Life in Athens

Μεγαλώνοντας στη Γλυφάδα

Το μέρος που πάντα θα γυρνάω

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 671
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
glyfada-anoigma.jpg
© Πέτρος Καλφαμανώλης

Το να μεγαλώσεις στη Γλυφάδα και όχι να περνάς ως επισκέπτης, σου δίνει μία άλλη οπτική. Όχι, δεν το θεωρώ μύθο όταν ακούω να λένε ότι συγκεντρώνει σοβαρό αριθμό πλουσίων και νεόπλουτων, θα υποστηρίξω όμως ότι η Γλυφάδα δεν είναι μόνο αυτό.

Για όσους, σαν εμένα, διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και μεγάλωσαν στους δρόμους αυτού του παραθαλάσσιου θέρετρου, η περιοχή έχει κάτι παραπάνω από μαγαζιά – αλυσίδες ρούχων και κάποια διασκορπισμένα μπαροκλάμπ. Όχι ότι δεν είναι και αυτά ή ότι αυτά τα σνομπάρουμε, αλλά στην ερώτηση «Τι είναι η Γλυφάδα;» είναι τα τελευταία που θα σου αναφέρουμε. Για εμένα, λοιπόν, Γλυφάδα είναι τα παιδικά μου χρόνια, όταν πήγαινα βόλτες πιασμένη από το χέρι των γονιών μου τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο υπόγειο παιχνιδάδικο της Αγγέλου Μεταξά –που πλέον δεν υπάρχει– και στα εμπορικά - στοές, όπου αγόραζα τα παιδικά μου ρούχα, ενώ μετά είτε καθόμασταν στα «Dunkin’ Donuts», είτε παίρναμε στο χέρι τυρόπιτες και νεγράκια από τον «Τάσο», που από το ’71 μέχρι σήμερα αποτελεί το μαγαζί - σταθμό της Μαραγκού. Την ίδια στιγμή, η Γλυφάδα με το σινεμά της Ζησιμοπούλου έγινε και το μέρος που πρωτογνώρισα τις ταινίες της παιδικής μου ηλικίας, ενώ εκεί γέλασα και φοβήθηκα με όλη μου την ψυχή μέσα στα τρενάκια του «International», του λούνα παρκ που πολλοί ακόμα αναπολούμε και ας έβαλε τίτλους τέλους εδώ και 14  χρόνια.

glyfada-1.jpg
Φωτό: πετρος Καλφαμανωλης

Καθώς μεγάλωνα, η Γλυφάδα έγινε και τα εφηβικά μου χρόνια. Τώρα, αντί για το αμάξι του μπαμπά, έπαιρνα το τραμ και συναντιόμουν με τις παρέες στην Πλατεία Εσπερίδων δίπλα από τις κούνιες, έπαιζα bowling στην Ποσειδώνος, έπινα καφέ στη Ζησιμοπούλου, όταν ήταν γεμάτη από ανοιχτά μαγαζιά και όχι από εγκαταλειμμένα ερείπια, και βγήκα τα πρώτα μου ραντεβού στα φαστφουντάδικα της περιοχής, στο –παρελθόν πλέον– «Applebee’s» και στο ιστορικό «Queen» –απόρροια της Αμερικανικής βάσης που κάποτε βρισκόταν στη Γλυφάδα–, αλλά και στην παραλία, άλλοτε στα φανταχτερά μαγαζιά της και άλλοτε στην αμμουδιά της.

Κάπου μετά την εφηβεία πέρασα κι εγώ τη φάση του σνομπαρίσματος της περιοχής και της εγκατάλειψής της για το κέντρο. Ωστόσο, κάποια στιγμή η Γλυφάδα αρχίζει να σου λείπει και γυρνάς πίσω.  Έτσι κι εγώ γύρισα, για να αγαπήσω τη Γιαννιτσοπούλου, τον γαστρονομικό δρόμο της περιοχής, την Αγίου Ιωάννου με τη ρωσική - ουκρανική κουζίνα της, τη Λαοδίκης με τα πολίτικα του «Mutfak» και τη Μαραγκού με την jazz μουσική του «Vinarte», αλλά και για να περπατήσω στα στενά της και στην ηρεμία τους, να χαζέψω τη θάλασσά της και να παραπονεθώ για το πόση ζέστη έχει τα Χριστούγεννα. 

Νομίζω ότι για εμάς που ζήσαμε τη Γλυφάδα από μικροί, θα είναι πάντα ένα μέρος αμφίσημο. Ίσως γιατί ποτέ δεν θα είναι ξανά αυτό που ήταν όταν ήμασταν παιδιά, ίσως γιατί φέρει αναμνήσεις με ανθρώπους και καταστάσεις που έφυγαν, ίσως γιατί μας αρέσει κατά βάθος ο νεοπλουτισμός της, αλλά όχι οι εξω-γλυφαδιώτες να μας κατηγορούν για αυτόν, και ίσως γιατί μας θυμίζει λίγο το πατρικό μας· μας αρέσει να γυρνάμε εκεί, γιατί νιώθουμε ωραία και οικεία, αλλά κάποιες στιγμές μας νευριάζει και θέλουμε να σηκωθούμε να φύγουμε μακριά της και να ανακαλύψουμε νέα μέρη. Πάντα, όμως, θα έχει μία ιδιαίτερη θέση μέσα στη ζωή μας και πάντα θα επιστρέφουμε σε αυτήν. Γλυφάδα μου.


 

 

TGI Fridays™ 
Το πιο σταθερό meeting point της Γλυφάδας

tgi_1.jpg

tgi_2.jpg

tgi_3.jpg

tgi_4.jpg

Θυμάμαι όταν είχε πρωτοανοίξει το TGI Fridays™ στη Λαζαράκη. Ήταν η εποχή που μπορούσες να συναντήσεις όλους τους γνωστούς σου εκεί. Δεν υπήρχε κανείς που να μην ήθελε να δοκιμάσει το burger που ακόμα και τόσα χρόνια μετά παραμένει ασυναγώνιστο. Ναι, προφανώς μιλάμε για το Jack Daniel’s® Burger. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την καταπληκτική σάλτσα που η συνταγή της παραμένει ακόμα μυστική ή στα απίστευτα γευστικά onion rings; Ήταν, είναι και θα είναι το πιο πρωτοποριακό burger που έχεις φάει ποτέ. 

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, οι chef των TGI Fridays™ είναι λογικό να συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Ασταμάτητα δημιουργικοί, με φαντασία που δεν γνωρίζει όρια, κάθε τόσο παρουσιάζουν και μια καινούργια πρόταση για τους burger fans αυτής της πόλης. Το μυστικό τους βρίσκεται όμως στα υλικά. Στο φρέσκο μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά, στο αφράτο ψωμί που ξεφουρνίζεται καθημερινά και δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά, στα φρέσκα υλικά, στις χειροποίητες sauces, ικανές να απογειώσουν και το πιο απλό burger. 

 Μην το σκέφτεσαι, λοιπόν, πολύ. Πάντα είναι καλή στιγμή για να αφεθείς στη γευστική μαγεία του παραδοσιακού Bacon Cheeseburger, στο ανατρεπτικό French Dip Burger με τα τραγανά frizzled onions και τη λαχταριστή Au Jus sauce ή στο εναλλακτικό quinoa burger με σπιτικό μπιφτέκι από κινόα και homemade πίκλα αγγουριού. Τώρα ξέρεις γιατί τα TGI Fridays είναι το πιο σταθερό meeting point των νοτίων προαστίων.

● Λαζαράκη 43, Γλυφάδα, www.fridays.gr, Fb: @tgi.fridays.greece, instagram: tgifridaysgr


Oh Mama
Η μονοκατοικία με το πιο φημισμένο brunch

oh_mama_1.jpg

oh_mama_2.jpg

oh_mama_3.jpg

To όνομά του δεν είναι τυχαίο. Είναι η φράση που αναφωνείς κάθε φορά που τρως ένα αφράτο pancake ή τα τέλεια αυγά ποσέ. Αν δεν το ξέρεις ήδη, καιρός να το μάθεις: το brunch του Oh Mama δεν παίζεται! Το βρίσκεις καθημερινά από τις 10.00 έως τις 19.00 και έχει μια πρόταση για κάθε πεινασμένο εκεί έξω, είτε είναι healthy freak (για εσένα φτιάχτηκε το acai bowl), είτε εθισμένος στις αμαρτίες. Δοκίμασε τα Mamalicious Pancakes με cream cheese, τρυφερό κοτόπουλο, μανιτάρια σοτέ, παρμεζάνα και sour cream, σύνελθε με το Hangover Board (2 αυγά μάτια, ψωμί brioche, ψητή γλυκοπατάτα, καπνιστή πανσέτα, χωριάτικο λουκάνικο και sauerkraut) και αγάπα για πάντα εκείνα τα 2 αυγά ποσέ που θα έρθουν πάνω σε κρέμα γιαουρτιού (αρωματισμένη με βούτυρο πάπρικας) και φρυγανισμένο ψωμί. Από τις 19.00 και μετά ο κατάλογος του brunch αποσύρεται διακριτικά για να δώσει τη θέση του σε ένα άκρως πλούσιο comfort food menu, γεμάτο με όλα εκείνα τα λαχταριστά πιάτα που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Και πώς να μην πάνε, όταν υπάρχουν τα kinky cocktails του Oh Mama να οδηγούν τις νύχτες μας; Κάτσε στη ρομαντική βεράντα, παράγγειλε το ανατρεπτικό cocktail που ακούει στο (πολλά υποσχόμενο) όνομα “Get on your knees” και άσε τον ερωτισμό σου ελεύθερο. Tip: Συχνά, θα ανακαλύψεις surprise events με αναπάντεχα dj sets.

● Κύπρου 48, Γλυφάδα, 2108986049, Fb: @ohmamagr


Amigos
Αυθεντική μεξικάνικη ιστορία

amigos_1.jpg

amigos_4.jpg

amigos_2.jpg

amigos_3.jpg

Όταν ο Ντίνος και ο Γιώργος Μαλτεζάκης άνοιξαν στον κόσμο το μεξικάνικο «σπίτι» τους το 1995, δεν φαντάζονταν ότι αυτό θα εξελισσόταν σε μία από τις πιο αυθεντικές μεξικάνικες ιστορίες της Αθήνας. Το Amigos, που έγινε γνωστό για τις πλούσιες μερίδες, τις καλές τιμές, μα πάνω από όλα για τη φιλοξενία του, μετράει πια 23 χρόνια και χιλιάδες φανατικούς πιστούς. “Mi Casa es su Casa” είναι το μότο του και σημαίνει «το σπίτι μου είναι σπίτι σου». Και πραγματικά εδώ νιώθεις περισσότερο σαν να μπαίνεις σε ένα φιλικό σαλόνι, παρά σε ένα εστιατόριο. Πάρε μια στιγμή να χαζέψεις όλα τα αντικείμενα που ο Ντίνος και ο Γιώργος έχουν φέρει από τα αναρίθμητα ταξίδια τους στο Μεξικό (τελευταίο τους απόκτημα τα εργαλεία του himador, του αγρότη που θερίζει τα χωράφια της αγαύης) και μετά αφοσιώσου στον πλούσιο κατάλογο. Τα fajitas με κοτόπουλο είναι το best seller πιάτο, μην παραλείψεις όμως ούτε τα νέα (και καταπληκτικά) soft tacos με γαρίδες ή με μοσχάρι μαγειρεμένο με μεξικάνικα μπαχαρικά. Διάλεξε την tequila ή το mescal (θα βρεις πάνω από 50 ετικέτες!) που προτιμάς από την tequileria και αφέσου να σε συνεπάρει ο χορός στα τρομερά live salsa parties που γίνονται κάθε Τετάρτη στη Νέα Σμύρνη και κάθε Πέμπτη στη Γλυφάδα. Tip:  καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται πολλά θεματικά events όπως π.χ. ο εορτασμός της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Μεξικού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη μεξικάνικη πρεσβεία, κι όλα τα έσοδα διατίθενται στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού του Πατέρα Αντώνιου, «ΚΙΒΩΤΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ».

● Κύπρου 65Α, 210 8983167, Γλυφάδα και Μεγ. Αλεξάνδρου 70, 2109332220, Νέα Σμύρνη, www.amigos.gr, Fb: @Amigos.gr


Estrella
Tο απόλυτο all day breakfast, brunch & world street food εστιατόριο 

estrella_1.jpg

estrella_2.jpg

estrella_3.jpg

H πολυαναμενόμενη άφιξη στη Γλυφάδα είναι γεγονός, με το Estrella, το απόλυτο all day breakfast, brunch & world street food εστιατόριο, να προ(σ)καλεί με το κολασμένο menu του όλη τη foodie κοινότητα των Νοτίων Προαστίων. Με καινοτόμο concept στο οποίο έχουν αναφερθεί κορυφαία γαστρονομικά και ταξιδιωτικά μέσα του κόσμου (New York Times, Saveur, National Geographic, BBC, Olive Magazine κ.ά.), έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό menu διά χειρός του γνωστού σεφ και food blogger Δημήτρη Κοπαράνη. Φρεσκοψημένα bagels, pancakes, βάφλες, αυγά μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, πεϊνιρλί με λιωμένο κασέρι και κεφτεδάκια, breakfast pizza με αυγά και αβοκάντο, είναι μερικές από τις επιλογές του εμπνευσμένου street food menu, στο οποίο συγκαταλέγεται και το θρυλικό bougatsan, το κρουασάν με τη μυρωδάτη κρέμα μπουγάτσας που έγινε food viral.

Ένας ακόμα άσος στο μανίκι του Estrella είναι όμως και ο Γιάννης Κοροβέσης, μία από τις ηγετικές μορφές των cocktail bars, ο οποίος υπογράφει μοναδικά cocktails που εισάγουν το Estrella Γλυφάδα για τα καλά στο χάρτη των βραδινών επιλογών. Ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί, με την κουζίνα να κλείνει στις 23.00 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 24.00. 

● Πλατεία Νυμφών 2 & Φοίβης 16,Γλυφάδα, 2108945361, fb: Estrella Glyfada, Insta: estrellaglyfada


Coffee Academy 
Ο καφές σου έχει όνομα 

coffee_academy_2.jpg

coffee_academy_3.jpg

coffee_academy_1.jpg

Όταν μιλάς με κατοίκους των Νοτίων Προαστίων και σου χαρακτηρίζουν τον καφέ του Coffee Academy ως «πεντάστερο» καταλαβαίνεις πολλά. Δεν είναι μόνο ο ποιοτικός καφές IPANEMA, αλλά και τα επιλεγμένα χαρμάνια που προσφέρει, η προπαρασκευή, το άλεσμα μέχρι και η παραγωγή του καφέ, των οποίων οι ιδιοκτήτες Αρτέμης Λάτσας και Μίλτος Βαμβακούλας προσέχουν πάρα πολύ.

Εξαρχής ο σκοπός των δύο παιδιών ήταν να περάσουν στο προσωπικό τους αλλά και στον κόσμο το μήνυμα ότι ένας καλός καφές δεν είναι μια μηχανική διαδικασία, αλλά μια μορφή τέχνης.
 
Το Coffee Academy διαθέτει επίσης κρύα κουζίνα με το καθετί να φτιάχνεται την ώρα της παραγγελίας, πάντα με φρέσκα και διαλεγμένα προϊόντα, αλλά και χειροποίητα γλυκά επίσης δικής τους παραγωγής. Το Coffee Academy σας περιμένει καθημερινά από τις 6 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. 

● Γλυφάδα: Γούναρη 68, 2109613013, Fb: Coffee Academy Γλυφάδας / Ελληνικό: Τιτάνων 26, 2109902099, Fb: Coffee Academy Ελληνικού


Mutfak
Ταξίδι στις νοστιμιές της Πόλης

mutfak_1.jpg

mutfak_2.jpg

mutfak_3.jpg

Απαλός φωτισμός, μίνιμαλ διακόσμηση, απολύτως ρομαντική ατμόσφαιρα. Κάθε φορά που βρίσκεσαι στο Mutfak νιώθεις να τα αφήνεις όλα πίσω. Θα περάσεις λίγες στιγμές θαυμάζοντας τις διακριτικές ανατολίτικες πινελιές στον χώρο, αλλά γρήγορα θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον οι λαχταριστές μυρωδιές που καταφθάνουν από την κουζίνα. Μη σε ξεγελάει η κομψή του εμφάνιση… το Mutfak είναι το τέλειο στέκι για κάθε καλοφαγά εκεί έξω. Ντολμαδάκια γιαλαντζί, μυρωδικό λαχματζούν, μερακλίδικη πίτα Καισαρείας, ζουμερά κεμπάπ, πίτες, σουτζούκια και ένα σωρό ακόμα λιχουδιές θα σε μεταφέρουν στα στενά της Πόλης μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης. Για ακόμη πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, δοκίμασε και τον παραδοσιακό ναργιλέ, ενώ με τίποτα μην παραλείψεις το αυθεντικό πολίτικο και άκρως μυρωδάτο τσάι. Αν όμως θέλεις να πειραματιστείς λίγο παραπάνω, πιες το “Kunefe”, ένα cocktail με vodka, μαστίχα, λικέρ από φιστίκια Αιγίνης, φρέσκο lime και κρέμα καϊμάκι – είναι σκέτο όνειρο. Και delivery.

● Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, 210 8949060, www.mutfak.gr, Fb: @mutfakglyfada


Ψαρού
Ψαρομεζέδες που θα σε κάνουν να γλείφεις τα μουστάκια σου

psarou_1.jpg

psarou_2.jpg

psarou_3.jpg

psarou_4.jpg

Αυτή η ιστορία ξεκίνησε από μια λιχούδα γάτα που τρελαινόταν για μεζέδες. Η ψιψίνα η «Ψαρού», λοιπόν, αφού ενθουσίασε με τους ψαρομεζέδες της όλο το Λαύριο (Πλατεία Κανάρη) και τη Σαρωνίδα (46ο χλμ Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου), στις αρχές του 2018 αποφάσισε να στήσει το παραγάδι της και στην καρδιά της Γλυφάδας. Λιτό, ανάλαφρο και κάτασπρο, με μία οροφή που τις καλές μέρες προσφέρει ένα ηλιόλουστο άνοιγμα στον αττικό ουρανό, η Ψαρού είναι ένα εστιατόριο προσιτό για να το χαίρεσαι κάθε μέρα, αλλά και με αρκετές τσαχπίνικες πινελιές στο μενού για να μην το βαριέσαι ποτέ. Δοκίμασε τα φρέσκα μύδια teriyaki με soy sauce, sweet chili, φρέσκο ginger και σουσάμι, την paella με κριθαράκι αντί για ρύζι, λουκάνικο, φρέσκα μύδια, γαρίδες, σαφράν και καπνιστή πάπρικα, οπωσδήποτε το κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες ντομάτα και στακοβούτυρο, ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα. Στην αρχή βέβαια να ξέρεις ότι θα φτάσει ο πατροπαράδοτος δίσκος με όλα τα κατάλληλα μεζεδάκια για να συνοδέψεις τις δεκάδες επιλογές σε κορυφαία αποστάγματα (υπάρχουν 55 ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο). Πάρε το χρόνο σου να χαζέψεις μέχρι να αποφασίσεις, αλλά σίγουρα βάλε στην παραγγελία το καπνιστό σκουμπρί με μπάμιες τουρσί. Είναι ο τέλειος τσιπουρομεζές. 

● Λαζαράκη 14 & Δούσμανη 10, Γλυφάδα, 210 9680040 / 46ο χλμ Λ. Αθηνών - Σουνίου, Ανάβυσσος, 2291055171 / Πλατεία Κανάρη, Λαύριο, 2292159003, Fb: @psarou.glifada 


Vinarte 
Πάθος για ζωή σε ένα από τα καλύτερα wine restaurant της Αθήνας

vinarte_1.jpg

vinarte_2.jpg

vinarte_3.jpg

Όταν ακούω τη φράση “Dolce Vita”, σκέφτομαι ένα στέκι όπου οι γεύσεις είναι θεϊκές και το κρασί φέρνει στο μυαλό τους πιο φημισμένους αμπελώνες του κόσμου. Και πράγματι, το Vinarte που γεννήθηκε από το πάθος για το καλό φαγητό, το ποιοτικό κρασί και τη γοητεία που ασκεί η τέχνη στις ζωές μας, είναι αυτό ακριβώς. Δεν είναι μόνο ένα υπέροχο wine bar (παρόλο που στη walk in κάβα του θα συναντήσεις περισσότερες από 350 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα). Eίναι το τέλειο wine restaurant. Φυσικά και μπορείς να γευτείς μονάχα ένα ποτήρι κρασί από τη λίστα by the glass (με τη μέθοδο coravin μπορείς να δοκιμάσεις πάνω από 45 ετικέτες), απολαμβάνοντας τις απαλές νότες jazz και ωραίες μουσικές που ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα. Αλλά είναι κρίμα να μη δοκιμάσεις την εκπληκτική κουζίνα με τις έντονες ιταλικές, αλλά κυρίως μεσογειακές αναφορές. Πίτσες όπως τις τρώνε οι Ναπολιτάνοι, χειροποίητη pasta και λαχταριστά tapas σιγουρεύουν ότι κάθε βράδυ στο –εντελώς artistic– Vinarte θα είναι απολύτως ξεχωριστό. Ακολούθησε τη σελίδα τους στο Facebook για να μένεις πάντα ενημερωμένος για τις μέρες οινογνωσίας και τα live events κάθε Πέμπτη με jazz και όχι μόνο μουσική! Στο Vinarte πάντα συμβαίνει κάτι, ανακάλυψέ το από 1/10, όταν και θα ανοίξει για τη νέα σεζόν. 

● Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 2108941511, www.vinarte.gr, Fb: @vinarte.gr


L' Artigiano
Ιταλικός αέρας στα νότια!

lartigiano_1.jpg

lartigiano_3.jpg

lartigiano_2.jpg

Με τόνους από το χαρακτηριστικό πράσινο, κόκκινο και λευκό της Ιταλίας, το κατάστημα L’ Artigiano στην οδό Δημητρίου Γούναρη στη Γλυφάδα αντανακλά την έντονα ιταλική «προσωπικότητα» και τις ποιοτικές αξίες της ιταλικής γαστρονομίας που υιοθετεί η αγαπημένη αλυσίδα σε κάθε της πιάτο. Ανήκοντας στο δίκτυο των 19 καταστημάτων της εταιρείας σε Αττική, Κόρινθο, Καλαμάτα και Χαλκίδα, με την πρόσφατη ανακαίνισή του, το κατάστημα L’ Artigiano αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντικές ιταλικές γεύσεις με προσεκτικά επιλεγμένες φρέσκιες πρώτες ύλες και μοναδικές συνταγές στα νότια προάστια! Με signature προτάσεις, ποικιλία απολαυστικών επιλογών με βάση την ποιότητα και το γνήσιο ιταλικό ταμπεραμέντο, η L’ Artigiano αποτελεί την ιδανική λύση για τους λάτρεις της αυθεντικής ιταλικής πίτσας, αλλά και για όλους τους «καλοφαγάδες» που αναγνωρίζουν το καλό φαγητό και τις πρωτότυπες γευστικές ιδέες! Από τη ζουμερή Pizza Aioli μέχρι και την ευφάνταστη Pizza Salad η L’ Artigiano χορταίνει κάθε επισκέπτη, ενώ με πιάτα όπως η γνήσια Spaghetti Carbonara και τα λαχταριστά Linguine Prosciutto e Funghi, σε ταξιδεύει στις ομορφότερες γωνιές της Ιταλίας! Ραντεβού, λοιπόν, στον σταθμό του Μεσογειακού γαστρονομικού αέρα στη Γλυφάδα, την πιο ζωντανή πόλη των Νοτίων προαστίων! Μπες και βγες χορτασμένος!

● Δημητρίου Γούναρη 113, 2109607000, Δευτέρα-Κυριακή: 12.00 - 00.30, www.lartigiano.gr, fb: lartigiano.gr


Divan
Ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της Ανατολής

divan_1.jpg

divan_2.jpg

divan_3.jpg

Ένα πολύ ιδιαίτερο και μοντέρνο all day restaurant που μοιάζει να γεννήθηκε με ένα και μόνο σκοπό: να μας ταξιδέψει στις γεύσεις και τα αρώματα της Ανατολής. Τα πάντα στο Divan είναι μια ιεροτελεστία. Η παρασκευή, το σερβίρισμα, ο ίδιος ο χώρος, ο οποίος είναι πραγματικά εξαιρετικός. Θα απολαύσετε ανατολίτικες γεύσεις, κυρίως από τη λιβανέζικη κουζίνα αλλά όχι μόνο, ενώ ένα κεφάλαιο από μόνο του αποτελεί ο «ναργιλές». Δεν μιλάμε για τους ναργιλέδες που συναντάμε συχνά, αλλά για υψηλής ποιότητας που αποδίδουν τέλεια όλες τις εξωτικές γεύσεις που θα σας προτείνει ο κατάλογος, συχνά συνοδεία ενός εξίσου καλοφτιαγμένου signature κοκτέιλ. Μαζί με όλα αυτά, προσθέστε και τα εξαιρετικά τσάγια, τα οποία σερβίρονται σε σαμοβάρι, σύμφωνα με τη ρώσικη παράδοση. Ένα αληθινό ταξίδι στην Ανατολή. Ανοιχτά καθημερινά από τις 16.00, τα Σαββατοκύριακα από τις 12 το μεσημέρι.  

● Ζησιμοπούλου 9, 2155505313, www.divanathens.gr, Fb: Divan, Twitter: divanathens, Insta: divanathens


Το Αγκίστρι
Ολόφρεσκο ψάρι και η καλύτερη κακαβιά της πόλης

agistri_1.jpg

agistri_2.jpg

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 1996, το Αγκίστρι παραμένει μία από τις πιο λαχταριστές οικογενειακές επιχειρήσεις στα νότια προάστια. Αυθεντική ψαροταβέρνα που δίνει έμφαση στις καθαρές γεύσεις, θα σε κερδίσει με το ολόφρεσκο ψάρι που έρχεται καθημερινά κατευθείαν από τους Φούρνους Ικαρίας, τα Κύθηρα, τη Λήμνο και άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και με τις εξαιρετικές τιμές του. Η μαεστρία στο ψήσιμο είναι από τα δυνατά του σημεία, το πιάτο όμως που πρέπει να δοκιμάσεις πρώτο είναι η θρυλική κακαβιά. Η φήμη της φτάνει σε όλη την Αθήνα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται ακόμα και από την άλλη άκρη της πόλης για να τη γευτούν. Δοκίμασε επίσης την καραβιδόψυχα και τους άλλους ψαρομεζέδες που συνοδεύονται ιδανικά με κάποια από τις 10 ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο. 

● Παλμύρας 2, Άνω Γλυφάδα, 210 9600117, www.toagistri.gr, Fb: @ToAgistriGlyfada


Ο Τάσος
Η πιο ιστορική τυρόπιτα της Γλυφάδας

tasos_1.jpg

tasos_2.jpg

Δεν έχει απλά την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης ή τα πιο αγνά γλυκά του ντουνιά. Η μικρή αυτή γωνιά στη Μαραγκού ξεχειλίζει από μνήμες και ιστορία. Όλοι οι Γλυφαδιώτες έχουν να θυμούνται αυτή την τυρόπιτα που έδινε γεύση στα παιδικά τους χρόνια και που παραμένει ακόμα ίδια και απαράλλαχτη. Με χειροποίητο ζυμάρι, με φέτα που έρχεται από την αρχαία Ολυμπία και με το μεράκι που ο Τάσος κληρονόμησε από τον παππού του. Ήταν το 1955 που ο παππούς Τάσος άνοιξε τη μικρή αυτή νοστιμιά και άρχισε να κακομαθαίνει τους περαστικούς. Η σοφία πέρασε από γενιά σε γενιά και σήμερα πια λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Εκτός από την τυρόπιτα, να δοκιμάσεις το υπέροχο παγωτό και τις γρανίτες που φτιάχνονται με φρούτα και μόνο. Και φεύγοντας πάρε και ένα κουτί νεγράκια για το σπίτι και ρώτα τον Τάσο να σου πει πώς ο παππούς του σκέφτηκε να φτιάξει αυτή τη λιχουδιά.

● Μαραγκού 6, Γλυφάδα, 2108943154


Φωτό μαγαζιών: Γιάννης Χατζημιχάλης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ