Θεματα

10 (πολύ) σοκολατένια γλυκά της Αθήνας

Kαι πού θα τα βρεις

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chocolate.jpg

Τα πιο ωραία σοκολατένια γλυκά της Αθήνας και πού θα τα βρεις

Υπάρχει ποτέ περίπτωση να εμπιστευθείς άτομο που ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει η σοκολάτα; Τι άλλα ένοχα μυστικά μπορεί να κρύβει από τη στιγμή που απορρίπτει μία από τις πιο απολαυστικές, πλούσιες, ολοκληρωμένες, λαχταριστές γεύσεις του πλανήτη; Πώς θα καταφέρετε να συμφιλιωθείτε μετά από καβγά, αν δεν μπορείτε τουλάχιστον να καταλήξετε στο ότι αγαπάτε και οι δύο τα brownies; Δεν είμαστε για τέτοιες συναναστροφές στις ημέρες μας. Κράτησε τα τοξικά άτομα μακριά σου.

Για όλους τους υπόλοιπους φίλους σου και εσένα, που γνωρίζεις τις πραγματικές χαρές της ζωής, έχουμε να προτείνουμε 10 συγκεκριμένα, πέρα για πέρα σοκολατένια γλυκά της Αθήνας, τα οποία περιμένουν σε καφετέριες και ζαχαροπλαστεία να τα τιμήσεις όπως τους αξίζει. Με γλυκές βουτιές και πασαλειμμένες μύτες.

Το chocolate pie του Pie Shop

 


Aυτό το μικροσκοπικό μαγαζί της οδού Βουλής κρύβει μέσα του ολόκληρο τον κόσμο. Με φιλοσοφία και μότο το "bake the world a better place", δηλαδή «ψήσε μέχρι ο κόσμος να γίνει καλύτερος» το Pie Shop σερβίρει ατομικές πίτες και τάρτες με συνταγές εμπνευσμένες από διαφορετικές χώρες και εξωτικούς πολιτισμούς. Θα βρεις έτσι αλμυρές και γλυκές γεύσεις που πραγματικά θα σε ταξιδέψουν με το πόσο νόστιμες είναι, ενώ η ζεστή εξυπηρέτηση και ο ενθουσιασμός του προσωπικού θα επιβεβαιώσουν τις υποψίες σου: ναι, πρέπει να παραγγείλεις και δεύτερη δόση. Παρόλο που εμείς θα ασχοληθούμε με τη σοκολάτα, πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε και τις καταπληκτικές lemon και blueberry pie, ενώ σε προκαλούμε να αποχωρήσεις δίχως να λιμπιστείς μία αλμυρή, φρεσκοψημένη quiche. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σοκολατόπιτα, να ξέρεις ότι πασπαλίζεται με φιστίκι Αιγίνης, έχει απίστευτη γεύση με γαλλικά αρώματα και συνήθως τρώγεται σε τρεις μπουκιές. Αξίζει και με το παραπάνω.

 

Τα poffies του Bite Box


Ένα καλά κρυμμένο μυστικό του Κουκακίου που δεν θα έπρεπε να είναι μυστικό. Το Bite Box είναι ένα χαριτωμένο γωνιακό μαγαζί της οδού Βείκου, στο οποίο μπορείς να βρεις μία από τις πιο νόστιμες και πρωτότυπες λιχουδιές της πόλης, τα υπέροχα poffies. Πρόκειται για μία εφεύρεση της Αγάπης, ιδιοκτήτριας και βασικής μαγείρισσας του μαγαζιού, τα οποία μπορεί σε όψη να θυμίζουν κάτι από λουκουμά ή donut, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο νόστιμα, ελαφριά και χωρίς καμία γεύση τηγανίλας. Έχοντας αναπτύξει τελείως δική της συνταγή, η Αγάπη γεμίζει τα poffies με ό,τι σατανική γέμιση μπορείς να φανταστείς (και εκείνη χειροποίητη) και έτσι προκύπτουν μαγικοί συνδυασμοί όπως λευκή σοκολάτα με καραμελωμένα αμύγδαλα, πραλίνα και μπισκότα ή smarties, κρέμα λεμόνι και πτι μπερ και το κολασμένο λίλα πάουζ-σοκολάτα που βλέπεις στο βίντεο. Πρέπει να γίνει το επόμενο στέκι σου.

 

To sorbet μαύρης σοκολάτας (ή η σοκολάτα γάλακτος) του Maraboo
 


To Μaraboo είναι από μόνο του λόγος να κάνεις βόλτα στο Παγκράτι. Το μικρό συνοικιακό μαγαζάκι της Βίκυς και του Ιγκόρ είναι μία απαραίτητη καλοκαιρινή στάση τόσο για τους λάτρεις του παγωτού όσο και για τους σοκολατομανείς αυτής της ζωής, με τρομερά πρωτότυπες γεύσεις που αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με τα υλικά της εποχής. Στο σταθερό μενού θα βρεις ένα sorbet μαύρης σοκολάτας που θα σε αφήσει αδιάβαστο με το πόσο νόστιμο είναι, ενώ αν είσαι του ακόμα πιο γλυκού και κλασικού ρεπερτορίου, μάλλον θα κάνεις ερωτική εξομολόγηση στη σοκολάτα γάλακτος. Το απόλυτο combo είναι φυσικά ένα βαζάκι και με τις δύο γεύσεις, για όσους το τολμούν.

 

Τα pancakes με σοκολάτα και φράουλα από το Ρίζα Ρίζα


Γενικά υπάρχουν εκείνοι που πίνουν νερό στο όνομα των pancakes και υπάρχουν κι εκείνοι που δεν μπορούν ακριβώς να καταλάβουν γιατί γίνεται τόσος χαμός με λίγο ζυμάρι και νουτέλα από πάνω. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία, γεγονός που με έχει κάνει να ρισκάρω σχέσεις, φιλίες και οικογενειακές ισορροπίες. Παρόλα αυτά, μία εξαίρεση στο 'μεχ' που αισθάνομαι για τα pancakes είναι αυτά που ξεφουρνίζει η κουζίνα του Ρίζα Ρίζα, τα οποία καταφέρνουν να είναι πεντανόστιμα. Ένα από τα απόλυτα best sellers του μαγαζιού είναι εκείνα με τη σοκολάτα και τη φράουλα, που κατευθείαν σου θυμίζουν λίλα πάουζ και σε γεμίζουν με μία ανάγκη να μην πάρεις καλή ανάσα πριν αδειάσεις το πιάτο και γλύψεις ό,τι σοκολάτα περίσσεψε.

 

Ο σοκολατένιος πύργος στην Ζουμπουρλού


Περιμέναμε να ανοίξει η αγαπημένη μας «κομφεταρία & πιτασερί» στου Ψυρρή σαν τρελοί. Στη Ζουμπουρλού θα βρεις δεκάδες γλυκά που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τα σοκολατένια όνειρά σου, όπως πραλίνα μπαβαρουάζ με κρέμα από φρούτα και  τάρτα σοκολάτας με ganache Philadelphia και κρέμα Oreo. Ένα τιμιότατο προφιτερόλ (που έχει γίνει και σήμα κατατεθέν του μαγαζιού) με βάση το τραγανό γαλλικό choux Craquelin και επικάλυψη λαχταριστής σοκολατένιας σος, η οποία περιχύνεται μπροστά στα μάτια σου. Όμως εμείς συμβουλεύουμε να μην παραλείψεις τον πελώριο σοκολατένιο πύργο Bueno Lover, με τραγανούς ορόφους και στην κορυφή φραγκοστάφυλα. Σπάστα όλα.

 

Τα μπισκότα στο I Cake You


Τα πάντα στο I Cake You, βασικά. To μαγαζί που μας έκανε όλους να φωνάζουμε FUCK THE DIET τιμάει τη σοκολάτα με ποικίλους και άκρως δαιμονικούς τρόπους κάθε ημέρα, σερβίροντας αριστουργήματα όπως brownie cheesecake, nutella rolls, blondies με toblerone και δεν συνεχίζω καν. Παρόλα αυτά έγινε γνωστό για τα μπισκότα του, τα οποία είναι τόσο ωραία φτιαγμένα που για μερικά δευτερόλεπτα δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι όντως τα τρως. Αυτά λοιπόν είναι που πρέπει να δοκιμάσεις πρώτα. Προσωπικό αγαπημένο το White Heart Cookie με λιωμένη λευκή σοκολάτα στην μέση. Aπλά πάτησε play στο παραπάνω βίντεο.

 

Το προφιτερόλ του Choureal


Aισθάνομαι πως μετά την εξομολόγηση ότι δεν τρελαίνομαι για pancakes πρέπει να αποφύγω περαιτέρω αμφιλεγόμενες δηλώσεις, όμως αφού μαζευτήκαμε θα το πω: ούτε και για προφιτερόλ δεν θα κάνω πανηγύρι. Κάτι στον συνδυασμό σουδακίων και μιας κολυμπήθρας από (συνήθως νερουλή) σοκολάτα με αφήνει σε μια κάποια αμηχανία και έτσι η άφιξη του Choureal δεν με ενθουσίασε στην αρχή. Μετά φυσικά το επισκέφτηκα. Τα τρυφερά σουδάκια (μόλις λίγων λεπτών ψημένα) γεμίζονται με φρέσκια κρέμα πατισερί (ή με χειροποίητο παγωτό) και μετά περιχύνονται με βελούδινη σοκολάτα Valrhona στη γεύση της επιλογής σου. Παρακολουθείς live την όλη διαδικασία και στη συνέχεια αισθάνεσαι πως πρέπει να χειροκροτήσεις.

 

 

Tα donut του Jerry's Sweet Food Truck


Ένας ναός της σοκολάτας κατέφθασε από τη Θεσσαλονίκη και βρήκε μόνιμο parking στο Χαλάνδρι, ικανοποιώντας όλες τις food porn φαντασιώσεις μας. Το μεγάλο «ατού» του μαγαζιού είναι τα donuts, τα οποία σερβίρονται με περισσότερους από 20 διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα γούστα και βίτσια σου. Μπορείς να επιλέξεις κρέμα μπισκότου και maltesers. Φιστικοβούτυρο και πουράκια. Κεράσι και λευκή σοκολάτα με κομματάκια βάφλας. Ή, αν το μυαλό σου είναι ακόμα πιο διεστραμμένο, απλώς φτιάχνεις τον δικό σου συνδυασμό και εξασφαλίζεις το food coma με μία σύριγγα. Είναι γεμιστή με πραλίνα και κάνει σοκολατένια ένεση σε ό,τι κι αν διαλέξεις.

To μπισκότο με τριπλή σοκολάτα στο Flour of Youth


Πριν φύγεις από τα κουκακιώτικα δρομάκια, πέρνα μία βόλτα και από το φρεσκότατο Flour of Youth, το οποίο άνθισε πριν λίγους μήνες και σερβίρει cupcakes και τούρτες σαν έργα τέχνης. Όμως πρωταγωνιστής του γλυκού μενού είναι το extra large μπισκότο με τα πεντακόσια διαφορετικά είδη σοκολάτας (kinder, bueno, oreo και δεν συμμαζεύεται) να κρύβονται στο εσωτερικό του και να ξεχειλίζουν όταν ζεσταίνονται για μερικά δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείς να το συνοδέψεις και με παγωτό για κάτι σε άλλο επίπεδο απόλαυσης. Επίσης αξίζουν τρομερά οι γεύσεις macha με λευκή σοκολάτα, red velvet με σπιτική μαρμελάδα φράουλας και τριαντάφυλλο (δηλαδή ένα μπισκότο λουκούμι)
 

 

To Oreo Madness στο TGI Friday's


Πιστεύω πως το χρωστάω στην εφηβική μου ηλικία να αναφέρω το Oreo Madness των Friday's, για το οποίο έχω ξοδέψει πάρα πολλά χαρτζιλίκια και έχω ξεστομίσει τη φράση «είναι καλύτερο από το σεξ», σε μία εποχή που ακόμα φορούσα σιδεράκια και προφανώς δεν έκανα σεξ. Έχω να έρθω σε τρυφερά τετ-α-τετ μαζί του εδώ και πολλά χρόνια, όμως το διπλό μπισκότο, η καραμέλα, το σιρόπι σοκολάτας, το παγωτό και το κρατς που έκανε το πιρούνι όσο μάζευε λίγο από όλα για την τέλεια μπουκιά δεν θα ξεθωριάσει ποτέ από τη μνήμη μου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ