Life in Athens

Αγία Παρασκευή & Χολαργός: Βόλτα στα πράσινα προάστια της Αθήνας

Καθαρός αέρας, αίσθηση εξοχής, χαλαροί ρυθμοί και μαζί ζωντανά στέκια όπου όλα μπορούν να συμβούν, μέρα και νύχτα.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 674
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
paraskeyi-anoigma.jpg

Οι δύο συνοικίες της Αθήνας έχουν την τύχη να απολαμβάνουν –ακόμη– την πλούσια βλάστηση, έτσι όπως αυτή ξεχύνεται από τους πρόποδες του Υμηττού. Ίσως γι’ αυτό και όλοι μας τις αναφέρουμε ως προάστια. Η αλήθεια είναι ότι το πράσινο εμφανίζεται ζωηρό και ανακουφιστικό, όπου κι αν πέσει το μάτι. Στις φαρδιές λεωφόρους, στις πλατείες, ακόμη και πίσω από τα πολλά και πυκνοκατοικημένα μπλοκ πολυκατοικιών που κατέκλυσαν τα τελευταία χρόνια τα εδάφη τους. Με την διάνοιξη της Αττικής Οδού, όμως, που πάει παρέα και με την υπόλοιπη, εξαιρετική τους συγκοινωνιακή σύνδεση, δίνουν στους τυχερούς τους κατοίκους αλλά και σε όσους κινούνται εκεί μια υπέροχη αίσθηση κέντρου-απόκεντρου. Τι σημαίνει αυτό; Καθαρός αέρας, αίσθηση εξοχής, χαλαροί ρυθμοί και μαζί ζωντανά στέκια όπου όλα μπορούν να συμβούν, μέρα και νύχτα. 

8 πράγματα που δεν γνώριζες για την Αγία Παρασκευή

1. Η αγιογράφηση της ομώνυμης εκκλησίας επί της Λεωφόρου Μεσογείων κράτησε πάνω από 15 χρόνια και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1950, ενώ πιο πριν δεν διέθετε ιερέα ή ψάλτη και τη φώτιζαν μόνο με καντήλια. 

2. Ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους της περιοχής ήταν ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος αγόραζε συνέχεια καραμέλες και γλυκά από τον μπακάλη της γειτονιάς για να κερνάει τα παιδιά που έπαιζαν στον δρόμο. 

3. Η κατασκευή του ΕΚΕΦΕ - Δημόκριτος ξεκίνησε το 1950. Ιστορική στιγμή η 27η Ιουλίου 1961, όπου λέγεται ότι γύρω στις 10 το βράδυ ακούστηκε μία φωνή να λέει «Προσοχή! Αντιδραστήρ κρίσιμος!». Οι μαγικές αυτές λέξεις που ήρθαν από το δωμάτιο ελέγχου σηματοδοτούσαν την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα της Ελλάδας μαζί με τη γέννηση του μεγαλύτερου δημόσιου ερευνητικού κέντρου.

4. Είναι «πράσινη». Δύο συνεχόμενες χρονιές έχει βραβευτεί από το Best City Awards, την πρώτη για το «κινητό πράσινο σημείο» (ένα αυτοκίνητο που μαζεύει ανακυκλώσιμα υλικά σε τακτικά δρομολόγια), και τη δεύτερη για τις «Περιπέτειες της Κυρίας Χάρτινης», ένα παραμύθι για την ανακύκλωση που δημιούργησε η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά της περιοχής.

5. Είναι φιλική προς το παιδί, με 13 παιδικές χαρές, 14 νηπιαγωγεία, 10 δημοτικά σχολεία και 5 γυμνάσια.

6. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει αδελφοποιηθεί με το Saint-Brieuc της Γαλλίας, την Γκρότσκα της Σερβίας και τη Γεροσκήπου Κύπρου.

7. Η Αγία Παρασκευή το 1896 είχε 64 κατοίκους. Το 1940 ήταν 3.557 και το 2001 είχαν φτάσει τους 56.000.

8. Το πρώτο τηλέφωνο στην Αγία Παρασκευή τοποθετήθηκε το 1962.


Έμεναν ή μένουν στην Αγία Παρασκευή

Ιόλας 
Γλυκερία 
Γιάννης Μποσταντζόγλου 
Μποστ 
Θανάσης Βέγγος 
Μήτσος Κασόλας 
Μαρία Αλιφέρη 
Μαίρη Συνατσάκη 
Ευσταθία 
Μαρία Καραμολέγκου 
Σπύρος Ζαγοραίος
Γιάννης Μπέζος 
Βλαδίμηρος Κυριακίδης 
Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος


ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Trivia

Ο Χολαργός αποσπάστηκε από το Χαλάνδρι και ανακηρύχθηκε αυτόνομη κοινότητα το 1933, ενώ ως δήμος αναγνωρίστηκε το 1963. Πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο δήμο της αρχαιότητας από τον οποίο καταγόταν ο γνωστός πολιτικός και στρατηγός Περικλής. Ευρήματα ωστόσο αποδεικνύουν ότι η θέση του αρχαίου δήμου ήταν αρκετά διαφορετική, κοντά στο Ίλιον. Έμβλημα του δήμου είναι η προτομή του Περικλέους με τα 10 αστέρια που συμβολίζουν τις 10 φυλές της Αθήνας. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ανδριάντας του Περικλή, έργο του γλύπτη Γεώργιου Καλακαλλά. Η πόλη έχει τη δική της ομάδα μπάσκετ, το Holargo B.C., που ιδρύθηκε το 1982.

ΤΙ ΝΕΑ

● Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Παρασκευή, στις 14/10, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, 9.30- 13.30.

● Άρχισαν οι εγγραφές για το Κέντρο Γυναίκας Αγίας Παρασκευής. Ανάμεσα στις δωρεάν δράσεις και προγράμματα περιλαμβάνονται νομική συμβουλευτική, συμβουλευτική για την απασχόληση, θέματα ισότητας κ.ά. Με συμμετοχή €10 μπορείτε να συμμετάσχετε σε ομάδες θεάτρου, ζωγραφικής, γυμναστικής,styling κ.λπ. Μεσογείων 415-417, 2132004575, 2132004594.

● Δωρεάν λειτουργεί το κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, με προγράμματα θετικής, τεχνολογικής και θεωρητικής κατεύθυνσης (αντιδήμαρχος Παιδείας: 2132002831).

● Σχολές Γονέων με θεματικές όπως «Βρεφική ηλικία», «Εφηβεία» κ.λπ. διοργανώνει ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Ελένη Λαζαράτου. Οι έξι δίωρες συναντήσεις θα γίνουν στην αίθουσα «Μ. Μερκούρη», στο δημαρχείο. Πληρ.: 2132002831

Ιστορία

● Στην αρχαιότητα ο σημερινός Χολαργός αποτελούσε έκταση της περιφέρειας του αθηναϊκού Δήμου Φλύας.

● Κατά την Τουρκοκρατία, η περιοχή του Χολαργού ήταν έρημη.

● Το πρώτο σπίτι που χτίστηκε στην περιοχή ήταν η διώροφη έπαυλη του Παναγιώτη Βουτσινά, στη γωνία Ευρυπίδου (σημερινή Π. Βουτσινά) και Λεωφ. Περικλέους. Το σπίτι αυτό δεν υπάρχει πια.

● Στην Κατοχή, μια ιταλική μονάδα εγκατέστησε το αρχηγείο της στην έπαυλη του ζεύγους Σαλίγκαρου. Η έπαυλη αυτή υπάρχει ακόμη και σήμερα, στη συμβολή των οδών Αετιδέων και Πολυμνίας.

● Τη δεκαετία του ’60 γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη χάρη στην εσωτερική μετανάστευση των Αθηναίων.

Σε αριθμούς
• Έχει έκταση 3,95 km2 
• Έχει περισσότερους από 30.000 κατοίκους
• Έχει 20 πλατείες και δημόσιους ελεύθερους χώρους, 3 υπαίθρια γυμναστήρια, 2 πάρκα σκύλων

Celebrities στον Χολαργό
Νάντια Μπουλέ, Νίκος Βουρλιώτης, Μαρία Μπεκατώρου, Ελένη Ράντου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βύρων Πολύδωρας, Δήμος Βερύκιος, Αλέξης Γεωργούλης, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Σπύρος Κουβέλης, Εύη Αδάμ, Γιάννης Ραγκούσης.

Μη χάσεις!
Κάθε χρόνο ο Δήμος διοργανώνει τις «Ημέρες Περικλέους» (12-13 Οκτωβρίου), ένα διήμερο με δράσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες –σε ποιον άλλον;– στον Περικλή. 

Χρήσιμες πληροφορίες
● Στο site www.dpapxol.gov.gr μπορείς να βρεις πληροφορίες και όλα τα νέα του δήμου.
● Μέσω της εφαρμογής citify μπορείς να αναφέρεις κάποιο πρόβλημα ή δυσλειτουργία ή να προτείνεις τρόπους βελτίωσης της πόλης. Κάθε αίτημα καταχωρείται άμεσα και ενημερώνεσαι ηλεκτρονικά για την πορεία του.
● Στο Χολαργό πάνε τα λεωφορεία 409, 413, 416 και 418.


Uncle Chronis Tattoo
Αγάπη, ταλέντο και εμπειρία σε tattoo και body piercing

img_3047.jpg

img_3034.jpg

img_2955.jpg

img_2981.jpg

img_2967.jpg

Ο αγαπημένος θείος Χρόνης. Μύθος στο χώρο του tattoo, δεν υπάρχει άνθρωπος που να χτύπησε στο Uncle Chronis Tattoo και να μην έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος. Με πορεία από το 2011, η καλή δουλειά που γίνεται εδώ διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και σήμερα το studio στεγάζεται σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο, πάντα με την ίδια επίμονη προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με την υγιεινή, με ξεχωριστό μάλιστα χώρο αποστείρωσης. Στο Uncle Chronis Tattoo στεγάζονται πολλοί tattoo artists, έμπειροι και ταλαντούχοι, που ειδικεύονται σε διαφορετικά στιλ, στα custom σχέδια, freehands, realistic, cover up, cosmetic tattoos κ.λπ., οι οποίοι θα ακούσουν τις ιδέες σας και θα σας πουν και τις δικές τους, πριν προχωρήσετε στην απόφασή σας. Μαζί τους και επαγγελματίες στο body piercing, οι οποίοι θα σας προτείνουν κάποια πολύ ιδιαίτερα projects / modifications. Οι καλλιτέχνες του Uncle Chronis tattoo πολύ συχνά συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και επίσης πολύ συχνά προσκαλούν στο χώρο τους tattoo artists από το εξωτερικό για guest εμφανίσεις. Για ό,τι νεότερο συμβαίνει μπορείτε να ενημερώνεστε από το Facebook.

● Φανερωμένης 7, Χολαργός, 2114007736, www.unclechronis.com, fb: UncleChronisTattoo, Instagram: unclechronistattoo


Steak- i 
To all day στέκι για καλό κρέας

img_3244.jpg

img_3225.jpg

img_3303.jpg

img_3298.jpg

Αν αγαπάς το κρέας, τότε σίγουρα θα ξέρεις αυτή τη γωνιά της Αθήνας, το στάνταρ στέκι για τους κρεατοφάγους όλης της πόλης. Εδώ που θα βρεις ζουμερά κρέατα ψημένα στην εντέλεια χάρη στον φούρνο josper (φούρνος με ξυλοκάρβουνα), που ψήνει το κρέας στην ιδανική θερμοκρασία κάνοντάς το να παραμένει ζουμερό, αλλά και να διατηρεί όλα τα αρώματά του. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι θα φας τα πιο νόστιμα steaks της ζωής σου. Θα βρεις επίσης σπάνιες κοπές, όπως rib eye, tomahawk, picanha, αλλά και μοσχάρι ωρίμανσης 45 ημερών. Και μη φύγεις με τίποτα χωρίς να δοκιμάσεις και τα φημισμένα burgers τους με κιμά δικής τους κοπής. Το Steak-i όμως δεν έχει μόνο τα τέλεια κρέατα. Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του ανοίγει από τις 8 το πρωί προσφέροντας εξαιρετικό καφέ και τα άπαντα του brunch, ενώ σε περιμένει μέχρι τη 01.00 το βράδυ για να απολαύσεις μερικά από τα ανατρεπτικά signature cocktails του. Μπορεί μέχρι εδώ να σε τραβήξει η λαχταριστή μυρωδιά από ζουμερά steaks, αλλά μόλις φτάσεις θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να το κάνεις στέκι σου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και delivery. 

● Πλατεία Κοραή 4 (Μεσογείων 366), 2130370700, Fb: @steaki1


Magic Cupcakes
Η λαχταριστή γωνιά του Χολαργού

atk_6809.jpg

atk_6818.jpg

atk_6838.jpg

Θα το ανακαλύψετε στο τέλος του ισογείου του εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στην οδό Περικλέους 56, αλλά έτσι κι αλλιώς από μέτρα μακριά θα… σας σπάσουν τη μύτη οι φανταστικές λιχουδιές του! Λαχταριστά χειροποίητα cupcakes φτιαγμένα από σπιτική συνταγή, πεντανόστιμα κέικ (ανεπανάληπτο τα red velvet και carrot και στις δύο εκδοχές), μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα cookies και brownies, αλλά και καλοφτιαγμένοι καφέδες, σοκολάτες, σπιτική λεμονάδα, ζεστό ρόφημα μήλου με μπαχαρικά για τις κρύες ημέρες! Μπορείτε να τα απολαύσετε στον όμορφο και ζεστό του χώρο ή να τα πάρετε μαζί σας και να θυμάστε ότι όλα αυτά τα καλά, θα σας τα ετοιμάσουν και για οποιαδήποτε προσωπική σας εκδήλωση, παιδικό πάρτι κ.λπ. Tip: Οι τούρτες γενεθλίων θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστες!

● Λεωφόρος Περικλέους 56, Χολαργός, 2106516296, fb: Magic Cupcakes


Μy Place
All day στέκι όπου συμβαίνουν πολλά

my_place_2.jpg

my_place_1.jpg

Αγαπημένο το My Place, αν το γνωρίσεις θα δεις ότι μπορεί να γίνει στέκι σου όλες τις ώρες της ημέρας. Άνετο και χαλαρό, με τη βιβλιοθήκη του και το ξύλινο πάτωμά του, θα σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Ανοιχτό από νωρίς για έναν καλοφτιαγμένο καφέ ή έναν φρέσκο χυμό, με την κουζίνα του να ετοιμάζει τοστ, μπαγκέτες, πίτσα και burgers, αλλά και κάποια θεϊκά γλυκά, παγωτά (Kayak) και milkshake σε διάφορες γεύσεις. Για τη συνέχεια της ημέρας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις βαρελίσιες του μπίρες, τα πεντακάθαρα ποτά του και τα δημιουργικά του κοκτέιλ, με μουσικές που εναλλάσσονται, από ροκ και mainstream μέχρι τα αγαπημένα μας ελληνικά pop hits όλων των εποχών. Να γίνετε φίλοι στο Facebook για να μαθαίνετε εγκαίρως για τις βραδιές live και stand up comedy, που είναι από τις καλύτερες της πόλης. Καθημερινά από τις 08.00 το πρωί

● 25ης Μαρτίου 22, Χολαργός, 2106519301, fb: My Place Cholargos


Blue Peach
Η κλασική αξία του Χολαργού

blue_peach_1.jpg

blue_peach_2.jpg

Το… «Μπλε Ροδάκινο» υπάρχει στο ίδιο πόστο από το 1993 και φέρνει τη ζωντάνια στον Χολαργό κάθε βράδυ. Όχι ότι οι θαμώνες του δεν το προτιμούν για τον εξαιρετικό καφέ που ετοιμάζει τα πρωινά (ανοίγει από τις 8 το πρωί), αλλά όλη η μαγεία του εμφανίζεται το βράδυ, όταν η ένταση ανεβαίνει, funk, soul και rock ήχοι πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα και στην μπάρα κάνουν εμφάνιση οι σταθερές αξίες: ποτά σε καλές τιμές, υπερμεγέθεις μπίρες και signature cocktails. Από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε μια νύχτα που να μην έχει φιλοξενήσει κάποιον dj στα decks του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα πετύχεις βραδιές βινυλίου. Τσέκαρέ το. Ανοιχτό μέχρι τις 03.00 τις καθημερινές, μέχρι τις 04.00 Παρασκευή και Σάββατο. 

● 25ης Μαρτίου 5, Χολαργός, 2106549139


Hacienda
Το «σπίτι» που τα έχει όλα!

hacienda_2.jpg

hacienda_1.jpg

Αυτό το μαγαζί έχει τη ζεστασιά ενός σπιτιού και την ποικιλία ενός πολυκαταστήματος. Από το 1995 φέρνει ό,τι πιο καλόγουστο και σικ υπάρχει σε είδη σπιτιού, διακοσμητικά, αξεσουάρ, υφάσματα, τσάντες και κοσμήματα. Εδώ θα βρεις μοναδικά πράγματα για σένα και το σπίτι, αλλά και πρωτότυπα δώρα για τους φίλους σου. Εξάλλου οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί είναι διακοσμητές και στιλίστες, οπότε θα σε συμβουλέψουν και θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις το καλύτερο για την περίπτωση/περίσταση. Ό,τι χρειάζεσαι για να ξεχωρίσεις θα το βρεις με μια βόλτα στο Hacienda.

● Αναστάσεως 127, Παπάγου, 210 6542319, fb: Hacienda


Café Stradale
Καφές και ιστορία

stradale_1.jpg

stradale_2.jpg

Επί δέκα ολόκληρα χρόνια το Café Stradale κάνει τη Μεσογείων να μοσχομυρίζει από απίστευτο καφέ, ικανό να μετατρέψει τον κάθε επισκέπτη σε θαμώνα είτε είναι μόνιμος κάτοικος της Αγίας Παρασκευής είτε όχι. Με ένα άκρως φιλικό και cosy περιβάλλον, προϊόντα άριστης ποιότητας και με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στη διακόσμηση, την αισθητική και το service, εδώ θα βρεις ένα μαγαζί που υπόσχεται την πιο γευστική εμπειρία σε καφέ (Portioli) που μπορείς να έχεις κάνοντας τη βόλτα σου.

● Μεσογείων 360, 2106522564, Αγία Παρασκευή, fb: Café Stradale

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ