Life in Athens

Το Pocket Festival έρχεται για τέταρτη χρονιά στην Αθήνα

Θέατρο, χορός, μουσικές, φιλμ, performances στο «Poems & crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Χρωματιστές γυναίκες ή δυο άσπρες φάλαινες» / 4ο Pocket Festival

Το Pocket Festival έρχεται για τέταρτη χρονιά στην Αθήνα, στο «Poems & crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη, από τις 28/9 ως τις 4/10.

Το 4ο Pocket Festival έρχεται στις 28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από μια μεσημεριάτικη κουβέντα στην αυλή των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Όταν αναφέρθηκαν τα Φεστιβάλ Τσέπης που γίνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ο Σάμης Γαβριηλίδης ενθουσιάστηκε και είπε «Εδώ στο poems & crimes, να κάνουμε το αθηναϊκό Φεστιβάλ Τσέπης, το παραχωρώ με όλα τα μέσα που διαθέτει ο χώρος και προχωράμε».

Την πρώτη χρονιά δειλά-δειλά έγινε το Φεστιβάλ, με προσκλήσεις σε γνωστούς και φίλους που δέχτηκαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Τη δεύτερη χρονιά ήρθαν προτάσεις νέων και όχι μόνο, την τρίτη χρονιά οι προτάσεις πολλαπλασιάστηκαν και φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η επιθυμία καλλιτεχνών όλων των ηλικιών να παρουσιάσουν το έργο τους σε περιορισμένο χρόνο είναι αντίστοιχη της πρόκλησης που αποτελεί το εγχείρημα.

Φέτος διοργανώνεται το 4ο Pocket Festival από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου στο «poems & crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη, με θέατρο, χορό, μουσικές, φιλμ, περφόρμανς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9

8:30 μ.μ. Τόμας Μπέρνχαρντ «Υπόθεση Μινέτι» - Θέατρο 
Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που θέλησε να σταθεί μόνος του απέναντι στην κοινή γνώμη και κατατροπώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο. Εμείς τον βλέπουμε στο λόμπυ κάποιου ξενοδοχείου στην Οστάνδη, τη στιγμή που προσπαθεί να δραπετεύσει από την απομόνωση και να επικοινωνήσει ξανά τις σκέψεις του στον κόσμο, καταγράφοντας, χωρίς να το ξέρει, τον εσωτερικό μηχανισμό που τον κράτησε στη ζωή μέχρι τότε.

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου. Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία: Εύρη Σωφρονιάδου. Διασκευή κειμένου, Ερμηνεία: Γιάννης Κουρκουμέλης. Ενδυματολογική επιμέλεια: Κυβέλη Ζαχαρίου. Μουσική: Κώστας Σουρβάνος

9:30 μ.μ. «Αλγίμωτρα» - Μουσική
Οι «Αλγίμωτρα» είναι μία μπάντα που δημιουργήθηκε το 2018 και οι ήχοι τους αποτελούν μία μίξη έντεχνου, παραδοσιακού και τζαζ ρεπερτορίου. Γράφουν δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις σε μουσική και στίχους. Το όνομά τους είναι μία λεξιπλασία, η οποία συντάχθηκε από τα μέλη του συγκροτήματος. Στις 28 του Σεπτέμβρη θα παίξουν δικά τους καινούρια τραγούδια από τον πρώτο δίσκο που ετοιμάζουν και άλλα γνωστά τραγούδια παρόμοιου ρεπερτορίου.

Τα μέλη της μπάντας: Θωμάς Θάνος: πιάνο, κιθάρα, τζουράς, μπουζούκι, φωνή. Μάνος Βλάχος: κοντραμπάσο, φωνή. Αποστόλης Κυτέας: βιολί, φωνή, κλαρίνο. Αελλώ Βαρδοπούλου Γαλάνη: νέυ, φωνή. Γιώργος Αντωνόπουλος: φωνή, κιθάρα.

Αλγίμωτρα, 4o Pocket Festival, Poems & Crimes


ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9

8:00 μ.μ. Ένα πιάνο μια φωνή - Μουσική Παράσταση
Η Μάρθα Ζιώγα τραγούδι και η Νέλλη Γαλάνη στο πιάνο ερμηνεύουν τραγούδια αγάπης από την Ελισαβετιανή εποχή, Μάνο Χατζιδάκι, νέγρικα σπιρίτσουαλς και Κουρτ Βάιλ.

9:00 μ.μ. «Χρωματιστές γυναίκες ή δυο άσπρες φάλαινες». Από τα έργα των Βασίλη Ζιώγα και Κάτριν Αν – Θέατρο 

Ένας αγώνας επιβίωσης. Η λύτρωση που έρχεται μέσω του άλλου. Ένα παράθυρο προς την ελευθερία που ανοίγουν μαζί.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Τζαβάρα. Παίζουν: Λεμονιά Αντωνάτου, Κατερίνα Λιάγκου, Τζίνα Ντέγκα, Κωνσταντίνα Σπάθη. Τραγούδι: Τζίνα Ντέγκα.


ΔΕΥΤΕΡΑ 30/9

8:30 μ.μ. Blackbox - Χορός
Το έργο είναι μια διαδρομή στο χρόνο, που προσωπικές επιλογές έρχονται σε σύγκρουση με επιθυμίες. Μέρος αυτής της διαδρομής είναι η αναζήτηση των αιτίων που επιφέρουν μια συνεχή τελμάτωση στους στόχους μας.

Χορογραφία: Παντελάκη Μαρία. Χορεύουν: Καστελιώτη Eλένη- Δανάη, Χατζάρα Κατερίνα. Μουσική: Παπανικολάκης Βασίλης. Γραφιστικά: Ιάσων Λεοντίδης. Βιντεο: Αντρέας Denwar.

Blackbox - Χορός / 4ο Pocket Festival

9:30 μ.μ. «Τruth» - Μουσική - Τραγούδι
Κολασμένοι έρωτες, απογοητευμένοι επαναστάτες, τρυφεροί δολοφόνοι ζωντανεύουν μέσα από τις φωνές του Πάνου Γουργιώτη και της Γιούλης Ασημακοπούλου. Οι δυο τους έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από γνωστά τραγούδια της ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας μουσικής, τα οποία μιλάνε για αληθινές ιστορίες. Τα τραγούδια έχουν διασκευαστεί με τον ιδιαίτερο, αναγνωρίσιμο ήχο του duo, δημιουργώντας έτσι ένα πρόγραμμα με απροσδόκητη συνοχή. Ambient synths, εμμονικά grooves, μελωδικές κιθάρες συνθέτουν ένα πολύχρωμο, διαφορετικό σύμπαν.

Τruth / 4ο Pocket Festival

Πάνος Γουργιώτης και Γιούλη Ασημακοπούλου


ΤΡΙΤΗ 1/10

8:30 μ.μ. «Ντάμα Πίκα» - Θέατρο
Στη μικρή μας ιστορία «Ντάμα Πίκα» του Πούσκιν, που παρουσιάζεται με τη μορφή θεατρικού αναλογίου υπό τους ήχους και τη μουσική επεξεργασία της Άννας Μουζάκη, τρεις αφηγητές αποτελούν μία και μόνη φωνή, αυτή του συγγραφέα της μικρής αυτής νουβέλας που παρουσιάζει με τρόπο ανάγλυφο πώς η τρέλα παραμονεύει σε κάθε στιγμή άκρατης φιλοδοξίας του ανθρώπου. Η Ντάμα Πίκα είναι το σημάδι της τύχης που δεν μπορείς να το ορίσεις, όσο και αν προσπαθήσεις. Κι αν επιμείνεις θα σε νικήσει αυτό.

Ερμηνεύουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Ανδρέας Μαυραγάνης, Άννα Μουζάκη. Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου.. Σύνθεση βίντεο εικόνων: Μάτα Καστρησίου. Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Άννα Μουζάκη.

9:30 μ.μ. «Παρελθόν - παρόν - μέλλον, σημειώσατε Χ» - Θεατρικό Δρώμενο
Το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Παρελθόν – παρόν – μέλλον, σημειώσατε Χ» επιχειρεί τη σκηνική συνύπαρξη της ποίησης και της μουσικής υπό το θεματολογικό πρίσμα της ανάμνησης. Η νοσταλγία του έρωτα, η αναδρομή στο παρελθόν, ακόμη και η ανάμνηση μιας άλλης ζωή συντάσσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δύο ηθοποιοί και δύο μουσικοί θα απευθύνουν πρόσκληση στο κοινό να ιχνηλατήσει και να μοιραστεί τις δικές του αναμνήσεις.

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου. Ηθοποιοί: Χριστίνα Κωστέα & Θεοφάνης Μιλλεούνης. Μουσικοί: Θάνος Καραγεωργίου & Λάμπης Ζαρόκωστάς.


ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10

8:30 μ.μ. «Ανάμεσα σε πέντε γραμμές» - Ελληνικός Κινηματογράφος
Τραγούδια και ατάκες από την εποχή του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου που αγαπήσαμε.

Κείμενα: Γωγώ Λαπατά και Βούλα Σταμπέλου. Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Φάνυ Πολέμη. Μουσικές Διασκευές - Πιάνο: Μαρίνος Κωστόπουλος.

9:30 μ.μ. «Ο θαυμαστός κόσμος του κου Ελευθερίου» – Μουσική
Μία παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και το ταξίδι του Μάνου Ελευθερίου στο χρόνο και τη μουσική.

Πιάνο: Φαίδωνας Διαμαντόπουλος, Φωνή: Εύα Δημητρίου.


ΠΕΜΠΤΗ 3/10

8:30 μ.μ. «Greco Latino – pocket size project» - Μουσική, Χορός
Ο Greco Latino, μαζί με τη Λένα Σταμέλου και δυο χορευτές, έρχεται με παιχνιδιάρικες διασκευές, δικά του κομμάτια, αλλά και γνωστά τραγούδια από όλες τις εποχές, σε ρυθμούς λάτιν, ντίσκο και σουίνγκ, να διασκεδάσει όποιον βρεθεί σε αυτό το pocket size project. Ένα θέαμα για όλες τις ηλικίες και όλα τα ακούσματα.

Τραγούδι: Greco Latino, Λένα Σταμέλου. Χορεύουν: Μαριάννα Φουστέρη, Minguel Angel.

Greco Latino / 4ο Pocket Festival

9:30 μ.μ. Προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ

  1. «Ευριπίδου 14» του Μιχάλη Δημητρίου.
  2. «Στη σκάλα της Οδησσού» του Στέλιου Ελληνιάδη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/10

8:30 μ.μ. «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Θέατρο – Αναλόγιο
Ανάμεσα σ’ αυτό που η ίδια θα ήθελε να είναι, αυτό που θέλει να δείχνει ότι είναι και αυτό που οι άλλοι βλέπουν σ’ αυτή, μία γυναίκα μετέωρη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Οι εκκρεμότητες και τα μυστικά τη στοιχειώνουν. Η μεταμφίεση ως όρος ύπαρξης της ηρωίδας είναι ταυτόχρονα μηχανισμός άμυνας και φυγής, αλλά και γοητευτική επινόηση.

Ερμηνεία - Σκηνοθετική επιμέλεια: Βίκυ Καμπούρη. Τσέλο: Μαίρη Σκοπελίτη.

«Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη / 4ο Pocket Festival

9:30 μ.μ. «Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι. Το ον.», Θέατρο - Performance
Ένα συμβάν αυτοψίας των λαθών ενός ανθρώπου και των αιτίων τους εκτυλίσσεται σε μια εκθεσιακή αίθουσα. Με ένα προσωπικό κινητικό λεξιλόγιο, αυτοβιογραφικά κείμενα και υπό την υποβλητική μουσική που παράγεται ζωντανά, οργανώνεται μια χορογραφία που στροβιλίζεται ανάμεσα στη δόμηση ενός ορθολογιστικού μοντέλου σκέψης και την αμφισβήτηση των δεδομένων που καταδυναστεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Δίπολα, όπως το συλλογικό και το προσωπικό στοιχείο, το σώμα και ο νους, το «εγώ» και «ο άλλος» βρίσκονται αντιμέτωπα σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης. Η παράσταση είναι μέρος της ερευνητικής διαδικασίας «Shake the data», που ξεκίνησε το 2014 με βασικό πεδίο έρευνας την ερώτηση «για ποιο λόγο τα άτομα και οι κοινωνίες συνεχίζουν τα λάθη του παρελθόντος και αντιλήψεις άδικες και καταπιεστικές». Αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας παραστάσεων οι οποίες εμπνεύστηκαν από τα Negro villages ή αλλιώς Human Zoos, τα θεματικά πάρκα (προσαρμοσμένοι ζωολογικοί κήποι) που εξέθεταν ανθρώπους, με σκοπό να αναδείξουν τη συγγένειά τους με τα ζώα και την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού.

«Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι. Το ον.» / 4ο Pocket Festival

Έρευνα - Κείμενα -Σκηνοθεσία -Χορογραφία: Νέλλη Πουλοπούλου. Μουσική σύνθεση: Βάλυ Ιωάννου. Δραματουργία: Άννα Τζάκου. Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Αρέθα. Διεύθυνση φωτογραφίας-Video: Θάνος Τσάκωνας. Σκηνογραφία -Κοστούμια: Γιάννης Γιαννούλης. Κατασκευή κοστουμιών: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη. Παραγωγή: Quilombo Lab- NV Sisterhood. Ερμηνεία: Νέλλη Πουλοπούλου, Βάλυ Ιωάννου.

10:30 μ.μ. Jazz swing cabaret – Μουσική

Οι Jazzy Souls σ' ένα minimal jazz swing cabaret.

Vocal performance: Λένα Σταμέλου και Ντένυ Αργυροπούλου. Guitar: Αχιλλέας Στέλιος. Piano: Θοδωρής Μαρίνος.


Info
4ο Pocket Festival: Poems & crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι. Κρατήσεις: 2103228839. Τιμές εισιτηρίων: 5€ (Μία παράσταση) 8€ (Δύο παραστάσεις) 10 € (Τρεις παραστάσεις). Καλλιτεχνική Οργάνωση: Αθηνά Κεφαλά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ