Life in Athens

20 πράγματα που αγαπάμε στα Νότια Προάστια

Και 7 στέκια για να τα αγαπήσεις κι εσύ

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 715
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νότια Προάστια
© Γιώργος Μητρόπουλος, Instagram @g_mitropoulos_

Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα: Τα στέκια, οι δρόμοι, η ιστορία, οι συνήθειες. Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τα Νότια Προάστια.

1. Ένα μόνο τραμ (Τ3: Σ.Ε.Φ. - Ασκληπιείο Βούλα) αρκεί για να βρεθείς στα πιο κεντρικά τους σημεία, από την Αγία Σκέπη, το Τροκαντερό και το Πάρκο Φλοίσβου μέχρι και τον Μπάτη και την Έδεμ στο Παλαιό Φάληρο. Από την Παραλία Γλυφάδας, το Παλαιό Δημαρχείο και την Πλατεία Κατράκη μέχρι την Αγγέλου Μεταξά, την Πλατεία Εσπερίδων και το Κολυμβητήριο στη Γλυφάδα, αλλά και το Ασκληπιείο Βούλας, λίγα μόλις βήματα από την Α΄ Πλαζ Βούλας.

2. Το Φεστιβάλ Δήμου Γλυφάδας επιστρέφει κάθε χρόνο για τρεις μήνες, γεμίζοντας την 3η Μαρίνα με μουσική, ταινίες και θέατρο. Εκτός από κινηματογραφικές προβολές, η τελευταία βδομάδα του φετινού Φεστιβάλ περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» (24/9) και τη standup παράσταση «Εκείνος & Εκείνος» (26/9), αλλά και τις συναυλίες των Blues Wires και των Sixteen Strings (20/9), της Ελένης Ροδά (22/9) και των Delight (25/9).

3. Στο Παλαιό Φάληρο θα βρείτε τρία από τα πιο όμορφα πάρκα των Νοτίων Προαστίων: Το Πάρκο Φλοίσβου, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος παιδότοπος των Βαλκανίων και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.400 παιδιά. Το πάρκο διαθέτει πολλά διαφορετικά τμήματα, με δύο χώρους-παιδικές χαρές, ένας για μικρότερα και ο άλλος για μεγαλύτερα παιδιά. Διαθέτει ακόμα «μονοπάτια» για περιπάτους, τα οποία μπορούν να σε περάσουν είτε μέσα από το πράσινο του πάρκου είτε να σε βγάλουν στο παραθαλάσσιο τμήμα του. Το αμφιθέατρο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και χωράει έως 80 άτομα, με μία καντίνα-καφετέρια, αλλά και με χώρους άθλησης, από το υπαίθριο γυμναστήριο, μέχρι τα γήπεδα minisoccer και μπάσκετ. Εκεί βρίσκεται και ο θερινός κινηματογράφος Cine Φλοίσβος. Τα τελευταία χρόνια, ανά περιόδους το πάρκο μεταμορφώνεται, αφού τα Χριστούγεννα έρχεται σε αυτό ο «Βόρειος Πόλος», με τον Άη Βασίλη και τους βοηθούς του, ενώ την περασμένη άνοιξη έγινε και λούναπαρκ, με ρόδα, αεροκούνιες, τραμπολίνο, rollerskate και πίστα καρτ.

Το Πάρκο Τροκαντερό μετρά μόνο λίγα χρόνια ζωής (εγκαινιάστηκε το 2017) και ήρθε να περιβάλει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Δεν αποτελεί μόνο αισθητική βελτίωση της περιοχής, αλλά και περιβαλλοντική, αφού με τα χρόνια το σημείο είχε μετατραπεί σε έναν άτυπο σκουπιδότοπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την έναρξη της δημιουργίας του απομακρύνθηκαν από αυτό 22.345 κυβικά μπάζα και σκουπίδια. Τώρα στη θέση τους υπάρχουν περισσότερα από 300 δέντρα, γλυπτά και ένα μικρό θεατράκι.
Τα τελευταία χρόνια το Παλαιό Φάληρο απέκτησε ένα πάρκο για ΑΜΕΑ στην Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου. Δεν διαθέτει μόνο προσβάσιμη είσοδο, αλλά σε συνεργασία με τα Special Olympic Ελλάς απέκτησε δύο γήπεδα ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν τους δικούς τους χώρους για να παίζουν μπάσκετ και bocce. Διαθέτει ακόμα έναν ποδηλατόδρομο.

Γλυφάδα © Τάκης Τσαδίλης
Φωτογραφία: Τάκης Τσαδίλης

4. Το Γήπεδο Τάε Κβο Ντο, γνωστό και ως Κλειστό Παλαιού Φαλήρου, δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έκτοτε οι χρήσεις του έχουν αλλάξει κατά πολύ. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 4.000 θεατές, ενώ οι κερκίδες του είναι μεταβλητές, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε εκδήλωση. Κατά καιρούς έχουμε δει τους χώρους του να χρησιμοποιούνται για παραστάσεις (θεάτρου, χορού, πατινάζ), συναυλίες, φεστιβάλ, εκθέσεις προϊόντων κ.α. Τα επόμενα events που θα φιλοξενήσει είναι η συναυλία του Eros Ramazzotti στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά και το χορευτικό show του Royal Family Dance Crew την επόμενη ακριβώς μέρα. 

5. Η Βιολογική Αγορά Βούλας φιλοξενεί περίπου 80 βιοκαλλιεργητές. Λειτουργεί κάθε Σάββατο (08:30-14:00) στην οδό Νηρέως, φέρνοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Πολλούς από τους παραγωγούς μπορείτε να τους βρείτε και στο Παλαιό Φάληρο έξω από το Ρέστειο Κολυμβητήριο μέχρι και το ελεύθερο πάρκινγκ του Τάε Κβο Ντο τις Πέμπτες (16.00-19.30).

6. Για τους λάτρεις του γκολφ, η Γλυφάδα αποτελεί μονόδρομο, αφού εκεί βρίσκεται το μοναδικό γήπεδο όλης της Αθήνας. Εκτός από το κεντρικό επαγγελματικό γήπεδο, το Γκολφ Γλυφάδας «Κ. Καραμανλής» (έκτασης 530 περίπου στρεμμάτων) διαθέτει προπονητικά, ενώ φροντίζει και για τους τενίστες επισκέπτες του με δύο γήπεδα. Αν δεν είσαι τόσο αθλητικός τύπος, διαθέτει μπαρ και εστιατόριο. 

7. Από τις 21 παραλίες της Αττικής που πήραν γαλάζια σημαία το 2019, πέντε βρίσκονται εδώ. Η μία είναι η Α' Πλαζ Βούλας, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται όλες στη Γλυφάδα. Συγκεκριμένα, είναι ο Αστέρας Γλυφάδας, η Α' Πλαζ Γλυφάδας, η Β' Πλαζ Γλυφάδας και η Παραλία Γλυφάδας, με τις τρεις τελευταίες παραλίες να είναι προσβάσιμες δωρεάν. 

Γλυφάδα © Μαρίνα Βερνίκου

8. Ο Παντοκαφενές (Πικροδάφνης 240) είναι ένα ιδιαίτερο μαγαζί στο Παλαιό Φάληρο που πρέπει να επισκεφτείς. Αποτελεί δράση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης (Κοιν.Σ.Ε.Π) «+εργάζομαι» και έχει σκοπό όχι μόνο να δώσει δουλειά σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και να τους ανοίξει το δρόμο ώστε να έχουν τα εφόδια να ενταχθούν στον ευρύτερο επαγγελματικό κόσμο. Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Τζώτη, νοσηλευτή ψυχικής υγείας, και τον Αλεξάντερ Νικίτοβιτς, εργοθεραπευτή, ως ένα μοντέρνο καφενείο-παντοπωλείο, που βρίσκεται σε μία ήσυχη και καταπράσινη γειτονιά. Εκεί άτομα με ειδικές ανάγκες εργάζονται ως σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόρου και μπαρίστα, ενώ στον κατάλογο δεν μπορείτε να βρείτε μόνο καφέδες, αλλά και μεζέδες συνοδευτικούς του τσίπουρου, του ούζου και της ρακής από βερίκοκο και κυδώνι. Το κατάστημα προσπαθεί να σερβίρει μόνο προϊόντα επιχειρήσεων που επίσης απασχολούν άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο για την ώρα έχει επιτευχθεί στα προϊόντα μελιού, λαδιού και στις μαρμελάδες. 

9. Στους δρόμους της Βούλας περνάει το Κινητό Πράσινο Σημείο. Πρόκειται για ένα όχημα-φορτηγάκι ανακύκλωσης που σταματάει σε διαφορετικά σημεία της περιοχής και ανοίγει τις πόρτες για τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του. Εκεί υπάρχουν εφτά διαφορετικά μέσα συλλογής, για μέταλλα, πλαστικά, χαρτί, γυαλί, σύνθετες συσκευασίες, ηλεκτρικούς και ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς και βρώσιμα έλαια και λίπη. Πέραν της οικολογικής του αξίας, το εγχείρημα προσφέρει και προνόμια στους δημότες, αφού τους χορηγείται η Κάρτα Ανακύκλωσης του Δημότη, με την οποία συλλέγουν πόντους για κάθε υλικό που ανακυκλώνουν και τους εξαργυρώνουν σε προνόμια από τον Δήμο.

10. Ο δρόμος του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα από τα πιο «ζωντανά» σημεία της περιοχής, γεμάτος κόσμο και μαγαζιά. Ένα από αυτά είναι και το Booktalks, που κάθε βιβλιόφιλος θα λατρέψει. Έχει την ιδανική ατμόσφαιρα για να καθίσεις να διαβάσεις το βιβλίο σου, λειτουργεί και ως βιβλιοπωλείο, ενώ κλασικά βιβλία αιωρούνται από το ταβάνι του, θυμίζοντας κάτι από «Harry Potter». 

11. Κάθε χρονιά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στη Γλυφάδα ζούμε μια «Κόκκινη Νύχτα». Τα καταστήματα μένουν ανοιχτά μέχρι αργά, ενώ μία σειρά από εκδηλώσεις έρχονται να γιορτάσουν την αρχή της εορταστικής περιόδου. Εκείνη τη βραδιά, η Γλυφάδα γεμίζει από συναυλίες, παρελάσεις, άμαξες με άλογα, χορωδίες, καρουζέλ, κλόουν, ζογκλέρ και φυσικά Αγιοβασίληδες που παρελαύνουν ή έρχονται πάνω σε ένα τρενάκι, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες των γιορτών η Πλατεία Κατράκη μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο χωριό. 

12. Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης αποτελεί μία σειρά πλωτών μουσείων στη Μαρίνα Φλοίσβου. Εκεί βρίσκονται κάποια από τα πιο σημαντικά πλοία της ελληνικής νεότερης ιστορίας, με κυριότερα το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ D-16 (ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη και έλαβε πάνω από 10 παράσημα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και το Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» (γνωστό και ως η «Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού»). Στο Πάρκο βρίσκονται ακόμα τέσσερα πλοία: το Ιστιοφόρο πέραμα «Ευαγγελίστρια», το Καλωδιακό Ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος», το Ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης» και η Αθηναϊκή Τριήρης «Ολυμπιάς».

13. Η Πλατεία Ιμίων της Βούλας δεν είναι από τις πιο γνωστές των Νοτίων Προαστίων, αλλά αν την επισκεφτείς σίγουρα θα την αγαπήσεις. Αν και γεμάτη από τους ντόπιους της περιοχής, καταφέρνει να είναι λιγότερο πολύβουη από τις αντίστοιχα κεντρικές πλατείες των δίπλα Δήμων, ενώ την ίδια στιγμή δεν της λείπει τίποτα· σε όλη της την περίμετρο βρίσκεις καφετέριες και μαγαζιά με brunch και γλυκά, επιλογές φαγητού όπως σουβλάκια, κρεατικά και ψάρια, ιταλικό και σούσι. Στο κέντρο της θα βρεις το σιντριβάνι της Βασιλέως Παύλου, σημείο συγκέντρωσης για όλους τους μικρότερης ηλικίας.

@con_sequences / KONSTANTINOS KARATHANOS

14. Η Προβλήτα Μπάτη έχει παραλία, παιδική χαρά και μία εξέδρα που συχνά τα καλοκαίρια φιλοξενεί συναυλίες. Σημείο συνάντησης για τους ντόπιους είναι η μεγάλη υπαίθρια σκακιέρα, με τα εξίσου μεγάλα πιόνια, που μετρά σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ζωής και όπου μπορούν να συναντιούνται με τις παρέες τους και να «μονομαχούν» στο σκάκι με θέα τη θάλασσα. 

15. Το Ευγενίδειο Πλανητάριο (Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του παγκοσμίως. Διαθέτει έναν ημισφαιρικό θόλο που μας ταξιδεύει σε μέρη όπου κανονικά δεν θα βρισκόμασταν ποτέ όπως αστέρια, άλλους πλανήτες, μαύρες τρύπες του γαλαξία, τα βάθη του ωκεανού. Μπορείτε να το επισκεφτείτε για να ανακαλύψετε όλες τις νέες εξελίξεις του σύμπαντός μας μέσα από μία ψηφιακή προβολή, ή ακόμα και μόνο για να βιώσετε μία από τις πιο μαγευτικές –και ρομαντικές– εμπειρίες που θα μπορούσατε να βρείτε σε έναν εσωτερικό χώρο της Αθήνας. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στις προβολές. Στο κτίριό του υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος δύο ορόφων με διαδραστικά εκθέματα από τον κόσμο των θετικών επιστημών, καθώς και μία βιβλιοθήκη, ενώ διαθέτει και το UTech Lab, ένα εργαστήριο προορισμένο να μυήσει τους νέους στη σύγχρονη τεχνολογία.

16. Η οδός Γιαννιτσοπούλου στη Γλυφάδα μπορεί να σε ταξιδέψει γαστρονομικά με γεύσεις από διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ιρλανδική, ιταλική, αμερικάνικη, λιβανέζικη, κινέζικη κουζίνα, ενώ λίγο πιο πέρα στην Αγίου Ιωάννου μπορείς να βρεις ρωσικές-ουκρανικές γεύσεις.

17. Τον Σεπτέμβριο έρχονται τα Φαληρικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, στον Μπάτη του Παλαιού Φαλήρου. Στην εξέδρα της Προβλήτας πραγματοποιούνται συναυλίες και παραστάσεις. Η είσοδος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, αλλά αντί εισιτηρίου όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο περίπτερο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.

18. Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών (Λεωφ. Ποσειδώνος 14 &Τρίτωνος 1, Π. Φάληρο) βρίσκεται από το 2017 σε ένα ιδιαίτερο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Διαθέτει περισσότερα από 20.000 αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλο τον κόσμο, διαφορετικών περιόδων. Χειροποίητα παραδοσιακά, πανηγυριώτικα, εμπορικά και επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, είναι κάποια μόνο από τα εκθέματα του Μουσείου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν παιχνίδια που ηλικιωμένοι δημιούργησαν αναβιώνοντας αυτά των παιδικών τους χρόνων. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια και σε παιδικά έθιμα. 

Γλυφάδα © Πέτρος Καλφαμανώλης
Γλυφάδα © Πέτρος Καλφαμανώλης

19. Στη Γλυφάδα υπάρχει ένας από τους συλλόγους με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική δράση στη χώρα. Πρόκειται για τον ΑΡΧΕΛΩΝ (3η Μαρίνα), που από το 1983 φροντίζει για τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας και την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών.

20. Στη Μαρίνα Φλοίσβου, από τα πιο δημοφιλή σημεία στο Π. Φάληρο, μπορείς να δεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στα Νότια Προάστια με θέα θάλασσα από το «μπαλκόνι» κάποιου καφέ ή από τα παγκάκια και τα σκαλοπάτια ακριβώς δίπλα στη μαρίνα. Αποτελεί όμως και ιδανικό σημείο για τζόκινγκ δίπλα στη θάλασσα ή ποδηλατάδα στον ποδηλατόδρομό της. Συχνά φιλοξενεί συναυλίες, θεματικές εκδηλώσεις και μπαζάρ, ενώ το παγοδρόμιό της κάθε Χριστούγεννα έχει γίνει σήμα κατατεθέν. 


7 στέκια στα Νότια Προάστια επιλεγμένα από την A.V Team

TGI Fridays™
Ένα από τα πιο μαγικά μέρη της Γλυφάδας

_mg_4368.jpg

Για όσους μεγάλωσαν στα νότια προάστια τα TGI Fridays™ της Λαζαράκη ήταν κάτι σαν το κέντρο του κόσμου. Εδώ έδιναν όλοι ραντεβού, εδώ συναντιόντουσαν οι παρέες τα βράδια της Παρασκευής, εδώ υπήρξε το απόλυτο στέκι της Γλυφάδας. Και δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Αυτό το τόσο ξεχωριστό μέρος εξελίχθηκε σε ξεχωριστό τρόπο ζωής. Ανεπανάληπτες γεύσεις, cocktails που αφήνουν εποχή και η διάθεση στα ύψη. Γιατί πού αλλού μπαίνεις Δευτέρα και βγαίνεις… Παρασκευή;

_mg_4513.jpg

_mg_4497.jpg

Αν λατρεύεις τα burgers, αν θες να εξερευνήσεις τις γεύσεις του Μεξικού και να απολαύσεις μερικά δροσερά cocktails, αλλά και αν ακολουθείς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, τα TGI Fridays™ είναι και δικό σου στέκι. Ξακουστά για όλες τις αγαπημένες και –πλέον– all time classics προτάσεις τους, τα TGI Fridays™ δεν επαναπαύονται ποτέ. Αντίθετα, κάθε τόσο εμφανίζουν και μία καινούργια νόστιμη ιδέα για να μας ανοίξουν την όρεξη. Αυτό είναι άλλωστε και το κλειδί της επιτυχίας… Τα TGI Fridays™ ξεχωρίζουν για κάποιες εμβληματικές συνταγές τους (όπως η περίφημη Jack Daniel's® sauce ή τα Potato Twisters), αλλά και για το γεγονός ότι κάθε πιάτο είναι χειροποίητο από την αρχή μέχρι το τέλος και μαγειρεύεται τη στιγμή της παραγγελίας σου. Κυρίως όμως είναι αυτές οι καινούργιες, σύγχρονες ιδέες που μας κάνουν να κολλάμε από την αρχή μαζί τους και να ενθουσιαζόμαστε σαν να είναι η πρώτη φορά που μπαίνουμε στο στέκι όπου η κάθε μέρα μεταμορφώνεται σε Παρασκευή. Για αυτό και τα TGI Fridays™ δεν είναι απλά ένα μαγικό μέρος, αλλά στάση ζωής. Αν θες και εσύ να ανακαλύψεις το Fridays State of Life, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις… #FridayFeeling

_mg_4534.jpg

● Facebook: @TGI Fridays Greece, Instagram: @tgifridaysgr και στο hashtag #tgifridaysgr
Τwitter: @TGIFridaysGR,YouTube: TGI Fridays Greece


New Cult
Ο ναός του ποιοτικού casual wear, τώρα και σε premium

_mg_4664.jpg

Ένας από τους καλύτερους shopping προορισμούς της πόλης είναι το New Cult στη Γλυφάδα, σήμα κατατεθέν της αγοράς της περιοχής και με πάνω από 30 χρόνια επιτυχημένη πορεία. Αν σου έχει διαφύγει η ύπαρξή του (κακώς), με λίγα λόγια είναι το ιδανικό μέρος για να ντυθείς από πάνω έως κάτω με τα τελευταία street style trends της παγκόσμιας μόδας. 

Φιλοξενεί brands όπως Vans, Santa Cruz, Adidas, The Hundreds, Diamond, Crooks & Castles, Homeboy, Thrasher, Sprayground, Fjallraven και είναι έτοιμο να σε κάνει να αισθανθείς σαν την Bella Hadid ή τον Asap Rocky. Όμως οι επιλογές σου δεν σταματούν εκεί!

_mg_4592.jpg

Το New Cult Premium Store, το δεύτερο κατάστημα στην οδό Μεταξά, ειδικεύεται στην casual αλλά πέρα για πέρα κομψή ένδυση, απευθύνεται σε ακόμα μεγαλύτερη γκάμα ηλικιών και γούστων και αναλαμβάνει να σε ντύσει για κάθε περίσταση. Η ομάδα του New Cult άλλωστε, κάνει εκτεταμένη έρευνα στις επερχόμενες τάσεις της μόδας και τις θέτει στη διάθεσή σου. Και αν βαριέσαι να πας μέχρι τη Γλυφάδα, μπορείς απλώς να πατήσεις κλικ στο απόλυτα ενημερωμένο e-shop τους www.newcult.gr, με προμήθειες και από τα δύο καταστήματα, πάνω από 90 επώνυμα brands, με δωρεάν μεταφορικά από €69, δωρεάν αντικαταβολή και πολλά ακόμα.

_mg_4604.jpg

Μερικά από τα casual brands που θα συναντήσεις στο premium store είναι τα Levi’s, New Balance, Replay, PCP, Khujo, JOTT, Dr. Martens, Fila και πολλά άλλα. Παρόλο που μάλλον θα δυσκολευτείς να επιλέξεις ανάμεσα στις τόσες διαφορετικές προτάσεις, το σίγουρο είναι ότι θα είσαι μέσα στη μόδα, φορώντας προϊόντα με υψηλά standards ποιότητας. 

● Δημάρχου Μεταξά Αγγ. 11, Γλυφάδα, 2108940362, www.newcult.gr


Poseidon ATHENS
Με τον παλμό της πόλης και την ανάσα της θάλασσας

pool04-1.jpg

pool12.jpg

pool16.jpg

Δέκα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει μια πισίνα 8 ορόφους πάνω από το έδαφος. Μια πισίνα που κοιτάει την πόλη κατάματα. Από τη μία πλευρά. Γιατί αν κοιτάξεις από την άλλη θα δεις το μπλε του Αργοσαρωνικού να απλώνεται κάτω από τα πόδια σου. Εδώ θα κάνεις τις πιο ωραίες καλοκαιρινές βουτιές, εδώ όμως θα απολαύσεις και ένα super cocktail. Το Sky Bar του ξενοδοχείου Poseidon, δίπλα στην πισίνα, λειτουργεί από τις 10.30 το πρωί έως τις 02.00 το βράδυ και προσφέρει μοναδικά signature cocktails (πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το Sky Fall!) με φόντο μία από τις καλύτερες θέες στην Αθήνα. Αν όμως προτιμάς τη θαλασσινή αύρα, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το beach bar του ξενοδοχείου πάνω στη θάλασσα ή να απολαύσεις όλα τα ελληνικά μεζεδάκια που αγαπάς στο The Tavern, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το κύμα. Info: Η είσοδος στην πισίνα είναι στα €12 τις καθημερινές και στα €15 τα Σαββατοκύριακα.

 ● Λ. Ποσειδώνος 72, Παλαιό Φάληρο, 2109872000, www.poseidonhotel.com.gr, Fb: @poseidonathenshotel


Amigos
Το θρυλικό εστιατόριο που μας έμαθε τη μεξικάνικη κουζίνα

_mg_4782.jpg

Το εστιατόριο που μύησε τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων στη μεξικάνικη κουζίνα, συνεχίζει εδώ και 24 χρόνια να μας εκπλήσσει ευχάριστα! Τελευταία έκπληξη; Κάτι που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού, καθώς κάθε Δευτέρα στο Amigo της Νέας Σμύρνης και κάθε Τρίτη στης Γλυφάδας μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πώς φτιάχνεται το αξεπέραστο guacamole μπροστά μας, στο τραπέζι μας, από τους σεφ των καταστημάτων! Πώς κατάφερε το Amigos να γίνει θρύλος στο χώρο της μεξικάνικης κουζίνας; Λέγεται μεράκι και αγάπη. Τα αδέρφια Ντίνος και Γιώργος Μαλτεζάκης επισκέπτονται το Μεξικό κάθε χρόνο, συναντούν τους καλύτερους και εμπλουτίζουν το μενού αλλά και το μπαρ συνεχώς με νέες γεύσεις. Έτσι, όλα τα πιάτα του Amigos, πάντα σε γενναίες μερίδες, από τα διάσημα fajitas μέχρι τα καυτερά chili, βασίζονται σε παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές και μαγειρεύονται καθημερινά με εξαιρετικές πρώτες ύλες.

_mg_4796.jpg

_mg_4775.jpg

Εδώ, στην πιο ζεστή και φιλική casa, θα βρείτε ακόμη δύο ξεχωριστές Tequilerias με περισσότερες από 50 ετικέτες Tequila και Mezcal, τη φημισμένη frozen Cuervo Margarita τους, αλλά και signature cocktails με βάση την Tequila & Mezcal, με τη λίστα να έχει επιμεληθεί ο Στέλιος Παπαδόπουλος, Brand Ambassador της Jose Cuervo και πρώτος μη Μεξικανός Tequila Connosseur στον κόσμο. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε και μια καλή ευκαιρία θα ήταν κάποια Τετάρτη στη Νέα Σμύρνη ή Πέμπτη στη Γλυφάδα, καθώς αυτές τις ημέρες στα Amigos γίνεται fiesta με τη live μπάντα και τους Λατινοαμερικάνους χορευτές να μας ξεσηκώνουν στο ρυθμό της salsa! Κρατήστε και την ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου, όπου στο Amigos της Γλυφάδας θα γιορταστεί η Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Μεξικό, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας, με salsa πάρτι και τα έσοδα να πηγαίνουν στην Κιβωτό του Κόσμου.

● Γλυφάδα: Κύπρου 65Α, 2108983167 / Νέα Σμύρνη, Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, 2109332220, Fb: Amigos All Day Mexican Restaurant Bar, www.amigos.gr


To Αγκίστρι
Με τα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας

img_1229.jpg

img_1226.jpg

Η πρώτη επιλογή για όσους αγαπούν τα θαλασσινά στα νότια προάστια από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας του, το 1996. Το Αγκίστρι είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με αγάπη σε αυτό που κάνει και απόλυτο σεβασμό σε όλους εμάς. Τα ψάρια έρχονται φρέσκα καθημερινά από το Αιγαίο, από Κάλυμνο, Κύθηρα, Φούρνους Ικαρίας ακόμα και Λήμνο, και θα επιλέξετε μέσα από μία μεγάλη ποικιλία από εκλεκτούς μεζέδες όπως καραβιδόψυχα, αχινοσαλάτα, πετροσωλήνες αχνιστούς, χέλι, γαρίδες σαγανάκι μέχρι βασιλικά καβούρια και καραβίδες ζωντανές. Tα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας θα ψηθούν χωρίς περιττές προσθήκες και σάλτσες, μόνο με τα ζουμιά τους, με ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα σας μείνει αξέχαστο. Όλα αυτά σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με ευγενικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα φροντίσουν το γεύμα σας να κλείσει με τον καλύτερο και νοστιμότερο τρόπο, με ένα κέρασμα με εκπληκτικούς λουκουμάδες!

img_1227-1.jpg

● Παλμύρας 2, Άνω Γλυφάδα, 2109600117www.toagistri.gr, Fb: @ToAgistriGlyfada


Zuccherino
​Η πιο γλυκιά γωνιά των νοτίων προαστίων

_mg_4831.jpg

_mg_4808.jpg

Κάθε γειτονιά έχει το ζαχαροπλαστείο της. Είναι εκείνο που μας μεγάλωσε και τα γλυκά του θα τα θυμόμαστε πάντα. Για το Παλαιό Φάληρο το ζαχαροπλαστείο αυτό είναι το Zuccherino. Ξεκίνησε την ιστορία του το 1988, τη δεκαετία του 2000, όμως, μπαίνοντας στη σύγχρονη εποχή του, εμφανίστηκε και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας (Ν. Σμύρνη και Μοναστηράκι). Ευτυχώς δηλαδή, μια που έτσι ακόμη περισσότεροι γλυκατζήδες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτό το τρομερό παγωτό και τα (εντελώς) κολασμένα γλυκά του.

_mg_4906.jpg

Το πρώτο πράγμα που σε αφήνει άφωνο είναι η ποικιλία. Οι γεύσεις του παγωτού φτάνουν τις 100, στα γλυκά υπάρχουν δεκάδες προτάσεις, ενώ όταν ανακαλύψεις ότι μπορείς να συνδυάσεις γλυκό και παγωτό, τότε είναι που χάνεις τον ύπνο σου. Επειδή η επιλογή είναι δύσκολη, προτείνουμε να ξεκινήσεις την περιήγησή σου στον Παράδεισο με: 1. Τη σοκολατόσουπα Zuccherino, το όνειρο κάθε γλυκατζή που γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό όταν προσθέσεις μία μπάλα παγωτού από πάνω. 2. Τα φρεσκοψημένα, αχνιστά και αφράτα βαφλάκια που μπορείς να συνδυάσεις με το topping και το παγωτό της αρεσκείας σου. 3. Το νέα Ruby Ice Bomb. Σε αυτή την περίπτωση μπροστά σου έχεις μια σφαίρα φτιαγμένη από αυθεντική σοκολάτα ruby. Θα πρέπει να την περιχύσεις με ζεστή σοκολάτα για να σου αποκαλύψει το εσωτερικό της: ένα φοντάν αυθεντικής κουβερτούρας Μαδαγασκάρης και μία μπάλα παγωτό της επιλογής σου! Tip: Τώρα το Zuccherino έρχεται ως την πόρτα σου με τη Wolt.

● Πρωτέως & Σειρήνων 48, 2109830869 και Αγίου Αλεξάνδρου & Ναϊάδων, 2109830049, Π. Φάληρο, 2ας Μαΐου 12, 2109357590, Νέα Σμύρνη, Μητροπόλεως 80, 2103213015, Μοναστηράκι, www.zuccherino.gr, Fb: zuccherino.gr, Instagram: zuccherino.gr


Ο Τάσος
Η πιο ιστορική τυρόπιτα της Γλυφάδας

_mg_0865.jpg

_mg_0879.jpg

Δεν έχει απλά την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης ή τα πιο αγνά γλυκά του ντουνιά. Η μικρή αυτή γωνιά στη Μαραγκού ξεχειλίζει από μνήμες και ιστορία. Όλοι οι Γλυφαδιώτες έχουν να θυμούνται αυτή την τυρόπιτα που έδινε γεύση στα παιδικά τους χρόνια και που παραμένει ακόμα ίδια και απαράλλαχτη. Με χειροποίητο ζυμάρι, με φέτα που έρχεται από την αρχαία Ολυμπία και με το μεράκι που ο Τάσος κληρονόμησε από τον παππού του. Ήταν το 1955 που ο παππούς Τάσος άνοιξε τη μικρή αυτή νοστιμιά και άρχισε να κακομαθαίνει τους περαστικούς. Η σοφία πέρασε από γενιά σε γενιά και σήμερα πια λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Εκτός από την τυρόπιτα, να δοκιμάσεις το υπέροχο παγωτό και τις γρανίτες που φτιάχνονται με φρούτα και μόνο. Και φεύγοντας πάρε και ένα κουτί νεγράκια για το σπίτι και ρώτα τον Τάσο να σου πει πώς ο παππούς του σκέφτηκε να φτιάξει αυτή τη λιχουδιά.

● Μαραγκού 6, Γλυφάδα, 2108943154

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ