βρίσκεται στο Αττικό Άλσος, σε μια υπέροχη τοποθεσία και με θέα όλη την Αθήνα προβάλλει τα τελευταία χρόνια, τόσο παλιότερες, όσο και εφήμερες ταινίες. Μέσα στο πράσινο και αρκετά μακριά από κατοικημένη περιοχή, το Cine Γαλάτσι μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να σε στείλει πολιτιστική εκδρομή εντός πόλης. Τοποθετημένος μέσα στο Άλσος, ο θερινός αυτός κινηματογράφος μπορεί να προβάλει παλιές και σύγχρονες ταινίες με τα απαραίτητα ηχητικά εφέ.

Άλσος Βεΐκου, Τηλ.: 2102138119

Εισιτήρια: € 7,50. Φοιτ.-παιδ. & άνω των 65 € 6,00. Κάθε Τετ. € 6,00

cine_galatasi.jpg

Μπομπονιέρα

Είναι ο αγαπημένος θερινός κινηματογράφος για τους κατοίκους της Κηφισιάς και των Βορείων Προαστίων. Το πράσινο σκηνικό του εντυπωσιάζει και πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικά γυρίσματα σειρών. Ωστόσο δεν είναι μόνο η καλοκαιρινή ομορφιά και δροσιά, που τον κάνουν να ξεχωρίζει αλλά και η ιστορία του, μιας και η λειτουργία του έχει ξεκινήσει από το μακρινό 1918. Επιλέγει τόσο ταινίες πρώτης προβολής, όσο και επανεκδόσεις.

Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά, Τηλ.: 2108019687

Εισιτήρια: € 8,50

mpomponiera.jpg

Cine Φιλοθέη

Άλλο ένα θερινό σινεμά που ξεχωρίζει για την υπέροχη βλάστησή του και μάλιστα σε όχι μεγάλη απόσταση από το κέντρο. Το Cine Φιλοθέη, με τις αναπαυτικές καρεκλίτσες του, προσφέρει την αίσθηση να δεις μια ταινία σαν να είσαι σκηνοθέτης, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα από τα πιο ξακουστά χοτ ντογκ της Αθήνας. Το περιβάλλον του, επιτρέπει τα εξαιρετικά ηχητικά στις ταινίες που προβάλλει, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι α’ προβολής.

Πλ. Δροσοπούλου, Φιλοθέη, Τηλ.: 2106833398

Εισιτήρια: € 8,00, φοιτ. € 6,50

filothei.jpg

Cine Άλσος

Είναι από τους ομορφότερους θερινούς κινηματογράφους και μοιάζει αρκετά με την περίπτωση του Γαλατσίου. Βρίσκεται στην καρδιά του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και… στις καρδιές των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο από το 1963. Πλήρως ανακαινισμένος δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του πέρα από το απέραντο πράσινο του πάρκου, να χαρούν και τις καλύτερες ταινίες του καλοκαιριού, ενώ το μπαρ του ικανοποιεί όλους τους τύπους, προσφέροντας από ουζάκι με μεζέδες μέχρι ποτά και κοκτέιλ.

Δεκελείας 152, Ν.Φιλαδέλφεια, Τηλ.: 2102583133, 210-2532003

Εισιτήρια: € 7,50, παιδ.-φοιτ. & κάθε Δευτ., Τρ. € 5,50

cine_alsos.jpg

Cine Αίγλη

Είναι το παλιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας και μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, αφού η πρώτη προβολή του, έγινε το καλοκαίρι του 1903. Έκτοτε, η Αίγλη θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά θερινά σινεμά της Ευρώπης. Περιτριγυρισμένο από μπουκαμβίλιες και γιασεμιά προβάλει συνήθως ταινίες α’ προβολής και προσφέρει έναν από τους διασημότερους κήπους της Αθήνας. Bonus: Η πριβέ βεράντα του Cine Αίγλη σου δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου ταινία σε ιδιωτική προβολή.

Κήπος Ζαππείου (είσ. από Βασ. Όλγας), Τηλ.: 2103369300

Εισιτήρια: € 8,50, φοιτ., παιδ., άνεργοι & άνω των 65 € 6,50 (Δευτ.-Πέμ.)

aigli-cinema-1.jpg

Φυσικά, η λίστα είναι αρκετά μικρή, ώστε να χωρέσει όλη την καλοκαιρινή μαγεία των αθηναϊκών θερινών σινεμά και είναι λογικό ο καθένας να έχει τις δικές του επιλογές και προτιμήσεις ανάλογα τα βιώματά του. Σε όποιο λοιπόν θερινό κινηματογράφο κι αν βρεθείτε, καλή θέαση!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ