Life in Athens

Digital παγκάκια στο Παγκράτι

Μια διαδραστική ηχητική εγκατάσταση ξεκινά το ταξίδι της

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 706
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Digital παγκάκια στο Παγκράτι © Αλέξανδρος Βηλαράς
© Αλέξανδρος Βηλαράς

Έξι παγκάκια στο Παγκράτι αποκτούν φωνή μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Digital Παγκάκια

Τα παγκάκια των πόλεων είναι ένας τόπος μνήμης. Ένα pit stop της καθημερινότητας όπου δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν για λίγο πάνω τους όχι μονάχα το κουρασμένο τους κορμί, αλλά πολλές φορές και την ίδια τους την ψυχή.

Αναλογιστείτε πόσες σκηνές της ζωής σας έχουν διαδραματιστεί σε ένα παγκάκι. Ένα πρώτο φιλί. Ένας χωρισμός. Ένα σημαντικό τηλεφώνημα που δεν μπορούσε να περιμένει. Μια σύντομη κουβέντα με έναν άγνωστο. Η αναμονή κάποιου αργοπορημένου. Αν τα παγκάκια μπορούσαν να διηγηθούν αυτές τις ιστορίες, ίσως να μας άφηναν άφωνους. Κι αν μπορούν; Τα digital παγκάκια είναι μία ιδέα που ανέπτυξαν και υλοποίησαν η Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας σε συνεργασία με τον art director Νίκο Γεωργόπουλο και έρχονται στο κέντρο της Αθήνας για να συλλέξουν τις ηχητικές ιστορίες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η ψηφιακή πλατφόρμα www.digitalpagakia.gr έχει εφαρμοστεί για την ώρα σε έξι παγκάκια στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει ένα «μουσείο» αστικών ιστοριών.

Σκοπός της δράσης είναι να δώσει βήμα στις μοναδικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων να ακουστούν και να μείνουν στον χρόνο, τα παγκάκια να αποκτήσουν μια αφηγηματική διάσταση πέραν της χρηστικής και ο δημόσιος χώρος να γίνει τόπος έκφρασης και κοινωνικοποίησης. Τα digital παγκάκια είναι αναγνωρίσιμα μέσω της τρίλιζας που είναι ζωγραφισμένη γύρω και πάνω στα επιλεγμένα παγκάκια της παρέμβασης, μαζί με το συνοδευτικό κείμενο «Τα παγκάκια αφηγούνται την ιστορία τους. Συνδέσου!», την ιστοσελίδα digitalpagakia.gr και το QRcode που παραπέμπει απ’ ευθείας στον ιστότοπο.

Ελίζα Σόρογκα, Θοδωρής Τσίρκας, Νίκος Γεωργόπουλος © Πηνελόπη Γερασίμου
Τα digital παγκάκια είναι μία ιδέα που ανέπτυξαν και υλοποίησαν η Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας σε συνεργασία με τον art director Νίκο Γεωργόπουλο © Πηνελόπη Γερασίμου

Η τρίλιζα επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου, καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του. Όταν ο χρήστης βρεθεί σε κάποιο από τα έξι παγκάκια, μπορεί να ακούσει τις ιστορίες που βρίσκονται εκεί, διαφορετικές σε κάθε παγκάκι, καθώς και να ηχογραφήσει τη δική του, διάρκειας έως δύο λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι smartphone, λάπτοπ ή tablet, 3G και ακουστικά (προαιρετικά). Τα σημεία που βρίσκονται τα digital παγκάκια είναι: Πάρκο Ευαγγελισμού, Σπύρου Μερκούρη,  Άλσος Παγκρατίου (κοντά στην έξοδο οδού Ευτυχίδου), Οδός Υμηττού (δίπλα στον κιν/φο Πάλας), Πλατεία Μεσολογγίου και οδός Εμπεδοκλέους και Αρχιμήδους (Καλλιμάρμαρο Στάδιο).

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και έχει διάρκεια ενός έτους. Η παρέμβαση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens - Polis.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ