Πολεις

Η vintage Ολυμπιακή Αεροπορία σε ένα μαγαζί στην Καρδίτσα

Παλιές γραφομηχανές και τηλέφωνα, vintage φουλάρια της Swissair και Air France, στο «Montpellier Collectors» στην Καρδίτσα κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Montpellier Collectors
© Montpellier Collectors

Συνέντευξη με τον Βασίλη Σπύρου, ιδιοκτήτη του μαγαζιού «Montpellier Collectors» στην Καρδίτσα, με vintage συλλεκτικά αντικείμενα.

Την περίοδο της καραντίνας, ένα πράγμα καταλάβαμε καλά, το πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την ψηφιακή τεχνολογία, τα συνεχή updates, τα cookies που πρέπει να αποδεχόμαστε ή όχι (οι πιο τολμηροί). Τα αντικείμενα του παρελθόντος, αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε σαν παιδιά ή είχαν οι γονείς και παππούδες μας, έχουν πεταχτεί ή κρυφτεί σε κάποιο σκοτεινό σημείο και έχουν αντικατασταθεί με νέα.

Montpellier Collectors
© Montpellier Collectors


Σίγουρα όμως, κάπου στο σπίτι μας, έχει παραμείνει ένα αντικείμενο που έχει περάσει από γενιά σε γενιά ή το είχαμε αγοράσει πριν 20-30 χρόνια, όταν ήμασταν ακόμα παιδιά. Κάποιο ραδιόφωνο ή στέρεο, ένα έπιπλο ή ακόμα και το πρώτο μας Game Boy ή Atari. Όλα αυτά τα αντικείμενα, μαζί με τον παράγοντα της νοσταλγίας, μας θυμίζουν το παρελθόν και την πραγματική τέχνη και μαστοριά που χρειαζόταν να φτιαχτούν πολλά από αυτά τα μοναδικά αντικείμενα.

Το μαγαζί του Βασίλη Σπύρου στην Καρδίτσα έχει όνομα «Montpellier Collectors» και το μυαλό σου κατευθείαν μεταφέρεται σε κάποια ακτή της Γαλλικής Ριβιέρας ή λίγο πιο πέρα, στην ομώνυμη πόλη του Μονπελιέ. Και κάπως έτσι είναι αν μπεις μέσα στο «Montpellier Collectors», ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από μία πραγματικά μοναδική επιλογή και curation από vintage αντικείμενα του παρελθόντος, πολλά από αυτά δεν τα βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα.

Montpellier Collectors
Ολυμπιακή Αεροπορία © Montpellier Collectors


Ανάμεσα σε vintage αφίσες, γραφομηχανές, διαφημιστικά αντικείμενα περασμένων δεκαετιών, δίσκους βινυλίου, μηχανικά ρολόγια και αναλογικά τηλέφωνα, στο «Montpellier Collectors» υπάρχει και μία μόνιμη συλλογή με συλλεκτικά αντικείμενα της πάλαι ποτέ ένδοξης Ολυμπιακής Αεροπορίας του Αριστοτέλη Ωνάση με το διαχρονικό και απαράμιλλο στιλ της.

Ο Βασίλης Σπύρου μίλησε στην ATHENS VOICE για την απόφασή του να ανοίξει το «Montpellier Collectors» στην πόλη της Καρδίτσας, την αγάπη του για τα παλιά αντικείμενα και φυσικά για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Montpellier Collectors
Βασίλης Σπύρου © Montpellier Collectors


Τι σε οδήγησε πριν ενάμιση χρόνο να ανοίξεις ένα μαγαζί με συλλεκτικά και vintage αντικείμενα στην Καρδίτσα;
Η ιδέα στριφογυρνούσε στο μυαλό μου τα τελευταία 5 χρόνια. Βρισκόμουν στα υπαίθρια παζάρια της νότιας Γαλλίας ψάχνοντας για μικρούς σκονισμένους θησαυρούς. Ήθελα οπωσδήποτε να βρω ένα τρόπο να αναδείξω αυτά τα αντικείμενα γιατί οι ιστορίες που ανακάλυπτα για το παρελθόν τους ήταν συναρπαστικές. Κομμάτια που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα, με το design της εποχής ή με διάσημες προσωπικότητες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα από αυτά εκτίθενται παράλληλα σε μουσεία ανά τον κόσμο.

Montpellier Collectors
Σπάνια κάρτα του 1960 υπογεγραμμένη από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Το Κλωτσοσκούφι, Finos Film


Και μάλιστα στην πόλη σου την Καρδίτσα και όχι π.χ. στη Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Συνειδητή απόφαση;
Ναι, ήταν μία συνειδητή απόφαση με τα δικά της οφέλη. Η μικρότερη πόλη, πέρα από τις μικρές αποστάσεις και τον ποιοτικότερο τρόπο ζωής που προσφέρει, βοηθά να χτίζονται ευκολότερα διαπροσωπικές σχέσεις και εμπιστοσύνη. Το κοινό μπορεί να είναι περιορισμένο, όμως το Montpellier Collectors είναι ένα project που δεν απευθύνεται μόνο στον κόσμο της Καρδίτσας αλλά και σε online επισκέπτες.

Montpellier Collectors
© Montpellier Collectors


Πώς έχει υποδεχτεί ο κόσμος της Καρδίτσας το μαγαζί; Φαντάζομαι με το online shop θα δίνεις αντικείμενα και στο εξωτερικό.
Πιστεύω πως ο χώρος που δημιουργήθηκε ήταν κάτι το διαφορετικό και από τις πρώτες μέρες κίνησε την περιέργεια σε πολύ κόσμο. Βλέπω συχνά τις μεγαλύτερες ηλικίες να παρατηρούν τις παλιές συσκευές και να συγκινούνται νοσταλγώντας το παρελθόν, αλλά και μικρά παιδιά να μαγεύονται με τα vintage παιχνίδια και τις γραφομηχανές. Επίσης περνάει κόσμος που δε μένει στην Καρδίτσα και βλέπει το μαγαζί σαν μια ευχάριστη έκπληξη. Πριν λίγο καιρό με ρώτησε κάποιος εάν είναι franchise για να μπορεί να το επισκέπτεται στην πόλη του τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, το online shop montpelliercollectors.com δέχεται καθημερινές επισκέψεις από πολλούς vintage lovers του κόσμου, ενώ αντικείμενα της συλλογής έχουν ήδη «ταξιδέψει» σε 26 χώρες, από Αμερική μέχρι Ιαπωνία και από Φινλανδία μέχρι Αυστραλία.

Montpellier Collectors
© Montpellier Collectors


Πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον σου για τα συλλεκτικά αντικείμενα;
Πηγαίνοντας πίσω, στις πρώτες παιδικές αναμνήσεις, θυμάμαι να εξερευνώ την αποθήκη της γιαγιάς και να διασώζω βιβλία και παλιές φωτογραφίες λίγο πριν πεταχτούν! Αργότερα μου άρεσε να επισκευάζω ή να συντηρώ οτιδήποτε παλιό έπεφτε στα χέρια μου, από ένα ηλεκτρικό παιχνίδι έως ένα ολόκληρο μηχανάκι. Ως φοιτητής, ασχολήθηκα με τις μηχανές Polaroid και τις φωτογραφίσεις με φιλμ, ενώ παράλληλα είχα ένα ενδιαφέρον για ασπρόμαυρες συλλεκτικές φωτογραφίες τις οποίες αναζητούσα online. Στη συνέχεια σπούδασα στη σχολή Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων η οποία θεωρώ ότι καλλιέργησε το αισθητήριο μου γύρω από τα παλιά αντικείμενα ώστε να μπορώ να ξεχωρίζω την αξία τους. Το ενδιαφέρον μου ως συλλέκτης έγινε εντονότερο όταν άρχισα να επισκέπτομαι τις υπαίθριες αγορές, που ουσιαστικά είναι ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με απρόσμενες ανακαλύψεις.

Montpellier Collectors
© Montpellier Collectors

Τι μπορεί να βρει κάποιος στο Montpellier Collectors;
Μερικά από τα είδη που διατίθενται αυτή τη στιγμή στο κατάστημα, αλλά και online είναι: γραφομηχανές, τηλέφωνα με καντράν, πορσελάνινα σετ τσαγιού, τρανζίστορ, αθλητικά αναμνηστικά, μηχανικά ρολόγια, χάρτες, παλιά παιχνίδια και πολλά άλλα. Τα αντικείμενα είναι επιλεγμένα ένα προς ένα και έρχονται να προσθέσουν γνήσιο vintage στυλ σε κάθε σπίτι ή να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερο δώρο.

Montpellier Collectors
© Montpellier Collectors


Ποια είναι η αγαπημένη σου δεκαετία;
Η δεκαετία του '60 έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι μία ταραγμένη πολιτικά και κοινωνικά εποχή αλλά ταυτόχρονα έχει συνδεθεί με πολλές καινοτομίες, εξοικείωση με την τεχνολογία, άνοιξη στη μουσική και τις τέχνες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τους Beatles, την πρώτη Polaroid, το 2001:A Space Odyssey, τα έργα του Andy Warhol, την ανακάλυψη των videogames και φυσικά την εξερεύνηση του διαστήματος που επηρέασε πολύ την αισθητική και το design.

Montpellier Collectors
Ολυμπιακή Αεροπορία © Montpellier Collectors


Στο Montpellier Collectors μπορεί κάποιος να δει από κοντά και μία έκθεση με αντικείμενα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, από την εποχή του Ωνάση μέχρι τις τελευταίες της μέρες.  Πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον σου για την Ολυμπιακή Αεροπορία;
Είναι η μόνιμη συλλογή του καταστήματος με αντικείμενα που έχω βρει κυρίως στη Γαλλία και στην Αγγλία. Προέρχονται από ανθρώπους που κάποτε ταξίδεψαν με την Ολυμπιακή και κάποια από αυτά ήταν φυλαγμένα για πολλές δεκαετίες στην προσωπική τους συλλογή σε άψογη κατάσταση. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σπάνιο να εντοπίσεις όσα προέρχονται από την εποχή του Ωνάση μιας και έχουν πεταχτεί ή καταστραφεί. Επομένως, όταν συναντάς αυτά τα αναμνηστικά στο εξωτερικό η νοσταλγία είναι πιο έντονη. Έτσι ένιωσα την ανάγκη να κρατήσω και να αναδείξω αυτά τα μικρά κομμάτια ιστορίας του πάλαι ποτέ Εθνικού μας αερομεταφορέα. Η συλλογή αυτή σιγά σιγά μεγαλώνει και ήδη ορισμένοι έχουν επικοινωνήσει μαζί μου για να προσθέσουν το δικό τους αναμνηστικό κομμάτι ώστε να παρουσιαστεί όπως του αξίζει.

Montpellier Collectors
Αναμνηστικές τσάντες της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τις αρχές του 1960 (πάνω φωτο: Κορίνα Τσοπέη, Μις Υφήλιος 1964)


Πέραν των αερομεταφορών, τι ήταν αυτό που αισθητικά και στιλιστικά έδωσε η Ολυμπιακή Αεροπορία;
Η Ολυμπιακή Αεροπορία έδινε μεγάλη έμφαση στο στυλ. Έγινε συνώνυμο της υψηλής αισθητικής και για να το πετύχει αυτό συνεργάστηκε με κορυφαίους  σχεδιαστές μόδας όπως Coco Chanel, Jean Dessès, Γιάννης Τσεκλένης και Pierre Cardin. Εμπνευσμένος από την space age μόδα ο Cardin, δημιούργησε ίσως την πιο πρωτότυπη στολή παγκοσμίως για εκείνη την εποχή. Όμως ακόμα και το service στην καμπίνα επιβατών ξεπερνούσε σε ποιότητα και αισθητική οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρία που προσέφερε γεύμα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ήταν τότε που οι επιβάτες σε bussiness class & economy class έτρωγαν με επίχρυσα μαχαιροπίρουνα, σε πορσελάνινα σκεύη, όλα κατά παραγγελία του Αριστοτέλη Ωνάση.

Montpellier Collectors
Αυθεντικά μεταξωτά φουλάρια αεροσυνοδών της Air France και Swissair σχεδιασμένα από τους διάσημους Joan Colin και Luigi Colani, 1960 έως 1990


Βλέπω ότι έχεις και ένα έξτρα ενδιαφέρον γύρω από vintage αντικείμενα αεροπορικών εταιριών…
Είναι αντικείμενα μεταξύ των δεκαετιών του ’50 και του ’70, δηλαδή από τη «χρυσή εποχή» των αεροπορικών ταξιδιών όταν η πτήση θεωρούνταν μια μαγική εμπειρία και αποτελούσε πολυτέλεια μόνο για λίγους. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της εποχής, Pan Am, TWA, Air France, BOAC, Delta, KLM, Swissair φρόντιζαν γι’αυτό με πολλές παροχές και ανέσεις. Στo online shop του Montpellier Collectors μπορεί να βρει κανείς μία χαρακτηριστική τσάντα της BOAC (μετέπειτα British Airways) του 1951 που θεωρείται από τα πρώτα διαφημιστικά αντικείμενα που δόθηκαν σε επιβάτες. Ήταν ειδικά σχεδιασμένη για την υπερατλαντική πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη και περιείχε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για ένα ευχάριστο ταξίδι όπως καλλυντικά της Elizabeth Arden.

Montpellier Collectors
Subbuteo © Montpellier Collectors


Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί το μαγαζί σου τα επόμενα χρόνια;
Ο αρχικός σκοπός είναι να προσφέρονται τα πιο ενδιαφέροντα vintage αντικείμενα σε έναν χώρο που λειτουργεί αλληλεπιδραστικά και δίνει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να μαθαίνει κομμάτια ιστορίας γύρω από αυτά. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο θα ήθελα να το γνωρίσει ακόμα περισσότερος κόσμος στο μέλλον. Επίσης το Montpellier Collectors θα λειτουργεί παράλληλα ως studio διακόσμησης εσωτερικών χώρων με τις ανάλογες ρετρό πινελιές στη μελέτη κατοικιών ή καταστημάτων.

Montpellier Collectors, Χατζημήτρου 41, Καρδίτσα, Τηλ: 2441181031

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ